» » Шпроти в домашніх умовах

Шпроти в домашніх умовах

Шпроти в домашніх умовах
Хто з нас не пам'ятає невеликі баночки зі шпротами, які вважалися делікатесом. Особливо цінувалися ризькі, їх притримували для святкового столу. Маленькі рибки, акуратно покладені в два ряди, прокопчені, смачні. Як готувати бутерброди зі шпротами для торжества - відразу діставали свої припаси.
Насправді, «шпрота» - це не назва рибки. У банку укладаються кілька, салага, будь-яка дрібна рибка. Сьогодні на рибних базарах ви можете купити її рівно стільки, скільки душа забажає, потім засолити. Але замість цього можна спробувати приготувати в домашніх умовах шпроти. Не дивуйтеся, процес не настільки складний, та й скільки часу вам знадобиться, щоб рибка розміром не більше 10 см була готова?

Як зробити шпроти?


Для початку, необхідно почистити всю рибу. Якщо маєте терпіння, то запасайтеся кілограмом або двома, отгоняйте кішку і приступайте до чищення майбутніх «шпротів». Потім вам знадобиться міцний чай «а-ля чифір», саме він додасть кільці або будь-який інший рибці потрібний колір. Ну, і звичайно, сковорідка, рідкий дим і цибулиння. Ось і всі секрети. Як бачите, зробити шпроти простіше, ніж витримати нав'язливе нявкання під дверима кухні, а саме його ви будете чути, поки готуєте. Спеції та добавки – це інгредієнти, які ви кладете, орієнтуючись на свій власний смак.

Домашні шпроти – рецепт


Якщо ви вже запаслися терпінням, дрібної свіжою рибкою і всіма необхідними інгредієнтами, то давайте дізнаємося, як приготувати шпроти будинку.
Інгредієнти:


  • дрібна риба – 1 кг;

  • лушпиння цибулі – 3-4 жмені;

  • рослинна олія – 05 склянки;

  • сіль – 2 ст. ложки;

  • чайна заварка – 1 ст. ложка;

  • цукор – 2 ч. ложки;

  • рідкий дим – 1 ч. ложка;

  • перець горошком, лавровий лист – за смаком.



  • Приготування
    Для початку заварюємо міцний чорний чай. Потім промиваємо цибульне лушпиння, заливаємо водою і проварюємо хвилин 20. Дрібну рибу чистимо, відрізаємо голову, плавці, якщо є необхідність. У разі якщо рибка зовсім дрібна, то плавці можете не зрізати. Цибульний відвар проціджуємо, викидаємо лушпиння і отмериваем літр рідини, який нам знадобиться для приготування шпрот. Відвар, чай і масло в окремому посуді змішуємо, додаємо сіль, цукор, перець горошком, чорний перець, лавровий лист і рибу. Варимо близько 15 години на невеликому вогні. В кінці приготування додаємо рідкий дим.
    Тепер ви знаєте, як приготувати домашні шпроти? Можете спробувати зробити більшу кількість і скласти рибку в холодильник. Зберігатися вона буде близько 2-х місяців.

    Рецепт шпрот


    Варто відзначити, що можна не проварювати рибку в каструлі (хоча готується, таким чином, вона значно швидше), можна спробувати залишити її на сковорідці.
    Інгредієнти:


  • дрібна риба – 15 кг;

  • лушпиння цибулі – 3 жмені;

  • лавровий лист – 12 шт.;

  • рослинна олія – 150 мл;

  • сіль – за смаком;

  • чайна заварка – 3 ч. ложки;

  • цукор – 1 ч. ложка;

  • оцет – 15 ст. ложки;

  • рідкий дим – 4 ч. ложки;

  • перець – за смаком.
  • Шпроти в домашніх умовах



    Приготування
    Всю дрібну рибку ретельно чистимо від кишок, відокремлюємо голову і плавники. Заварюємо в гуртку (250 мл) міцний чай. На дно глибокої сковороди укладаємо лушпиння цибулі, зверху на неї – шар чищеной риби. Посипаємо сіллю, приправами, додаємо 4 лаврових листа. Потім знову шар риби і спеції. На останній шар риби лавровий лист не кладемо. Тепер наливаємо масло, проціджений чай, оцет, цукор, рідкий дим, накриваємо кришкою і на маленькому вогні залишаємо нудитися на 4 години. Потім даємо шпротами, приготованим в домашніх умовах, охолонути і викладаємо на блюдо.
    Додав: admin | 7-07-2015, 19:04
    Переглядів: 1284