Ішлі кюфта
Ішлі кюфта – популярне блюдо в Вірменії і Туреччини, що представляє собою двошарову котлету, сформованную на манер котлети по-киевски. Зовнішній шар котлети – прокручений з булгуром фарш пісний, а внутрішній – жирна і соковита начинка з іншого виду фаршу зі спеціями.
Серед деяких відмінностей турецької кюфта від вірменської, головним є спосіб приготування готових котлеток: вірмени зазвичай відварюють їх, а турки обсмажують у великій кількості киплячої олії до рум'янцю. Нижче ми розглянемо другу варіацію технології приготування.
Інгредієнти:
волоський горіх - 25 г;
паприка - 1/2 ч. ложки;
пластівці гострого перцю - щіпка;
яловичий фарш (жирний) - 115 г;
ріпчаста цибуля - 40 г;
булгур - 30 г;
яйце - 1 шт.;
картопля - 1 шт.;
яловичий фарш (не жирний) - 60 р.
Приготування
Максимально подрібніть цибулю і швидко спасеруйте його. До пассеровке додайте жирну яловичину, приправте її паприкою, гострим перцем і сіллю. Подрібніть горіхи і додайте їх до готової начинки.
Другий вид фаршу також обсмажте. Відваріть булгур і картоплю. Збийте бульби з крупою блендером до однорідності, а потім змішайте з м'ясом і половиною збитого яйця. Отриману суміш перетворіть в коржик і викладіть в центр неї порцію жирної м'ясної начинки з горіхами. Зберіть краю картопляної оболонки разом, щоб повністю закрити м'ясо. Обсмажуйте кюфту у фритюрі до вираженого золотисто-коричневого відтінку.
У вірменській кухні ішлі кюфта готується з іншим набором спецій і до складу її оболонки входить один лише булгур. Готові кульки кюфта варять на пару або в окропі близько 7-9 хвилин.
Інгредієнти:
Для оболонки:
булгур мелений - 3 ст.;
яловичий фарш - 500 г;
ріпчаста цибуля - 45 г;
яйце - 1 шт.;
борошно - 15 г;
мелений кумін - 1 1/2 ч. ложки.
Для начинки:
вершкове масло - 55 г;
ріпчаста цибуля - 75 г;
жирний яловичий фарш - 980 р;
жменя зелені петрушки;
мелений кумін - 1 ч. ложка.
Приготування
Розтоплене масло використовуйте для пасерування шматочків ріпчастої цибулі. До засмажки додайте м'ясний фарш і дочекайтеся, поки він схопиться. Приправте фарш меленим кумином і доповніть все зеленню петрушки. Охолодіть начинку.
Для оболонки слід також припустити фарш із дрібно нарізаною цибулею. Булгур відваріть, остудіть і збийте в пасту блендером, додайте борошно, м'ясний фарш, яйце і кумін. Ретельно вимісіть все руками і охолодіть. Взявши порцію суміші для оболонки, розплющить її долонями в коржик рівної товщини. В центр викладіть кулька м'ясної начинки і защепіть краю. Варіть ішлі кюфту по-вірменськи у великій кількості киплячої підсоленої води до спливання, а подавайте з лимонним соком і розтопленим маслом.
Інгредієнти:
Для начинки:
жирний фарш з баранини - 240 г;
ріпчаста цибуля - 65 г;
часник - 2 зубки;
жменю фісташок.
Для оболонки:
булгур - 480 м;
вода - 700 мл;
м'ясний фарш - 140 р.
Приготування
Шматочки цибулі припустіть у великій кількості олії до прозорості. Додайте до цибулевої засмажки пюрированный часник, а через кілька секунд і покладіть жирний м'ясний фарш. Приправте все щедрою пучкою солі і залиште м'ясо дійти до готовності. Додайте рубані фісташки.
Відваріть булгур до м'якості в підсоленій воді, злийте надлишки води і збийте крупу за допомогою блендера. Підрум'яньте м'ясний фарш і з'єднайте його з пастою з крупи. Якщо суміш для оболонки вийшла дуже липкою – підсипте борошно. Відберіть порцію суміші, розкачайте її в диск і м'ясний фарш викладіть в центр. Защепіть краю оболонки з булгуру разом і залиште кульки в холодильнику на кілька годин. По закінченні часу відваріть їх до спливання або обсмажте у фритюрі.
Ішлі кюфта – рецепт
Серед деяких відмінностей турецької кюфта від вірменської, головним є спосіб приготування готових котлеток: вірмени зазвичай відварюють їх, а турки обсмажують у великій кількості киплячої олії до рум'янцю. Нижче ми розглянемо другу варіацію технології приготування.
Інгредієнти:
Приготування
Максимально подрібніть цибулю і швидко спасеруйте його. До пассеровке додайте жирну яловичину, приправте її паприкою, гострим перцем і сіллю. Подрібніть горіхи і додайте їх до готової начинки.
Другий вид фаршу також обсмажте. Відваріть булгур і картоплю. Збийте бульби з крупою блендером до однорідності, а потім змішайте з м'ясом і половиною збитого яйця. Отриману суміш перетворіть в коржик і викладіть в центр неї порцію жирної м'ясної начинки з горіхами. Зберіть краю картопляної оболонки разом, щоб повністю закрити м'ясо. Обсмажуйте кюфту у фритюрі до вираженого золотисто-коричневого відтінку.
Як приготувати вірменську ішлі кюфту?
У вірменській кухні ішлі кюфта готується з іншим набором спецій і до складу її оболонки входить один лише булгур. Готові кульки кюфта варять на пару або в окропі близько 7-9 хвилин.
Інгредієнти:
Для оболонки:
Для начинки:
Приготування
Розтоплене масло використовуйте для пасерування шматочків ріпчастої цибулі. До засмажки додайте м'ясний фарш і дочекайтеся, поки він схопиться. Приправте фарш меленим кумином і доповніть все зеленню петрушки. Охолодіть начинку.
Для оболонки слід також припустити фарш із дрібно нарізаною цибулею. Булгур відваріть, остудіть і збийте в пасту блендером, додайте борошно, м'ясний фарш, яйце і кумін. Ретельно вимісіть все руками і охолодіть. Взявши порцію суміші для оболонки, розплющить її долонями в коржик рівної товщини. В центр викладіть кулька м'ясної начинки і защепіть краю. Варіть ішлі кюфту по-вірменськи у великій кількості киплячої підсоленої води до спливання, а подавайте з лимонним соком і розтопленим маслом.
Як зробити ішлі кюфту з ягнятини?
Інгредієнти:
Для начинки:
Для оболонки:
Приготування
Шматочки цибулі припустіть у великій кількості олії до прозорості. Додайте до цибулевої засмажки пюрированный часник, а через кілька секунд і покладіть жирний м'ясний фарш. Приправте все щедрою пучкою солі і залиште м'ясо дійти до готовності. Додайте рубані фісташки.
Відваріть булгур до м'якості в підсоленій воді, злийте надлишки води і збийте крупу за допомогою блендера. Підрум'яньте м'ясний фарш і з'єднайте його з пастою з крупи. Якщо суміш для оболонки вийшла дуже липкою – підсипте борошно. Відберіть порцію суміші, розкачайте її в диск і м'ясний фарш викладіть в центр. Защепіть краю оболонки з булгуру разом і залиште кульки в холодильнику на кілька годин. По закінченні часу відваріть їх до спливання або обсмажте у фритюрі.
Рекомендуємо добрі рецепти
Зрази з фаршу
Неймовірно смачне домашнє блюдо можна приготувати з абсолютно звичних складових. Зазвичай зрази готують з картоплі в основі, проте ми запропонуємо
Картопляні зрази з фаршем
Не секрет, що найкращий спосіб позбутися від вчорашнього картопляного пюре - це приготувати з нього що-небудь незвичайне, наприклад, дуже смачні
М'ясні зрази з начинкою
Пропонуємо відступити від звичних рецептів звичайних зраз і приготувати нове, неймовірно смачна страва з аналогічною назвою, тільки в якості оболонки
М'ясна начинка для пиріжків
Класичний наповнювач пиріжка включає в себе не тільки обсмажений м'ясний фарш, але доповнення у вигляді овочевий засмажки, простого поєднання
Овочеве рагу з фаршем
Овочеве рагу - цілком самодостатня страва. Але якщо додати до складу фарш з м'яса, в підсумку вийде ситне і зігріваючий гаряче. Доповніть склад
Баклажани, фаршировані м'ясом
Сьогодні ми пропонуємо вам приготувати баклажани, фаршировані м'ясом. Це блюдо просто унікальне за своїм смаком і виглядом. Такі фаршировані запечені