Ішлі кюфта

Ішлі кюфта
Ішлі кюфта – популярне блюдо в Вірменії і Туреччини, що представляє собою двошарову котлету, сформованную на манер котлети по-киевски. Зовнішній шар котлети – прокручений з булгуром фарш пісний, а внутрішній – жирна і соковита начинка з іншого виду фаршу зі спеціями.

Ішлі кюфта – рецепт


Серед деяких відмінностей турецької кюфта від вірменської, головним є спосіб приготування готових котлеток: вірмени зазвичай відварюють їх, а турки обсмажують у великій кількості киплячої олії до рум'янцю. Нижче ми розглянемо другу варіацію технології приготування.
Інгредієнти:

  • волоський горіх - 25 г;

  • паприка - 1/2 ч. ложки;

  • пластівці гострого перцю - щіпка;

  • яловичий фарш (жирний) - 115 г;

  • ріпчаста цибуля - 40 г;

  • булгур - 30 г;

  • яйце - 1 шт.;

  • картопля - 1 шт.;

  • яловичий фарш (не жирний) - 60 р.


  • Приготування
    Максимально подрібніть цибулю і швидко спасеруйте його. До пассеровке додайте жирну яловичину, приправте її паприкою, гострим перцем і сіллю. Подрібніть горіхи і додайте їх до готової начинки.
    Другий вид фаршу також обсмажте. Відваріть булгур і картоплю. Збийте бульби з крупою блендером до однорідності, а потім змішайте з м'ясом і половиною збитого яйця. Отриману суміш перетворіть в коржик і викладіть в центр неї порцію жирної м'ясної начинки з горіхами. Зберіть краю картопляної оболонки разом, щоб повністю закрити м'ясо. Обсмажуйте кюфту у фритюрі до вираженого золотисто-коричневого відтінку.

    Як приготувати вірменську ішлі кюфту?


    У вірменській кухні ішлі кюфта готується з іншим набором спецій і до складу її оболонки входить один лише булгур. Готові кульки кюфта варять на пару або в окропі близько 7-9 хвилин.
    Інгредієнти:
    Для оболонки:

  • булгур мелений - 3 ст.;

  • яловичий фарш - 500 г;

  • ріпчаста цибуля - 45 г;

  • яйце - 1 шт.;

  • борошно - 15 г;

  • мелений кумін - 1 1/2 ч. ложки.


  • Для начинки:

  • вершкове масло - 55 г;

  • ріпчаста цибуля - 75 г;

  • жирний яловичий фарш - 980 р;

  • жменя зелені петрушки;

  • мелений кумін - 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Розтоплене масло використовуйте для пасерування шматочків ріпчастої цибулі. До засмажки додайте м'ясний фарш і дочекайтеся, поки він схопиться. Приправте фарш меленим кумином і доповніть все зеленню петрушки. Охолодіть начинку.
    Для оболонки слід також припустити фарш із дрібно нарізаною цибулею. Булгур відваріть, остудіть і збийте в пасту блендером, додайте борошно, м'ясний фарш, яйце і кумін. Ретельно вимісіть все руками і охолодіть. Взявши порцію суміші для оболонки, розплющить її долонями в коржик рівної товщини. В центр викладіть кулька м'ясної начинки і защепіть краю. Варіть ішлі кюфту по-вірменськи у великій кількості киплячої підсоленої води до спливання, а подавайте з лимонним соком і розтопленим маслом.

    Як зробити ішлі кюфту з ягнятини?


    Інгредієнти:
    Для начинки:

  • жирний фарш з баранини - 240 г;

  • ріпчаста цибуля - 65 г;

  • часник - 2 зубки;

  • жменю фісташок.


  • Для оболонки:

  • булгур - 480 м;

  • вода - 700 мл;

  • м'ясний фарш - 140 р.


  • Приготування
    Шматочки цибулі припустіть у великій кількості олії до прозорості. Додайте до цибулевої засмажки пюрированный часник, а через кілька секунд і покладіть жирний м'ясний фарш. Приправте все щедрою
    Ішлі кюфта
    пучкою солі і залиште м'ясо дійти до готовності. Додайте рубані фісташки.
    Відваріть булгур до м'якості в підсоленій воді, злийте надлишки води і збийте крупу за допомогою блендера. Підрум'яньте м'ясний фарш і з'єднайте його з пастою з крупи. Якщо суміш для оболонки вийшла дуже липкою – підсипте борошно. Відберіть порцію суміші, розкачайте її в диск і м'ясний фарш викладіть в центр. Защепіть краю оболонки з булгуру разом і залиште кульки в холодильнику на кілька годин. По закінченні часу відваріть їх до спливання або обсмажте у фритюрі.
    Додав: admin | 30-01-2016, 10:21
    Переглядів: 308