Ішлі кюфта – популярне блюдо в Вірменії і Туреччини, що представляє собою двошарову котлету, сформованную на манер котлети по-киевски. Зовнішній шар котлети – прокручений з булгуром фарш пісний, а внутрішній – жирна і соковита начинка з іншого виду фаршу зі спеціями.
Ішлі кюфта – рецепт
Серед деяких відмінностей турецької кюфта від вірменської, головним є спосіб приготування готових котлеток: вірмени зазвичай відварюють їх, а турки обсмажують у великій кількості киплячої олії до рум'янцю. Нижче ми розглянемо другу варіацію технології приготування.
Інгредієнти: волоський горіх - 25 г; паприка - 1/2 ч. ложки; пластівці гострого перцю - щіпка; яловичий фарш (жирний) - 115 г; ріпчаста цибуля - 40 г; булгур - 30 г; яйце - 1 шт.; картопля - 1 шт.; яловичий фарш (не жирний) - 60 р. Приготування Максимально подрібніть цибулю і швидко спасеруйте його. До пассеровке додайте жирну яловичину, приправте її паприкою, гострим перцем і сіллю. Подрібніть горіхи і додайте їх до готової начинки.
Другий вид фаршу також обсмажте. Відваріть булгур і картоплю. Збийте бульби з крупою блендером до однорідності, а потім змішайте з м'ясом і половиною збитого яйця. Отриману суміш перетворіть в коржик і викладіть в центр неї порцію жирної м'ясної начинки з горіхами. Зберіть краю картопляної оболонки разом, щоб повністю закрити м'ясо. Обсмажуйте кюфту у фритюрі до вираженого золотисто-коричневого відтінку.
Як приготувати вірменську ішлі кюфту?
У вірменській кухні ішлі кюфта готується з іншим набором спецій і до складу її оболонки входить один лише булгур. Готові кульки кюфта варять на пару або в окропі близько 7-9 хвилин.
Інгредієнти: Для оболонки:
булгур мелений - 3 ст.; яловичий фарш - 500 г; ріпчаста цибуля - 45 г; яйце - 1 шт.; борошно - 15 г; мелений кумін - 1 1/2 ч. ложки. Для начинки:
вершкове масло - 55 г; ріпчаста цибуля - 75 г; жирний яловичий фарш - 980 р; жменя зелені петрушки; мелений кумін - 1 ч. ложка. Приготування Розтоплене масло використовуйте для пасерування шматочків ріпчастої цибулі. До засмажки додайте м'ясний фарш і дочекайтеся, поки він схопиться. Приправте фарш меленим кумином і доповніть все зеленню петрушки. Охолодіть начинку.
Для оболонки слід також припустити фарш із дрібно нарізаною цибулею. Булгур відваріть, остудіть і збийте в пасту блендером, додайте борошно, м'ясний фарш, яйце і кумін. Ретельно вимісіть все руками і охолодіть. Взявши порцію суміші для оболонки, розплющить її долонями в коржик рівної товщини. В центр викладіть кулька м'ясної начинки і защепіть краю. Варіть ішлі кюфту по-вірменськи у великій кількості киплячої підсоленої води до спливання, а подавайте з лимонним соком і розтопленим маслом.
Як зробити ішлі кюфту з ягнятини?
Інгредієнти: Для начинки:
жирний фарш з баранини - 240 г; ріпчаста цибуля - 65 г; часник - 2 зубки; жменю фісташок. Для оболонки:
булгур - 480 м; вода - 700 мл; м'ясний фарш - 140 р. Приготування Шматочки цибулі припустіть у великій кількості олії до прозорості. Додайте до цибулевої засмажки пюрированный часник, а через кілька секунд і покладіть жирний м'ясний фарш. Приправте все щедрою
пучкою солі і залиште м'ясо дійти до готовності. Додайте рубані фісташки.
Відваріть булгур до м'якості в підсоленій воді, злийте надлишки води і збийте крупу за допомогою блендера. Підрум'яньте м'ясний фарш і з'єднайте його з пастою з крупи. Якщо суміш для оболонки вийшла дуже липкою – підсипте борошно. Відберіть порцію суміші, розкачайте її в диск і м'ясний фарш викладіть в центр. Защепіть краю оболонки з булгуру разом і залиште кульки в холодильнику на кілька годин. По закінченні часу відваріть їх до спливання або обсмажте у фритюрі.