Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

В'ялена риба

2-11-2015, 19:04
2 104
В'ялена риба
Нижче ми докладно розповімо вам, як зробити в домашніх умовах в'ялену рибу. Приготувавши її власними руками, ви будете впевнені в її якості та безпеки і зможете сповна насолодитися її специфічним, але таким спокусливим смаком.

Рецепт в'яленої риби


Інгредієнти:

  • свіжа риба;

  • не йодована сіль;


  • Приготування
    Для в'ялення підійде абсолютно будь-яка риба, але ідеальним варіантом будуть все ж особини жирних сортів або середньої жирності. Дрібні рибки перед засолом не потрошать, а більш великі особини необхідно очистити від нутрощів і видалити зябра. Причому переважно потрошити рибу через зяброві отвори або розрізавши її вздовж спини, не порушуючи цілісність черевця. Таким чином, зберігається максимум жирів.
    Але дуже багато потрошать рибки і традиційним способом. Якщо вас не бентежить втрата деякої порції жирів, то можете сміливо його використовувати. Ще один важливий момент. Якщо ви вялите рибку влітку, то обробляти і потрошити її необхідно незалежно від розміру. В іншому випадку готовий продукт матиме неприємний запах і присмак. Пов'язано це з тим, що в літній час риба харчується зеленню, яка дуже швидко розкладається і не зовсім позитивно впливає на якість в'яленого продукту.
    Безпосередньо перед патранням і після нього рибку обов'язково гарненько промиваємо. Не минаємо цей етап і при підготовці маленьких рибок, яких ми будемо солити і в'ялити цілком.
    Для засолювання насипаємо шар не йодованої солі в емальований посуд. Розмір її дна повинен бути більше довжини тушок рибки, щоб вони вільно поміщалися без загинів. Натираємо сіллю кожну рибу, охоплюючи зяброві отвори і черевце, і розміщуємо її в посуді, укладаючи один на одного. Кожен шар також трохи посипаємо сіллю, прикриваємо посуд зверху марлею або тканиною і залишаємо в прохолодному місці на десять-дванадцять годин.
    Потім рибку перевертаємо, зверху покласти вантаж і даємо їй просолитися протягом трьох днів, щодня перевертаючи. Цього часу буде достатньо для середніх особин, більш великі необхідно витримати близько п'яти-семи діб, а дрібні рибки просолятся за добу або двоє.
    Також можна засолити рибку в розсолі , затока їм підготовлені тушки. Для його приготування розчиняють два з половиною кілограми солі в десяти літрах води. Зверху на повністю покриті розсолом рибу викладаємо вантаж і даємо їй просолитися протягом декількох днів, щоденно перемішуючи.
    Тепер рибку гарненько промиваємо від солі і при необхідності замочуємо в чистій воді на кілька годин. Це необхідно, якщо концентрація солі в рибі занадто висока. Перевірити це можна, опустивши рибку в ємність з водою. Якщо тушки занурилися на дно, трохи потримайте її в чистій воді. При досягненні нормального посолу риби почнуть спливати.
    Добре просолену рибку підвішуємо за хвіст для в'ялення, нанизавши її на волосінь або шпагат. Ідеальним для цієї мети буде затемнене, захищене від прямих сонячних променів, і провітрюване місце на свіжому повітрі. Щоб захистити рибу від мух і інших комах, краще помістити її в марлеві мішки або спорудити марлевий полог. В залежності від погодних умов і розміру тушок для їх в'ялення знадобиться від двох до п'яти тижнів. Правильно приготовлена в'ялена рибка має напівпрозоре жорсткувато-пружне, але не сухе м'ясо.

    Як зберігати в'ялену рибу в домашніх умовах?


    В'ялена риба може досить довго зберігатися, не втрачаючи своїх смакових якостей. Тушки, що містять мінімум
    В'ялена риба
    вологи, можна загорнути в папір або скласти в паперові пакети і визначити у прохолодне місце. Якщо до моменту вживання рибка занадто висохла, необхідно просто обернути її на деякий час зволоженим рушником, вона вбере в себе необхідну кількість вологи.
    Ідеальним варіантом для зберігання в'яленої риби будь вологості будуть вакуумні контейнери або герметично закупорені скляні банки.
    Не можна зберігати в'ялену рибу в поліетиленових пакетах і обертати її харчовою плівкою, так вона може дуже швидко зіпсуватися.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Лящ в'ялений
    Лящ в'ялений
    Більшість любителів пива вибирають в якості закуски в'ялену рибину. І, звичайно, краще, якщо вона буде виготовлена власноруч. Про те, як в'ялити ляща
    Як зберігати в'ялену рибу в домашніх умовах?
    Як зберігати в'ялену рибу в домашніх умовах?
    В'ялена риба - один з найулюбленіших варіантів закуски любителів пінного. Деякі навіть самостійно її заготовляють про запас. Однак багато хто не
    Як в'ялити рибу?
    Як в'ялити рибу?
    Весна і літо - саме час в'ялити рибу. Її, звичайно, можна придбати в магазині, але краще, якщо ви приготуєте самі. Робиться це зовсім не складно, а
    В'ялена чехоня
    В'ялена чехоня
    Чехоня - це дуже невибаглива рибка сімейства коропових. Її можна смажити, так і на юшку вона зійде, але всенародну любов здобула саме в'ялена чехоня.
    Як зберігати в'ялену рибу?
    Як зберігати в'ялену рибу?
    Запасаючись улюбленими продуктами запас, ми часто втрачаємо відчуття міри, і в підсумку стає питання про те, як зберігати ці продовольчі запаси? У
    Як солити чехоню?
    Як солити чехоню?
    Якщо ви коли-небудь пробували солону чехоня, то навряд чи вже забудете чудовий смак цієї рибки. Багато хто задається питанням, а як же посолити