» » Картопляна запіканка з фаршем в духовці

Картопляна запіканка з фаршем в духовці

Картопляна запіканка з фаршем в духовці
Пропонуємо рецепти картопляної запіканки з фаршем в духовці. Це універсальна страва може бути чудовим варіантом для буденного столу або при більш вишуканому наборі компонентів стати гідним варіантом святкового вечері.

Проста картопляна запіканка з курячим фаршем в духовці


Інгредієнти:

  • куряча м'якоть – 650 г;

  • бульби картоплі – 950 г;

  • цибуля ріпчаста – 85 м;

  • часник – 1-2 зубчики;

  • яйця – 2 шт.;

  • масло вершкове – 55 г;

  • молоко – 95 мл;

  • твердий сир – 220 г;

  • свіжа зелень – за смаком;

  • сіль – за смаком;

  • чорний мелений перець – за смаком;

  • оливкова або рослинне рафінована олія.


  • Приготування
    Першим ділом приготуємо основу запіканки - картопляне пюре. Для цього миємо та очищаємо бульби картоплі, розрізаємо на кілька частин і відварюємо у воді до повної готовності. Не забуваємо водичку попередньо посолити. Потім перетворюємо відварену картоплю в пюре за допомогою товкачика або перетираємо через сито, присмачую маслом, вливаємо молоко і гарненько перемішуємо.
    Чистимо і дрібно шаткуємо цибулю і часник і пасеруємо на сковороді з оливковою або рослинним маслом до прозорості.
    Курячу м'якоть подрібнюємо за допомогою м'ясорубки, комбайна або блендера, викладаємо до овочів і також підрум'янюємо, помішуючи. В кінці смаження приправляємо обжарку з фаршем сіллю і меленим чорним перцем. Можна на цьому етапі додати будь-які пряні трави на ваш вибір і смак.
    На добре промаслений лист викладаємо половину всього картопляного пюре. Зверху розподіляємо курячий фарш. Покриваємо його щедрим шаром пропущеного через тертку твердого сиру і знову шар картоплі. Потім яйця розбиваємо до пишноти, додавши трохи солі і перцю, і заливаємо отриманої яєчною масою компоненти у формі.
    Визначаємо блюдо в духовку, заздалегідь розігрівши його до 200 градусів. Через тридцять хвилин апетитна, рум'яна запіканка буде готова.
    Даємо їй трохи охолонути і подаємо, прикрасивши зверху свіжою зеленню.

    Смачна картопляна запіканка з рибним фаршем і креветками в духовці


    Інгредієнти:

  • філе тріски або судака – 650 г;

  • креветки очищені – 250 г;

  • бульби картоплі – 950 г;

  • яйця – 4 шт.;

  • масло вершкове – 95 г;

  • молоко – 360 мл;

  • вершки жирністю 33% – 260 мл;

  • борошно – 80 г;

  • діжонська гірчиця – 15 г;

  • лаврове листя – 2 шт.;

  • пряні трави – за смаком;

  • сіль – за смаком;

  • чорний мелений перець – щіпка;

  • шніт-цибуля – 3-4 стебла;

  • оливкова або рослинне рафінована олія.


  • Приготування
    Вимиті бульби картоплі позбавляємо від шкірки, шаткуємо великими шматочками і варимо до м'якості, в кінці приготування посоливши за смаком. Потім воду зливаємо в окрему ємність, картоплю розминаємо до стану пюре, додаємо шматочок вершкового масла, діжонську гірчицю, приблизно вісімдесят мілілітрів картопляного відвару і перемішуємо.
    Рибне філе перетворюємо у фарш, додаємо за смаком сіль, мелений чорний перець, одне яйце і гарненько перемішуємо.
    Молоко змішати з вершками в невеликій каструльці, кидаємо листя лавра і прогріваємо масу до кипіння.
    Розтоплюємо вершкове масло в сотейнику або глибокій сковороді пасеруємо на ньому борошно до рум'яного кольору і, безперервно помішуючи, вливаємо вершково-молочну суміш, попередньо вийнявши лаврове листя. Ще трохи прогріваємо соус, знімаємо з вогню, присмачую за смаком сіллю, меленим чорним перцем, кидаємо пряні трави, попередньо очищені креветки і перемішуємо.
    Три яйця відварюємо круто, занурюємо на хвилину в крижану воду, очищаємо і шаткуємо гуртками.
    Картопляна запіканка з фаршем в духовці

    У гарненько промаслений форму викладаємо першим шаром рибний фарш, заливаємо його приготованим вершковим соусом з креветками, зверху розкладаємо гуртки яєць і підсолюємо їх небагато.
    Зверху розподіляємо картопляну масу, розрівнюємо її лопаткою, і формуємо при бажанні візерунок за допомогою ножа з зубцями або будь-яким іншим зручним способом.
    Відправляємо форму з стравою в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на сорок хвилин.
    По готовності притрушиваем верх запіканки дрібно нарубаним шніт-цибулею і подаємо до столу.
    Додав: admin | 2-11-2015, 17:59
    Переглядів: 399