Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Картопляна запіканка з сиром

Картопляна запіканка з сиром

21-03-2015, 19:46
2 689
Картопляна запіканка з сиром
Картопляна запіканка на початку історії свого виникнення, позиціонувалася як страва людей незажиточних, проте з часом рецепт став доповняться багатьма іншими інгредієнтами і простий запечена картопля перетворився на розкішну блюдо з великою кількістю вершків і сиру в своєму складі.

Рецепт картопляної запіканки з сиром


Інгредієнти:

  • картопля - 400 г;

  • бекон - 250 г;

  • тертий твердий сир - 2 ст.;

  • молоко - 1/4 ст.;

  • сметана - 1/2 ст.;

  • вершкове масло - 2 ст. ложки;

  • сушений зелений лук - 1 ч. ложка;

  • сіль, перець;

  • сушений часник - за смаком.


  • Приготування
    Духовку розігріваємо до 200 градусів. Картопля надкаливаем виделкою і кладемо на деко, випікаємо близько години, або до м'якості, після чого даємо бульб охолонути хвилин 15-20.
    Бекон нарізаємо тонкими скибочками і кладемо на сковороду. Як тільки шматочки зарум'яняться і стануть хрусткими, викладаємо їх на паперові рушники, щоб видалити надлишки жиру. Рум'яний бекон кришимо руками.
    Картоплини розрізаємо навпіл і видаляємо з них м'якоть за допомогою ложки. Розминаємо м'якоть товкачиком в пюре, додавши сметану, молоко, цибулю, часник, сіль з перцем і масло. Змішуємо стакан сиру з пюре і викладаємо отриману масу у форму для випічки, попередньо змащену маслом. Посипаємо майбутню запіканку сиром і крихтою з бекону.
    Картопляна запіканка під сиром буде готова через 10-15 хвилин проведених в духовці, розігрітій до 200 градусів.

    Картопляна запіканка з плавленим сиром і лавашем


    Інгредієнти:

  • картопля (велика) - 3 шт.;

  • плавлений сир - 200 г;

  • молоко;

  • лаваш - 1 упаковка;

  • солодка кукурудза - 1 банка;

  • томати у власному соку - 400 г;

  • перець чилі - 1 шт.;

  • болгарський перець - 1 шт.;

  • ріпчаста цибуля - 1 шт.;

  • твердий сир - 150 г;

  • сіль, перець.


  • Приготування
    На сковороді обсмажуємо цибулю і болгарський перець до тих пір, поки цибуля не набуде золотистий колір. До пассеровке додаємо подрібнений перець чилі (за смаком) і виливаємо томати у власному соку . Тушкуємо соус до загустіння, приблизно 15 хвилин, не забувши приправити його сіллю і перцем.
    Картоплю чистимо, ріжемо і відварюємо до готовності в підсоленій воді. Готові шматочки розминаємо з невеликою кількістю молока до утворення пюреподібної маси.
    Форму для випічки змащуємо маслом і на її дно укладаємо шар картопляного пюре. Поверх пюре кладемо складений удвічі аркуш лаваша і промазуємо його плавленим сиром. Поверх лаваша розподіляємо пюре, потім знову лаваш, томатний соус і трохи кукурудзи. Повторюємо процедуру і завершуємо запіканку картопляним шаром. Посипаємо картоплю тертим сиром і ставимо запіканку в духовку на 20-25 хвилин при 180 градусах.

    Картопляно-м'ясна запіканка з сиром


    Інгредієнти:

  • оливкова олія;

  • яловичий фарш - 1 1/4 кг;

  • ріпчаста цибуля - 2 шт.;

  • морква - 3 шт.;

  • селера - 3 стебла;

  • часник - 2 зубчики;

  • борошно - 3 ст. ложки;

  • томатна паста - 1 ст. ложка;

  • червоне вино - 1 келих;

  • вустерширський соус - 4 ст. ложки;

  • чебрець - 2 гілочки;

  • лавровий лист - 2 шт.


  • Для пюре:

  • картопля - 18 кг;

  • молоко - 225 мл;

  • вершкове масло - 1 ст. ложка;

  • тертий твердий сир - 200 г;

  • мускатний горіх - щіпка.


  • Приготування
    Картопляна запіканка з сиром

    Розігріваємо в сковороді олію і обсмажуємо на ньому фарш до повної готовності. Овочі нарізаємо дрібними кубиками і обсмажуємо близько 20 хвилин на окремій сковороді. Після закінчення часу додаємо на сковороду часник і томатну пасту, ретельно все перемішуємо і додаємо вино, соус і трави. Змішуємо фарш з овочами і тушкуємо все разом 30-35 хвилин на мінімальному вогні.
    Поки м'ясо гаситься, візьмемося за картоплю. Бульби чистимо, миємо, відварюємо до готовності і пюрируем з додаванням масла, молока і мускатного горіха. Готове пюре змішуємо з сиром.
    На дно форми для випічки викладаємо фарш з овочами, а поверх м'ясного шару розподіляємо картопляне пюре. Готуємо картопляну запіканку з фаршем з сиром при 200 градусах 25-30 хвилин.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Картопляна запіканка з м'ясним фаршем
    Картопляна запіканка з м'ясним фаршем
    Запіканка - відмінний вечеря на кожен день, адже рецептів цієї страви неймовірно багато. Сьогодні ми обговоримо запіканки з фаршем. Ми постаралися
    Як приготувати запіканку?
    Як приготувати запіканку?
    Запіканка - це дивовижне і просте у приготуванні блюдо. І зараз ми розповімо, як її зробити з застосуванням таких простих інгредієнтів, як картопля,
    Картопляне пюре з фаршем
    Картопляне пюре з фаршем
    Якщо вам набридли стандартні страви з картоплі і фаршу, спробуйте запекти картопляне пюре з фаршем в духовці. А якщо ще додати в це блюдо овочі і
    Індичка з картоплею
    Індичка з картоплею
    Індичка з картоплею - чудове блюдо як для святкового, так і повсякденного столу. Приготувати його можна різними способами. Найбільш цікаві з них ми
    Рецепт картопляної запіканки
    Рецепт картопляної запіканки
    Здавалося б, картопляна запіканка - саме звичайне, всім знайоме блюдо. Тим не менш, смачно готувати її вміють не всі господині. Ми навчимо вас не
    Картопляна запіканка з ковбасою
    Картопляна запіканка з ковбасою
    Запіканки найчастіше готують з того, що залишилося в холодильнику, і картопляна запіканка з ковбасою в цьому плані не виняток. Приготувати його