Картопляна запіканка на початку історії свого виникнення, позиціонувалася як страва людей незажиточних, проте з часом рецепт став доповняться багатьма іншими інгредієнтами і простий запечена картопля перетворився на розкішну блюдо з великою кількістю вершків і сиру в своєму складі.
Рецепт картопляної запіканки з сиром
Інгредієнти: картопля - 400 г; бекон - 250 г; тертий твердий сир - 2 ст.; молоко - 1/4 ст.; сметана - 1/2 ст.; вершкове масло - 2 ст. ложки; сушений зелений лук - 1 ч. ложка; сіль, перець; сушений часник - за смаком. Приготування Духовку розігріваємо до 200 градусів. Картопля надкаливаем виделкою і кладемо на деко, випікаємо близько години, або до м'якості, після чого даємо бульб охолонути хвилин 15-20.
Бекон нарізаємо тонкими скибочками і кладемо на сковороду. Як тільки шматочки зарум'яняться і стануть хрусткими, викладаємо їх на паперові рушники, щоб видалити надлишки жиру. Рум'яний бекон кришимо руками.
Картоплини розрізаємо навпіл і видаляємо з них м'якоть за допомогою ложки. Розминаємо м'якоть товкачиком в пюре, додавши сметану, молоко, цибулю, часник, сіль з перцем і масло. Змішуємо стакан сиру з пюре і викладаємо отриману масу у форму для випічки, попередньо змащену маслом. Посипаємо майбутню запіканку сиром і крихтою з бекону.
Картопляна запіканка під сиром буде готова через 10-15 хвилин проведених в духовці, розігрітій до 200 градусів.
Картопляна запіканка з плавленим сиром і лавашем
Інгредієнти: картопля (велика) - 3 шт.; плавлений сир - 200 г; молоко; лаваш - 1 упаковка; солодка кукурудза - 1 банка; томати у власному соку - 400 г; перець чилі - 1 шт.; болгарський перець - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; твердий сир - 150 г; сіль, перець. Приготування На сковороді обсмажуємо цибулю і болгарський перець до тих пір, поки цибуля не набуде золотистий колір. До пассеровке додаємо подрібнений перець чилі (за смаком) і виливаємо томати у власному соку . Тушкуємо соус до загустіння, приблизно 15 хвилин, не забувши приправити його сіллю і перцем.
Картоплю чистимо, ріжемо і відварюємо до готовності в підсоленій воді. Готові шматочки розминаємо з невеликою кількістю молока до утворення пюреподібної маси.
Форму для випічки змащуємо маслом і на її дно укладаємо шар картопляного пюре. Поверх пюре кладемо складений удвічі аркуш лаваша і промазуємо його плавленим сиром. Поверх лаваша розподіляємо пюре, потім знову лаваш, томатний соус і трохи кукурудзи. Повторюємо процедуру і завершуємо запіканку картопляним шаром. Посипаємо картоплю тертим сиром і ставимо запіканку в духовку на 20-25 хвилин при 180 градусах.
Картопляно-м'ясна запіканка з сиром
Інгредієнти: оливкова олія; яловичий фарш - 1 1/4 кг; ріпчаста цибуля - 2 шт.; морква - 3 шт.; селера - 3 стебла; часник - 2 зубчики; борошно - 3 ст. ложки; томатна паста - 1 ст. ложка; червоне вино - 1 келих; вустерширський соус - 4 ст. ложки; чебрець - 2 гілочки; лавровий лист - 2 шт. Для пюре:
картопля - 18 кг; молоко - 225 мл; вершкове масло - 1 ст. ложка; тертий твердий сир - 200 г; мускатний горіх - щіпка. Приготування Розігріваємо в сковороді олію і обсмажуємо на ньому фарш до повної готовності. Овочі нарізаємо дрібними кубиками і обсмажуємо близько 20 хвилин на окремій сковороді. Після закінчення часу додаємо на сковороду часник і томатну пасту, ретельно все перемішуємо і додаємо вино, соус і трави. Змішуємо фарш з овочами і тушкуємо все разом 30-35 хвилин на мінімальному вогні.
Поки м'ясо гаситься, візьмемося за картоплю. Бульби чистимо, миємо, відварюємо до готовності і пюрируем з додаванням масла, молока і мускатного горіха. Готове пюре змішуємо з сиром.
На дно форми для випічки викладаємо фарш з овочами, а поверх м'ясного шару розподіляємо картопляне пюре. Готуємо картопляну запіканку з фаршем з сиром при 200 градусах 25-30 хвилин.