Пропонуємо рецепти картопляної запіканки з фаршем в духовці. Це універсальна страва може бути чудовим варіантом для буденного столу або при більш вишуканому наборі компонентів стати гідним варіантом святкового вечері.
Проста картопляна запіканка з курячим фаршем в духовці
Інгредієнти: куряча м'якоть – 650 г; бульби картоплі – 950 г; цибуля ріпчаста – 85 м; часник – 1-2 зубчики; яйця – 2 шт.; масло вершкове – 55 г; молоко – 95 мл; твердий сир – 220 г; свіжа зелень – за смаком; сіль – за смаком; чорний мелений перець – за смаком; оливкова або рослинне рафінована олія. Приготування Першим ділом приготуємо основу запіканки - картопляне пюре. Для цього миємо та очищаємо бульби картоплі, розрізаємо на кілька частин і відварюємо у воді до повної готовності. Не забуваємо водичку попередньо посолити. Потім перетворюємо відварену картоплю в пюре за допомогою товкачика або перетираємо через сито, присмачую маслом, вливаємо молоко і гарненько перемішуємо.
Чистимо і дрібно шаткуємо цибулю і часник і пасеруємо на сковороді з оливковою або рослинним маслом до прозорості.
Курячу м'якоть подрібнюємо за допомогою м'ясорубки, комбайна або блендера, викладаємо до овочів і також підрум'янюємо, помішуючи. В кінці смаження приправляємо обжарку з фаршем сіллю і меленим чорним перцем. Можна на цьому етапі додати будь-які пряні трави на ваш вибір і смак.
На добре промаслений лист викладаємо половину всього картопляного пюре. Зверху розподіляємо курячий фарш. Покриваємо його щедрим шаром пропущеного через тертку твердого сиру і знову шар картоплі. Потім яйця розбиваємо до пишноти, додавши трохи солі і перцю, і заливаємо отриманої яєчною масою компоненти у формі.
Визначаємо блюдо в духовку, заздалегідь розігрівши його до 200 градусів. Через тридцять хвилин апетитна, рум'яна запіканка буде готова.
Даємо їй трохи охолонути і подаємо, прикрасивши зверху свіжою зеленню.
Смачна картопляна запіканка з рибним фаршем і креветками в духовці
Інгредієнти: філе тріски або судака – 650 г; креветки очищені – 250 г; бульби картоплі – 950 г; яйця – 4 шт.; масло вершкове – 95 г; молоко – 360 мл; вершки жирністю 33% – 260 мл; борошно – 80 г; діжонська гірчиця – 15 г; лаврове листя – 2 шт.; пряні трави – за смаком; сіль – за смаком; чорний мелений перець – щіпка; шніт-цибуля – 3-4 стебла; оливкова або рослинне рафінована олія. Приготування Вимиті бульби картоплі позбавляємо від шкірки, шаткуємо великими шматочками і варимо до м'якості, в кінці приготування посоливши за смаком. Потім воду зливаємо в окрему ємність, картоплю розминаємо до стану пюре, додаємо шматочок вершкового масла, діжонську гірчицю, приблизно вісімдесят мілілітрів картопляного відвару і перемішуємо.
Рибне філе перетворюємо у фарш, додаємо за смаком сіль, мелений чорний перець, одне яйце і гарненько перемішуємо.
Молоко змішати з вершками в невеликій каструльці, кидаємо листя лавра і прогріваємо масу до кипіння.
Розтоплюємо вершкове масло в сотейнику або глибокій сковороді пасеруємо на ньому борошно до рум'яного кольору і, безперервно помішуючи, вливаємо вершково-молочну суміш, попередньо вийнявши лаврове листя. Ще трохи прогріваємо соус, знімаємо з вогню, присмачую за смаком сіллю, меленим чорним перцем, кидаємо пряні трави, попередньо очищені креветки і перемішуємо.
Три яйця відварюємо круто, занурюємо на хвилину в крижану воду, очищаємо і шаткуємо гуртками.
У гарненько промаслений форму викладаємо першим шаром рибний фарш, заливаємо його приготованим вершковим соусом з креветками, зверху розкладаємо гуртки яєць і підсолюємо їх небагато.
Зверху розподіляємо картопляну масу, розрівнюємо її лопаткою, і формуємо при бажанні візерунок за допомогою ножа з зубцями або будь-яким іншим зручним способом.
Відправляємо форму з стравою в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на сорок хвилин.
По готовності притрушиваем верх запіканки дрібно нарубаним шніт-цибулею і подаємо до столу.