Торт «Сметанник» – рецепт
«Сметанник» – легкий і ніжний торт, який (що зрозуміло з назви) готують з сметанного тесту. Креми для торта «Сметанника» найкраще робити також на основі сметани (або схожого, але менш жирного продукту – несолодкого йогурту) з додаванням різних смакоутворюючих наповнювачів.
Розповімо, як приготувати торт «Сметанник».
Спочатку – базовий рецепт приготування простого тонкого торта «Сметанник» з двома коржами і шоколадним кремом .
Інгредієнти:
сметана натуральна середньої жирності відносно густа – 300 мл;
яйце куряче – 2 шт.;
борошно пшеничне – близько 2 склянок;
крохмаль кукурудзяний – 2 ст. ложки;
цукор-пісок – 100 г;
ром, коньяк або плодове бренді – 2 ст. ложки;
кориця або ванілін – 2 щіпки;
сода харчова погашена соком лимона – на кінчику ножа;
шматочок вершкового масла.
Для крему:
сметана або йогурт густий несолодкий – 250 мл;
цукрова пудра – 2 ст. ложки;
порошок какао або кероб – 2 ст. ложки.
Для прошарку і посипання:
мелені або рубані горіхи (фундук або волоські) – 1 склянка;
шоколад готовий темний – 1 середня плитка.
Приготування
Відокремлюємо яєчні білки від жовтків і збиваємо міксером до стійкої піни. Жовтки ретельно розтираємо з цукром, додаємо ром, погашену соду, ваніль, сметану. Змішуємо з просіяним борошном і додаємо збиті білки. Крохмалем регулюємо густоту. Можна недовго промесить тісто міксером. Ділимо тісто на 2 частини.
Заповнюємо частиною тіста на 2/3 форму, змащену вершковим маслом (можна відразу працювати з формами 2). Випікаємо коржі в духовій шафі близько 25 хвилин (оптимальна температура близько 200°С). Після вимкнення вогню відразу коржі з духовки не робимо, нехай дійдуть при відкритих дверцятах протягом 15 хвилин. Відразу з коржами не працюємо, нехай відпочинуть» хоча б півгодини.
Тепер приготуємо крем. Змішаємо какао і цукрову пудру, додамо сметану. Можна також додати трохи якогось густого фруктового сиропу або лікеру – смак крему доповниться новими цікавими фруктовими нотками. Якщо хочете, щоб крем застигав, включіть в його склад трохи водного желатинового розчину (приблизно 5 г на 150 мл ледь теплої води, потім процідити). Вегетаріанці можуть замінити желатин рослинним агар-агаром, його треба в два-три рази більше, ніж желатину.
Кладемо корж на блюдо і рясно обмазуємо його кремом. Рівномірно посипаємо шаром рубаних горіхів, зверху кладемо другий корж, також обливаємо-обмазуємо його кремом, присипаємо горіхами і тертим шоколадом.
Якщо коржі пишні, їх можна розрізати з бічної сторони кожен на два більш тонких коржа і будувати або «чотириповерховий» торт, або відразу 2 «двоповерхових». Торту обов'язково треба дати просочитися – для цього помістимо його в холодильник хоча б години на 3.
Щоб зробити торт ще більш цікавим та вишуканим, можна прокладати між коржів пропарену курагу, родзинки, скибочки свіжих фруктів (наприклад, банани і ківі), свіжі ягоди (малину, ожину, чорну смородину, вишню без кісточок і ін), подрібнений фруктовий мармелад і різні інші легкі десертні смаколики. Дуже соковиті ягоди присипайте сумішшю цукру з крохмалем. Фантазуєте сміливіше.
Приготування
Сметанне тісто готуємо виходячи з базового рецепта (див. вище) і ділимо його на 2 частини, потім в одну з частин додаємо суміш какао-порошку з цукром (2 ст. ложки). Печемо коржі світлі і шоколадні. У цьому варіанті В крем какао краще не класти, а просто додати в сметану або йогурт фруктовий сироп або густий лікер. Загустити крем можна додаванням крохмалю або желатину. Розрізаємо коржі і будуємо торт у 4 «поверху» (або 2 торта, див. вище). Зверху на торт викладемо готові шоколадні цукерки трюфелі і ще раз обіллємо кремом.
Подаємо торт з чаєм, кавою або ройбушем, бажано в першій половині дня.
Розповімо, як приготувати торт «Сметанник».
Простий рецепт «Сметанника»
Спочатку – базовий рецепт приготування простого тонкого торта «Сметанник» з двома коржами і шоколадним кремом .
Інгредієнти:
Для крему:
Для прошарку і посипання:
Приготування
Відокремлюємо яєчні білки від жовтків і збиваємо міксером до стійкої піни. Жовтки ретельно розтираємо з цукром, додаємо ром, погашену соду, ваніль, сметану. Змішуємо з просіяним борошном і додаємо збиті білки. Крохмалем регулюємо густоту. Можна недовго промесить тісто міксером. Ділимо тісто на 2 частини.
Заповнюємо частиною тіста на 2/3 форму, змащену вершковим маслом (можна відразу працювати з формами 2). Випікаємо коржі в духовій шафі близько 25 хвилин (оптимальна температура близько 200°С). Після вимкнення вогню відразу коржі з духовки не робимо, нехай дійдуть при відкритих дверцятах протягом 15 хвилин. Відразу з коржами не працюємо, нехай відпочинуть» хоча б півгодини.
Тепер приготуємо крем. Змішаємо какао і цукрову пудру, додамо сметану. Можна також додати трохи якогось густого фруктового сиропу або лікеру – смак крему доповниться новими цікавими фруктовими нотками. Якщо хочете, щоб крем застигав, включіть в його склад трохи водного желатинового розчину (приблизно 5 г на 150 мл ледь теплої води, потім процідити). Вегетаріанці можуть замінити желатин рослинним агар-агаром, його треба в два-три рази більше, ніж желатину.
Кладемо корж на блюдо і рясно обмазуємо його кремом. Рівномірно посипаємо шаром рубаних горіхів, зверху кладемо другий корж, також обливаємо-обмазуємо його кремом, присипаємо горіхами і тертим шоколадом.
Якщо коржі пишні, їх можна розрізати з бічної сторони кожен на два більш тонких коржа і будувати або «чотириповерховий» торт, або відразу 2 «двоповерхових». Торту обов'язково треба дати просочитися – для цього помістимо його в холодильник хоча б години на 3.
Щоб зробити торт ще більш цікавим та вишуканим, можна прокладати між коржів пропарену курагу, родзинки, скибочки свіжих фруктів (наприклад, банани і ківі), свіжі ягоди (малину, ожину, чорну смородину, вишню без кісточок і ін), подрібнений фруктовий мармелад і різні інші легкі десертні смаколики. Дуже соковиті ягоди присипайте сумішшю цукру з крохмалем. Фантазуєте сміливіше.
Трюфельний торт «Сметанник»
Приготування
Сметанне тісто готуємо виходячи з базового рецепта (див. вище) і ділимо його на 2 частини, потім в одну з частин додаємо суміш какао-порошку з цукром (2 ст. ложки). Печемо коржі світлі і шоколадні. У цьому варіанті В крем какао краще не класти, а просто додати в сметану або йогурт фруктовий сироп або густий лікер. Загустити крем можна додаванням крохмалю або желатину. Розрізаємо коржі і будуємо торт у 4 «поверху» (або 2 торта, див. вище). Зверху на торт викладемо готові шоколадні цукерки трюфелі і ще раз обіллємо кремом.
Подаємо торт з чаєм, кавою або ройбушем, бажано в першій половині дня.
Рекомендуємо добрі рецепти
Торт «Ніжність»
Торт «Ніжність» повністю відповідає своїй назві - легкий, повітряний бісквіт з ніжним кремом припаде до смаку кожному ласуни. Існує багато варіантів
«Графські руїни» – рецепт
«Графські руїни» - торт, який подобається практично всім. Тому, якщо ви вибираєте рецепт смачного торта для свята або просто до чаю, зупиніть свій
Торт «День і ніч»
Всі ми любимо іноді побалувати себе і близьких смачною випічкою до чаю. Торт «День і ніч» якраз підійде для такого випадку. Бісквітні коржі зі
Шоколадний сметанник - рецепт
Сметанник - незамінний торт, який готується на швидку руку і володіє ніжним, приємним смаком. Для сметанника потрібні найпростіші інгредієнти, тому
«Сметанник» в мультиварці
Торт «Сметанник» - чудовий десерт, смак якого припаде до вподоби всьому сімейству. Приготувати його дуже просто, особливо з кухонною помічницею -
Трюфельний сметанник
Трюфельний сметанник - це смачний десерт, який неодмінно прикрасить будь-який святковий стіл. І зараз ми вам підкажемо декілька простих варіантів