«Сметанник» – легкий і ніжний торт, який (що зрозуміло з назви) готують з сметанного тесту. Креми для торта «Сметанника» найкраще робити також на основі сметани (або схожого, але менш жирного продукту – несолодкого йогурту) з додаванням різних смакоутворюючих наповнювачів.
Розповімо, як приготувати торт «Сметанник».
Простий рецепт «Сметанника»
Спочатку – базовий рецепт приготування простого тонкого торта «Сметанник» з двома коржами і шоколадним кремом .
Інгредієнти: сметана натуральна середньої жирності відносно густа – 300 мл; яйце куряче – 2 шт.; борошно пшеничне – близько 2 склянок; крохмаль кукурудзяний – 2 ст. ложки; цукор-пісок – 100 г; ром, коньяк або плодове бренді – 2 ст. ложки; кориця або ванілін – 2 щіпки; сода харчова погашена соком лимона – на кінчику ножа; шматочок вершкового масла. Для крему:
сметана або йогурт густий несолодкий – 250 мл; цукрова пудра – 2 ст. ложки; порошок какао або кероб – 2 ст. ложки. Для прошарку і посипання:
мелені або рубані горіхи (фундук або волоські) – 1 склянка; шоколад готовий темний – 1 середня плитка. Приготування Відокремлюємо яєчні білки від жовтків і збиваємо міксером до стійкої піни. Жовтки ретельно розтираємо з цукром, додаємо ром, погашену соду, ваніль, сметану. Змішуємо з просіяним борошном і додаємо збиті білки. Крохмалем регулюємо густоту. Можна недовго промесить тісто міксером. Ділимо тісто на 2 частини.
Заповнюємо частиною тіста на 2/3 форму, змащену вершковим маслом (можна відразу працювати з формами 2). Випікаємо коржі в духовій шафі близько 25 хвилин (оптимальна температура близько 200°С). Після вимкнення вогню відразу коржі з духовки не робимо, нехай дійдуть при відкритих дверцятах протягом 15 хвилин. Відразу з коржами не працюємо, нехай відпочинуть» хоча б півгодини.
Тепер приготуємо крем. Змішаємо какао і цукрову пудру, додамо сметану. Можна також додати трохи якогось густого фруктового сиропу або лікеру – смак крему доповниться новими цікавими фруктовими нотками. Якщо хочете, щоб крем застигав, включіть в його склад трохи водного желатинового розчину (приблизно 5 г на 150 мл ледь теплої води, потім процідити). Вегетаріанці можуть замінити желатин рослинним агар-агаром, його треба в два-три рази більше, ніж желатину.
Кладемо корж на блюдо і рясно обмазуємо його кремом. Рівномірно посипаємо шаром рубаних горіхів, зверху кладемо другий корж, також обливаємо-обмазуємо його кремом, присипаємо горіхами і тертим шоколадом.
Якщо коржі пишні, їх можна розрізати з бічної сторони кожен на два більш тонких коржа і будувати або «чотириповерховий» торт, або відразу 2 «двоповерхових». Торту обов'язково треба дати просочитися – для цього помістимо його в холодильник хоча б години на 3.
Щоб зробити торт ще більш цікавим та вишуканим, можна прокладати між коржів пропарену курагу, родзинки, скибочки свіжих фруктів (наприклад, банани і ківі), свіжі ягоди (малину, ожину, чорну смородину, вишню без кісточок і ін), подрібнений фруктовий мармелад і різні інші легкі десертні смаколики. Дуже соковиті ягоди присипайте сумішшю цукру з крохмалем. Фантазуєте сміливіше.
Трюфельний торт «Сметанник»
Приготування Сметанне тісто готуємо виходячи з базового рецепта (див. вище) і ділимо його на 2 частини, потім в одну з частин додаємо суміш какао-порошку з цукром (2 ст. ложки). Печемо коржі світлі і шоколадні. У цьому варіанті В крем какао краще не класти, а просто додати в сметану або йогурт фруктовий сироп або густий лікер. Загустити крем можна додаванням крохмалю або желатину. Розрізаємо коржі і будуємо торт у 4 «поверху» (або 2 торта, див. вище). Зверху на торт викладемо готові шоколадні цукерки трюфелі і ще раз обіллємо кремом.
Подаємо торт з чаєм, кавою або ройбушем, бажано в першій половині дня.