Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Пастила в домашніх умовах

Пастила в домашніх умовах

18-01-2015, 23:23
1 563
Пастила в домашніх умовах
Справжня пастила - смачний і, можна вважати, що корисний продукт. За однією з версій, фруктова пастила-ласощі, відоме в Росії з XIV століття. Імовірно, рецепт придуманий жителями Коломни. Спочатку приготування пастили виглядало наступним чином: збите фруктово-ягідне пюре змішували з медом (пізніше - з більш дешевим цукром) наносили цю суміш рівним шаром на розтягнуту на рамках чисту тканину і підсушували в остигає печі. Потім отримані пласти складали шарами і піддавали вторинної просушування в спеціальних вільхових ящиках. З XV століття в пастилу стали додавати яєчний білок, однак цей компонент є обов'язковим.
Не кожен з тих, хто любить цей десерт, знає про те, що пастила,в даний час продається в магазинах (ласощі, схоже радше на зефір) - лише спрощена версія фруктової солодощі. Але можна приготувати справжню пастилу в домашніх умовах. Для цього зазвичай використовують різні плоди: фрукти, ягоди, гарбуз, диню. Приготування пастили в домашніх умовах - справа не таке вже й складне. Звичайно ж, добре готувати домашню пастилу в російській печі (в режимі тривалого поступового охолодження), проте можна добитися непоганих результатів, використовуючи сучасні духові шафи і інші зручні кухонні девайси.

Пастила з айви


Рецепт пастили, виготовленої в домашніх умовах з айви, не особливо складний.
Інгредієнти:

  • стигла айва - 15 кг;

  • яблука кисло-солодких сортів - 5 штук приблизно (без яблук не вийде);

  • вода - 2 л;

  • цукор - 12 кг;

  • лимон - 2-3 шт.


  • Приготування
    Розглянемо, як приготувати пастилу з айви. Плоди айви вимиємо і оботрем. Разрежем кожен на 4 чотири частини, видалити серцевину, додамо таким же чином підготовлені яблука. По мірі того, як фрукти ріжемо і чистимо, відразу укладаємо їх у каструлю з холодною водою (з розрахунку на 1 кг фруктів -12 л).
    Варимо близько години, прикривши кришкою, на слабкому вогні. Протираємо крізь сито (не занадто дрібне), додаємо цукор-пісок і лимонний сік. Знову проварюємо фруктову масу на слабкому вогні. Періодично помішуємо, готуємо до загустіння.
    Коли маса добре провариться і стане достатньо в'язкою, викладаємо її на чисту дошку, змочену водою, і розрівнюємо лопаткою,змоченою у воді,або широким ножем, досягаючи товщини пласта приблизно в 1 див. Накриваємо чистою марлею і поміщаємо в сухе, добре провітрюване місце на добу. Коли пастила підсохне, досушуємо в духовій шафі, нарізаємо на недовгі смужки і обвалюємо в цукровій пудрі. Таку пастилу можна довгий час зберігати в жерстяних коробках.
    Можна готувати пастилу в домашніх умовах дещо інакше. Для цього змащений маслом деко потрібно простелити листом промасленим пекарської папери, зверху рівним шаром викласти фруктову суміш. Пастила у вигляді листа підсушується в кілька прийомів. Потім пласт можна згорнути рулетом і нарізати скибочками або скласти кілька підсушених пластів пастили один на одного (красиво, якщо пласти з різних фруктів), трохи спресувати і нарізати недовгими смужками.

    Пастила з варення


    Досить зручно готувати домашню пастилу з варення або свіжих ягід, протертих з цукром. Це чудовий десерт, який можна сміливо давати дітям, адже ви точно знаєте, з чого він виготовлений.
    Інгредієнти:

  • варення фруктове або фрукти, протерті, з цукром, а краще повидло - 1 л;

  • яєчний білок - 3-4 на 1 літр варення (необов'язковий компонент).


  • Приготування
    Пастила в домашніх умовах

    Варення для приготування пастили в домашніх умовах має бути досить густим, крім того, його потрібно довести блендером до однорідності і протерти через не надто дрібне сито. Після цього вже можна додавати яєчний білок і діяти, як описано вище.
    Традиційні народні способи приготування домашнього повидла не вимагають великої кількості цукру. Таким чином, воно є більш корисним продуктом, ніж варення. Значить, і пастила з повидла вийде більш корисною. Крім того, у нього не можна додавати яєчний білок.

    З якого повидла готувати пастилу - справа смаку, однак багато хто вважає, що з сливового ласощі виходить особливо смачний десерт. Подаємо пастилу до чаю.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Пастила в духовці
    Пастила в духовці
    Домашня пастила, приготована власними руками - дивовижне ласощі для дорослих і дітей. Пропонуємо вам кілька простих рецептів, як її зробити в
    Пастила з агрусу
    Пастила з агрусу
    Домашня пастила - улюблене багатьма ласощі з дитинства. З яких тільки ягід і фруктів її не готують. Можна використовувати і яблука, і сливи, і
    Пастила з абрикосів
    Пастила з абрикосів
    Пастила - це корисна і смачна солодкість, яку можна вживати окремо, або використовувати у створенні десертів. Її можна готувати з будь-яких ягід і
    Фруктова пастила в домашніх умовах
    Фруктова пастила в домашніх умовах
    Іноді так хочеться побалувати діток і себе чим-небудь солоденьким і корисним. Для цього відмінно підійде фруктова пастила, приготовлена в домашніх
    Пастила з чорної смородини
    Пастила з чорної смородини
    Найчастіше такі ласощі, як пастила, готують з груш, яблук, айви. Але її можна робити не тільки з фруктів, але і з ягід. У даній статті ми розглянемо
    Пастила з яблук в мультиварці
    Пастила з яблук в мультиварці
    Пастила - це смачний натуральний десерт, з яким знайомий, мабуть, кожен. Рецептів її створення з різних ягід і фруктів безліч. Сьогодні ми поговоримо