Безе в духовці
Повітряне і солодке безе - улюблені ласощі багатьох, яке вимагає дотримання правильної технології приготування, власне, як і більшість інших кондитерських виробів. Власне, у цій статті ми поговоримо про те, як приготувати безе в духовці і правильно збити меренгу для його основи.
Як збивати меренгу?
Перед тим, як пекти безе в духовці, необхідно збити меренгу - основу безе з білків і яєць - та ще й зробити це правильно.
Отже, меренга ділиться на 3 види, кожен з яких відрізняється як технологією приготування, так і способом подальшого застосування. Ці 3 види включають в себе італійську, швейцарську і французьку меренги, остання якраз і використовується для приготування безе.
Для правильної французької меренги необхідно розрахувати вагу цукру і білків у співвідношенні 2:1. Перед приготуванням яйця повинні зігрітися до кімнатної температури (так вони охоче збиваються і тримають форму), тому заздалегідь дістаньте їх з холодильника за годину до збивання. Ємність для збивання і віночок, або міксер, гарненько вимийте і висушіть, переконайтеся, що на них не залишилося жиру, що значно перешкоджає взбиванню. Потрапляння хоча б краплі жовтка в білок - гарантія того, що меренга не зіб'ється з тих же причин. Жовток, як поживна складова курячого яйця містять багато жиру, який, як ми вже встигли з'ясувати, чи не є другом меренги.
І наостанок, невеликий рада, додайте до яєць і цукру трохи лимонної кислоти, приблизно 1/8 ч. ложки. Кислота стабілізує білок, і він відмінно тримає форму.
Для безе часто застосовуються поняття «м'які піки», «середні піки» і «тверді піки», які характеризують вид білкової маси, що звисає з віночка. Для приготування безе меренга збивається до «твердих піків», тобто до того стану, коли ви піднімаєте віночок вгору і білок тримається на ньому впевнено, без тягнеться «хвостика» слідом. Однак стежте за тим, щоб не перевзбивать масу - меренга повинна залишатися гладкою і блискучою.
Тепер переходимо безпосередньо до того, як готувати безе в духовці.
Інгредієнти:
яйця - 3 шт.;
цукор - 160 г (в залежності від ваги яєчних білків);
лимонна кислота - 1/8 ч. ложки.
Приготування
Білки кімнатної температури починаємо збивати міксером на середній швидкості, до тих пір, поки вони не утворюють м'які піки. Після цього додаємо до маси цукор і кислоти, і продовжуємо збивати вже на високій швидкості: до твердих піків. Готова меренга залишається вологою і має глянсовий блиск.
Тепер можна помістити масу для безе в кондитерський мішок і надати легкого десерту бажану форму на деко (жиром деко не змащуємо!). Безе можна випікати як електричної, так і в газовій духовці - це не принципово.
Давайте розберемося, скільки випікати безе в духовці, і при якій температурі. 100 градусів на 1-2 години, в залежності від розміру порції десерту. Взагалі приготування безе в духовці йде до тих пір, поки меренга не стане хрустким зовні і всередині.
Власне, ми розібралися з тим, як робити і випікати безе в духовці, але так як «чистий» десерт сам по собі досить нудний, рекомендуємо додати в білкову масу деякі доповнення, наприклад тертий шоколад, мелені горіхи або пару-трійку крапель харчового барвника. Готове безе можна скріпити між собою за допомогою карамелі, ганаша, вершків, або апельсинового джему , прикрасити різними фруктами, або приготувати знаменитий торт «Павлова». Словом, безе - політ для фантазії і десерт для справжніх ласунів.
Як збивати меренгу?
Перед тим, як пекти безе в духовці, необхідно збити меренгу - основу безе з білків і яєць - та ще й зробити це правильно.
Отже, меренга ділиться на 3 види, кожен з яких відрізняється як технологією приготування, так і способом подальшого застосування. Ці 3 види включають в себе італійську, швейцарську і французьку меренги, остання якраз і використовується для приготування безе.
Для правильної французької меренги необхідно розрахувати вагу цукру і білків у співвідношенні 2:1. Перед приготуванням яйця повинні зігрітися до кімнатної температури (так вони охоче збиваються і тримають форму), тому заздалегідь дістаньте їх з холодильника за годину до збивання. Ємність для збивання і віночок, або міксер, гарненько вимийте і висушіть, переконайтеся, що на них не залишилося жиру, що значно перешкоджає взбиванню. Потрапляння хоча б краплі жовтка в білок - гарантія того, що меренга не зіб'ється з тих же причин. Жовток, як поживна складова курячого яйця містять багато жиру, який, як ми вже встигли з'ясувати, чи не є другом меренги.
І наостанок, невеликий рада, додайте до яєць і цукру трохи лимонної кислоти, приблизно 1/8 ч. ложки. Кислота стабілізує білок, і він відмінно тримає форму.
Для безе часто застосовуються поняття «м'які піки», «середні піки» і «тверді піки», які характеризують вид білкової маси, що звисає з віночка. Для приготування безе меренга збивається до «твердих піків», тобто до того стану, коли ви піднімаєте віночок вгору і білок тримається на ньому впевнено, без тягнеться «хвостика» слідом. Однак стежте за тим, щоб не перевзбивать масу - меренга повинна залишатися гладкою і блискучою.
Рецепт приготування безе в духовці
Тепер переходимо безпосередньо до того, як готувати безе в духовці.
Інгредієнти:
Приготування
Білки кімнатної температури починаємо збивати міксером на середній швидкості, до тих пір, поки вони не утворюють м'які піки. Після цього додаємо до маси цукор і кислоти, і продовжуємо збивати вже на високій швидкості: до твердих піків. Готова меренга залишається вологою і має глянсовий блиск.
Тепер можна помістити масу для безе в кондитерський мішок і надати легкого десерту бажану форму на деко (жиром деко не змащуємо!). Безе можна випікати як електричної, так і в газовій духовці - це не принципово.
Давайте розберемося, скільки випікати безе в духовці, і при якій температурі. 100 градусів на 1-2 години, в залежності від розміру порції десерту. Взагалі приготування безе в духовці йде до тих пір, поки меренга не стане хрустким зовні і всередині.
Власне, ми розібралися з тим, як робити і випікати безе в духовці, але так як «чистий» десерт сам по собі досить нудний, рекомендуємо додати в білкову масу деякі доповнення, наприклад тертий шоколад, мелені горіхи або пару-трійку крапель харчового барвника. Готове безе можна скріпити між собою за допомогою карамелі, ганаша, вершків, або апельсинового джему , прикрасити різними фруктами, або приготувати знаменитий торт «Павлова». Словом, безе - політ для фантазії і десерт для справжніх ласунів.
Рекомендуємо добрі рецепти
Безе в мультиварці
Повітряне безе, або меренги - одне з перевірених часом ласощів, яка не завдасть клопоту в приготуванні. Готувати безе можна в духовці, або
Безе в домашніх умовах - рецепт
Смачний і повітряний французький десерт безе приготувати в домашніх умовах досить нескладно, але це вимагає ретельного підходу. І сьогодні ми
Торт з безе
Безе - це така повітряна основа з яєць і цукру, яку використовують в приготуванні різних десертів, в тому числі і тортів. Давайте з вами розглянемо
Тістечко безе
Тістечко безе - улюблений багатьма з дитинства десерт, рецепт приготування якого протягом тривалого часу не змінюється. І сьогодні ми розповімо про
Печиво безе - рецепт
Печиво з безе - це дуже смачний і повітряний десерт, який припаде до душі не тільки маленьким дітям, але і дорослим. Пропонуємо вам кілька рецептів
Французька меренга
Меренга - це смачний десерт французької кухні, який можна подавати окремо, якщо запекти в духовці до стану безе або використовувати для прикраси