Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Ромова баба - рецепт

Ромова баба - рецепт

17-01-2015, 22:46
2 217
Ромова баба - рецепт
А ви пам'ятаєте, які смачні були ромові баби в дитинстві? Ніжний, соковитий, добре просочений дріжджовий бісквіт просто танув у роті, а глазур, полита зверху, завжди була бажаним і ласим шматочком. А знаєте, саме таку ромову бабку можна без праці приготувати прямо у себе вдома.

Ромова баба по ГОСТу - рецепт


Інгредієнти:
Для тіста:

  • борошно - 280 г + 130 м для опари;

  • пресовані дріжджі (свіжі) - 10 г;

  • вода 130 мл;

  • цукор - 100 г;

  • вершкове масло - 100 г;

  • яйце - 1 шт.;

  • жовток - 1 шт.;

  • сіль - 05 ч. ложки;

  • темний родзинки - 50 г;

  • ванільний цукор (ванілін) - за смаком.


  • Для просочення:

  • вода - 550 мл;

  • цукор - 500 г;

  • ром або коньяк - 50 мл


  • Для глазурі:

  • цукор - 1 кг;

  • вода - 330 мл;

  • лимонний сік - 80 р.


  • Приготування
    Як приготувати ромову бабу? Для початку потрібно заздалегідь зробити опару для тіста. Для цього беремо свіжі дріжджі і розтираємо з невеликою кількістю цукру. Потім додаємо трохи теплої води, гарненько розмішуємо і поступово всипаємо борошно. Всі інгредієнти ретельно перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою і ставимо в тепло приблизно на 2 години. Якщо ви помітите, що процес бродіння протікає занадто швидко, то перемістіть опару в інше місце, де трохи прохолодніше. По закінченню вказаного часу, вона повинна збільшитися приблизно в 3 рази.
    Отже, коли опара готова, можна приступати безпосередньо до приготування самого тіста для ромової баби. Беремо миску і збиваємо в неї яйце і жовток з ваніліном і цукром до утворення пишної білої піни. Вершкове масло злегка розтоплюємо і додаємо в яєчну масу. Потім акуратно вливаємо приготовлену раніше опару і поступово підсипаємо борошно, змішану з сіллю. Все ретельно перемішуємо і замішуємо гладке і м'яке тісто. Накриваємо його харчовою плівкою і ставимо в тепле місце для підйому на 45 хвилин. Не забувайте, що за цей час, ви повинні хоча б двічі тісто обім'яти, саме тоді, коли воно збільшиться в 2 рази. Потім розділяємо його на однакові порційні частини і розкладаємо в спеціальні формочки, заздалегідь змазані рослинним маслом. Тісто повинне займати приблизно 1/3 частину форми. Залишаємо їх приблизно на 30 хвилин, а цим часом включаємо і добре розігріваємо духовку.
    Як спекти ромову бабу? Все дуже просто. Випікаємо кекси 25 хвилин при температурі 180°C до повної готовності. Потім акуратно дістаємо форми з духовки і гарненько остуджуємо. Не втрачаючи часу дарма, з вами займемося приготуванням просочення для ромової баби.
    Наливаємо воду в кухлик і ставимо на вогонь. Як тільки вона закипить, додаємо цукор і варимо на слабкому вогні до тих пір, поки він повністю не розчиниться і маса не зменшиться в об'ємі приблизно на 10%. Потім вимикаємо, знімаємо ківш з вогню, охолодити і вливаємо ром або коньяк. Все ретельно перемішуємо і відставляємо в сторону.
    Тепер саме час зробити глазур для ромової баби. Воду кип'ятимо з цукром і проварюємо на сильному вогні до температури 108°C. Потім обережно вливаємо лимонний сік і варимо ще 30 хвилин до температури 115°C. Потім сироп вимикаємо і залишаємо остигати до 60°C. Тепер збиваємо до утворення білої густої маси.
    Ромова баба - рецепт

    Як тільки все це ви зробите, можна приступити до завершального етапу. Беремо остиглі кекси за верхівку і пускаємо дном сироп для просочення на 5 хвилин. Після цього викладаємо їх на тарілку догори дном, щоб сироп гарненько просякнутий весь виріб.
    Потім настає черга глазурування. Беремо бабу і опускаємо її дном в теплу білу глазур. Викладаємо на красиве блюдо і прикрашаємо зверху горіхами, ягодами або фруктами за смаком.
    Звичайно ж, рецепт ромової баби зовсім не для новачків. Але якщо ви володієте бажанням і завзяттям, то значить, у вас є всі шанси побалувати себе соковитою і ніжною випічкою.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Опару для тіста
    Опару для тіста
    Варіантів приготування тіста для різних видів випічки існує багато. У кожної господині, напевно, є свій перевірений. А сьогодні ми підкажемо вам
    Тісто для пасок
    Тісто для пасок
    Паски - це традиційне російське блюдо, яке випікають на свято Пасхи і покривають білкової глазур'ю. І сьогодні ми розповімо, як правильно і смачно
    Паска з родзинками
    Паска з родзинками
    Паска - чудова випічка, яку зазвичай печуть на свято Пасхи, але можна зробити і на будь-яке інше торжество. Його можна подати з гарячим чаєм або
    Батон - рецепт
    Батон - рецепт
    Приготувати батон будинку без хлібопічки - завдання, на перший погляд, непросте. Однак з рецептами з нашої статті ви зможете готувати це популярне
    Італійська паска панеттоне - рецепт
    Італійська паска панеттоне - рецепт
    Італійська паска панеттоне - справжнє відкриття для наших господинь. Всі знають наші великодні паски, які стали традиційними на свято Пасхи. Цю