А ви пам'ятаєте, які смачні були ромові баби в дитинстві? Ніжний, соковитий, добре просочений дріжджовий бісквіт просто танув у роті, а глазур, полита зверху, завжди була бажаним і ласим шматочком. А знаєте, саме таку ромову бабку можна без праці приготувати прямо у себе вдома.
Ромова баба по ГОСТу - рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 280 г + 130 м для опари; пресовані дріжджі (свіжі) - 10 г; вода 130 мл; цукор - 100 г; вершкове масло - 100 г; яйце - 1 шт.; жовток - 1 шт.; сіль - 05 ч. ложки; темний родзинки - 50 г; ванільний цукор (ванілін) - за смаком. Для просочення:
вода - 550 мл; цукор - 500 г; ром або коньяк - 50 мл Для глазурі:
цукор - 1 кг; вода - 330 мл; лимонний сік - 80 р. Приготування Як приготувати ромову бабу? Для початку потрібно заздалегідь зробити опару для тіста. Для цього беремо свіжі дріжджі і розтираємо з невеликою кількістю цукру. Потім додаємо трохи теплої води, гарненько розмішуємо і поступово всипаємо борошно. Всі інгредієнти ретельно перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою і ставимо в тепло приблизно на 2 години. Якщо ви помітите, що процес бродіння протікає занадто швидко, то перемістіть опару в інше місце, де трохи прохолодніше. По закінченню вказаного часу, вона повинна збільшитися приблизно в 3 рази.
Отже, коли опара готова, можна приступати безпосередньо до приготування самого тіста для ромової баби. Беремо миску і збиваємо в неї яйце і жовток з ваніліном і цукром до утворення пишної білої піни. Вершкове масло злегка розтоплюємо і додаємо в яєчну масу. Потім акуратно вливаємо приготовлену раніше опару і поступово підсипаємо борошно, змішану з сіллю. Все ретельно перемішуємо і замішуємо гладке і м'яке тісто. Накриваємо його харчовою плівкою і ставимо в тепле місце для підйому на 45 хвилин. Не забувайте, що за цей час, ви повинні хоча б двічі тісто обім'яти, саме тоді, коли воно збільшиться в 2 рази. Потім розділяємо його на однакові порційні частини і розкладаємо в спеціальні формочки, заздалегідь змазані рослинним маслом. Тісто повинне займати приблизно 1/3 частину форми. Залишаємо їх приблизно на 30 хвилин, а цим часом включаємо і добре розігріваємо духовку.
Як спекти ромову бабу? Все дуже просто. Випікаємо кекси 25 хвилин при температурі 180°C до повної готовності. Потім акуратно дістаємо форми з духовки і гарненько остуджуємо. Не втрачаючи часу дарма, з вами займемося приготуванням просочення для ромової баби.
Наливаємо воду в кухлик і ставимо на вогонь. Як тільки вона закипить, додаємо цукор і варимо на слабкому вогні до тих пір, поки він повністю не розчиниться і маса не зменшиться в об'ємі приблизно на 10%. Потім вимикаємо, знімаємо ківш з вогню, охолодити і вливаємо ром або коньяк. Все ретельно перемішуємо і відставляємо в сторону.
Тепер саме час зробити глазур для ромової баби. Воду кип'ятимо з цукром і проварюємо на сильному вогні до температури 108°C. Потім обережно вливаємо лимонний сік і варимо ще 30 хвилин до температури 115°C. Потім сироп вимикаємо і залишаємо остигати до 60°C. Тепер збиваємо до утворення білої густої маси.
Як тільки все це ви зробите, можна приступити до завершального етапу. Беремо остиглі кекси за верхівку і пускаємо дном сироп для просочення на 5 хвилин. Після цього викладаємо їх на тарілку догори дном, щоб сироп гарненько просякнутий весь виріб.
Потім настає черга глазурування. Беремо бабу і опускаємо її дном в теплу білу глазур. Викладаємо на красиве блюдо і прикрашаємо зверху горіхами, ягодами або фруктами за смаком.
Звичайно ж, рецепт ромової баби зовсім не для новачків. Але якщо ви володієте бажанням і завзяттям, то значить, у вас є всі шанси побалувати себе соковитою і ніжною випічкою.