» » Желе з чорної смородини

Желе з чорної смородини

Желе з чорної смородини
Вітамін С життєво необхідний організму людини і повинен систематично в нього вступати. Але не можна ж постійно вживати в їжу лимони – це шкідливо для емалі, так і набридає одноманітність. Втім, це не проблема. У десятках продуктів вміст вітаміну С навіть вище, ніж у лимонах, а за ціною вони доступніше. Можна використовувати ягоди чорної смородини – у них вітаміну С приблизно в 4 рази більше, ніж у закордонних плодах.
Смачні десерти
Сама по собі чорна смородина дуже приємна на смак: це дрібна ягода з терпкою шкуркою і кислувато-солодкою соковитою м'якоттю. Не всім до смаку таке поєднання, тому смородину частіше додають у десерти, готують з неї джеми, варення, компоти. Смачний і корисний варіант – желе з чорної смородини. Це просте ласощі, яка обов'язково припаде до смаку і дітям, і дорослим. До речі, не радимо заморожувати желе з чорної смородини на зиму. Краще заморозьте смородину, а вже в холодні місяці зваріть ніжне, ароматне вітамінне ласощі, як нагадування про літо. Розповімо, як приготувати желе з чорної смородини.
Просте желе
Рецепт желе з чорної смородини з серії «не просто, а дуже просто». На таких рецептах добре привчати малюків до готування.
Інгредієнти:

  • ягоди чорної смородини без гілочок – 2 склянки;

  • цукор вітчизняний очищений білий – 1 стакан з гіркою;

  • желатин швидкорозчинний – 2 пластинки або 30 г подрібненого;

  • очищена, або фільтрована бутильована вода – 1 л.


  • Приготування
    Найпростіший і дешевий варіант – желе з чорної смородини з желатином. В половині води, підігрітої до 45-50 градусів замочуємо желатин. Якщо беремо звичайний, залишаємо його на годину, швидкорозчинний через чверть години можна починати прогрівати. Важливо пам'ятати про два моменти: перше – постійно помішуємо, щоб желатин не підгорів, друге – не кип'ятимо. При кип'ятінні желатин руйнується, так що доводимо приблизно до 80 градусів і знімаємо з вогню. З другої половини води з цукром варимо сироп, опускаємо в нього промиту і злегка обсушену смородину. Проварюємо хвилин 10 пюрируем і протираємо через сито, щоб видалити насіння і шкірки. З'єднуємо обидві суміші і розливаємо в формочки. Застигає желе з чорної смородини протягом декількох годин в холодильнику, після цього його можна вийняти і сервірувати з цукровою пудрою і листочками м'яти, чаєм або компотом .
    Варіант більш корисний
    Не секрет, що при варінні частина вітаміну С руйнується, тому можна приготувати желе з чорної смородини без варіння. Для цього змінюємо технологію.
    Інгредієнти:

  • білий очищений вітчизняний цукровий пісок – 200-230 г;

  • кип'ячена або фільтрована вода – 1 л;

  • смородина велика без гілочок і листочків – 2 великі жмені;

  • пластинки швидкорозчинного желатину – 20 р.


  • Приготування
    Для приготування такого желе добре використовувати соковижималку. Якщо її немає, пропускаємо смородину через м'ясорубку і, використовуючи марлю, віджимаємо сік. Змішуємо сік з цукром і залишаємо на чверть години, щоб розійшовся цукор. Желатин замочуємо в теплій воді. Коли він розчиниться, прогріваємо на невеликому вогні, але не кип'ятимо. Коли желатин охолоне до кімнатної температури, додаємо смородиновий сік, добре розмішуємо і ставимо в холодильник до повного застигання. Так виходить дуже смачне і корисне желе з чорної смородини, рецепт, як бачите, дуже простий.
    Творчі питання
    Желе з чорної смородини

    Часто задають питання, чи можна приготувати желе з чорної смородини без желатину. Для вегетаріанців є варіант – можна замінити желатин, який є продуктом тваринного походження, на агар-агар – його виробляють з водоростей. Також можна приготувати листкове желе з соку різних ягід і фруктів. Для цього готуємо, наприклад, малинове, полуничне, абрикосове, вишневе або будь-яке інше желе за таким же рецептом (замінюємо лише ягоди), заливаємо шар желе у форму, тримаємо його в холодильнику. Коли воно застигне, заливаємо наступний шар. Таким чином, приготування желе з чорної смородини та інших фруктів або ягід – веселий, творчий процес.
    Додав: admin | 22-09-2016, 15:31
    Переглядів: 190