Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Баніца - рецепт

4-01-2015, 17:23
1 983
Баніца - рецепт
Баніца - традиційне блюдо болгарської кухні. Цей листковий пиріг з прісного тіста можна приготувати з різними начинками, але зазвичай для цих цілей використовують бринзу. Що вибрати - вирішуйте самі, а ми просто розповімо вам про декілька оригінальних рецептах приготування баници.

Рецепт болгарської баници


Інгредієнти:

  • борошно - 3 ст.;

  • бринза - 350 г;

  • вода - 300 мл;

  • сметана - 100 мл;

  • яйце - 4 шт.;

  • рослинне масло - 2 ст. ложки;

  • лимонний сік - 1 ст. ложка;

  • сіль - щіпка.


  • Приготування
    Як приготувати баницю? Для початку зробимо тісто. Для цього в каструльці змішуємо борошно, воду, рослинне масло, лимонний сік і сіль. Потім все ретельно вимішуємо, загортаємо в харчову плівку і прибираємо в тепле місце приблизно на годину.
    Тим часом робимо начинку. Бринзу дрібно ріжемо або натираємо на крупній тертці. Додаємо до неї яйця, сметану і гарненько перемішуємо до отримання однорідної маси. Ось і все, начинка для болгарського пирога під назвою баніца готова! Далі беремо тісто і поділяємо його на 4 частини. Спочатку трохи розкачуємо шматочки качалкою, а потім починаємо розтягувати. Як слід розтягнутий пласт рівномірно змащуємо начинкою. Залишаємо вільними приблизно 2 см від кожного краю. Потім загортаємо бокові сторони тесту вгору і звертаємо все в рулет. Форму для випікання змащуємо маслом і викладаємо в центр рулет. З решти трьох шматочків ліпимо такі ж джгутики і обмотуємо їх навколо першого, зробивши спіраль. Змащуємо верх пирога жовтком, змішаним з маслом, сметаною і залишками начинки. Розігріваємо духовку до 180° градусів і випікаємо протягом 40 хвилин. Готовий пиріг рясно скроплюємо водою, накриваємо рушником і залишаємо на 30 хвилин. Ось і все, баніца з бринзою готова!

    Баніца з гарбузом


    Інгредієнти:

  • гарбуз - 400 г;

  • цукор - 200 г;

  • волоські горіхи - 05 склянки;

  • апельсинова цедра - 1 ч. ложка;

  • яйце - 1 шт.;

  • кориця, цукрова пудра - за смаком.


  • Приготування
    Для приготування начинки гарбуз натираємо на крупній тертці. Потім додаємо цукор, дрібно порубані горіхи, цедру апельсина і корицю. Все ретельно перемішуємо. Баніца з гарбузом готується точно також, як і з бринзою. Безпосередньо перед подачею на стіл посипаємо пиріг цукровою пудрою.

    Баніца з лаваша в мультиварці


    Інгредієнти:

  • вірменський лаваш - 3 шт.;

  • сир - 1 кг;

  • яйце - 6 шт.;

  • бринза - 300 г;

  • сіль - за смаком;

  • сметана - 200 мл;

  • вершкове масло;

  • зелень.


  • Приготування
    Для приготування баници в мультиварці, беремо сир і добре розминаємо його виделкою. Сир натираємо на крупній тертці і змішуємо з сиром. Потім додаємо 3 яйця, дрібно порізану зелень і сіль за смаком.
    Готові листи лаваша злегка змащуємо м'яким вершковим маслом і на кожен рівномірним тонким шаром кладемо начинку. Далі загортаємо листи в рулети.
    У чашу мультиварки викладаємо у вигляді спіралі лаваш і зверху рясно поливаємо яєчно-сметанною заливкою. Виставляємо режим «Випічка» і готуємо пиріг приблизно 60 хвилин до появи золотистої рум'яної скоринки.

    Баніца з м'ясом


    Інгредієнти:

  • листкове тісто - 500 г;

  • м'ясний фарш - 1 кг;

  • томатна паста - 2 ст. ложки;

  • рослинна олія;
  • Баніца - рецепт

  • сіль, перець, кмин - за смаком;

  • яйце - 2 шт.;

  • газована вода - 1 ст.


  • Приготування
    Отже, м'ясний фарш викладаємо на сковороду, наливаємо трохи води, накриваємо кришкою і протушиваем на повільному вогні протягом 30 хвилин. Потім солимо, перчимо, додаємо кмин і ретельно перемішуємо. Готові листи листкового тіста нарізаємо квадратиками, змащуємо маслом, кладемо м'ясну начинку і загортаємо конвертиком. Перекладаємо щільно всі квадратики в змащену форму для випічки і робимо на кожному проколи вилкою. Тепер змішуємо окремо злегка збиті яйця з газованою водою і заливаємо наш пиріг цим соусом. Випікаємо блюдо в заздалегідь розігрітій до 180°C духовці приблизно 30 хвилин. Потім готовий пиріг збризкуємо холодною водою, накриваємо рушником і залишаємо на 30 хвилин, щоб він став м'яким.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Пиріг з бринзою
    Пиріг з бринзою
    Рум'яний, запашний і хрусткий пиріг з соковитою начинкою завжди був окрасою будь-якого святкового столу. У кожної господині напевно знайдеться пара
    Пиріг з лаваша
    Пиріг з лаваша
    Лаваш часто використовують у приготуванні різної випічки та закусок. І сьогодні ми розповімо, як зробити дивовижний пиріг з лаваша з сиром, фаршем,
    Лаваш з бринзою і зеленню
    Лаваш з бринзою і зеленню
    Якщо до вас несподівано нагрянули гості, і необхідно що-небудь приготувати на швидку руку - зробіть рулетики з лаваша з бринзою. Це проста і швидка
    Баніца з лаваша
    Баніца з лаваша
    Болгарська баніца - це листковий пиріг з різноманітними начинками. Готувати страву за автентичним рецептом не завжди виходить, тому ми пропонуємо
    Болгарська баніца - рецепт
    Болгарська баніца - рецепт
    Болгарська баніца - це смачний пиріг, який готується з листкового тіста, а начинка може бути будь-яка: сирна, сирна і т. д. Давайте розглянемо кілька