Баніца - традиційне блюдо болгарської кухні. Цей листковий пиріг з прісного тіста можна приготувати з різними начинками, але зазвичай для цих цілей використовують бринзу. Що вибрати - вирішуйте самі, а ми просто розповімо вам про декілька оригінальних рецептах приготування баници.
Рецепт болгарської баници
Інгредієнти: борошно - 3 ст.; бринза - 350 г; вода - 300 мл; сметана - 100 мл; яйце - 4 шт.; рослинне масло - 2 ст. ложки; лимонний сік - 1 ст. ложка; сіль - щіпка. Приготування Як приготувати баницю? Для початку зробимо тісто. Для цього в каструльці змішуємо борошно, воду, рослинне масло, лимонний сік і сіль. Потім все ретельно вимішуємо, загортаємо в харчову плівку і прибираємо в тепле місце приблизно на годину.
Тим часом робимо начинку. Бринзу дрібно ріжемо або натираємо на крупній тертці. Додаємо до неї яйця, сметану і гарненько перемішуємо до отримання однорідної маси. Ось і все, начинка для болгарського пирога під назвою баніца готова! Далі беремо тісто і поділяємо його на 4 частини. Спочатку трохи розкачуємо шматочки качалкою, а потім починаємо розтягувати. Як слід розтягнутий пласт рівномірно змащуємо начинкою. Залишаємо вільними приблизно 2 см від кожного краю. Потім загортаємо бокові сторони тесту вгору і звертаємо все в рулет. Форму для випікання змащуємо маслом і викладаємо в центр рулет. З решти трьох шматочків ліпимо такі ж джгутики і обмотуємо їх навколо першого, зробивши спіраль. Змащуємо верх пирога жовтком, змішаним з маслом, сметаною і залишками начинки. Розігріваємо духовку до 180° градусів і випікаємо протягом 40 хвилин. Готовий пиріг рясно скроплюємо водою, накриваємо рушником і залишаємо на 30 хвилин. Ось і все, баніца з бринзою готова!
Баніца з гарбузом
Інгредієнти: гарбуз - 400 г; цукор - 200 г; волоські горіхи - 05 склянки; апельсинова цедра - 1 ч. ложка; яйце - 1 шт.; кориця, цукрова пудра - за смаком. Приготування Для приготування начинки гарбуз натираємо на крупній тертці. Потім додаємо цукор, дрібно порубані горіхи, цедру апельсина і корицю. Все ретельно перемішуємо. Баніца з гарбузом готується точно також, як і з бринзою. Безпосередньо перед подачею на стіл посипаємо пиріг цукровою пудрою.
Баніца з лаваша в мультиварці
Інгредієнти: вірменський лаваш - 3 шт.; сир - 1 кг; яйце - 6 шт.; бринза - 300 г; сіль - за смаком; сметана - 200 мл; вершкове масло; зелень. Приготування Для приготування баници в мультиварці, беремо сир і добре розминаємо його виделкою. Сир натираємо на крупній тертці і змішуємо з сиром. Потім додаємо 3 яйця, дрібно порізану зелень і сіль за смаком.
Готові листи лаваша злегка змащуємо м'яким вершковим маслом і на кожен рівномірним тонким шаром кладемо начинку. Далі загортаємо листи в рулети.
У чашу мультиварки викладаємо у вигляді спіралі лаваш і зверху рясно поливаємо яєчно-сметанною заливкою. Виставляємо режим «Випічка» і готуємо пиріг приблизно 60 хвилин до появи золотистої рум'яної скоринки.
Баніца з м'ясом
Інгредієнти: листкове тісто - 500 г; м'ясний фарш - 1 кг; томатна паста - 2 ст. ложки; рослинна олія; сіль, перець, кмин - за смаком; яйце - 2 шт.; газована вода - 1 ст. Приготування Отже, м'ясний фарш викладаємо на сковороду, наливаємо трохи води, накриваємо кришкою і протушиваем на повільному вогні протягом 30 хвилин. Потім солимо, перчимо, додаємо кмин і ретельно перемішуємо. Готові листи листкового тіста нарізаємо квадратиками, змащуємо маслом, кладемо м'ясну начинку і загортаємо конвертиком. Перекладаємо щільно всі квадратики в змащену форму для випічки і робимо на кожному проколи вилкою. Тепер змішуємо окремо злегка збиті яйця з газованою водою і заливаємо наш пиріг цим соусом. Випікаємо блюдо в заздалегідь розігрітій до 180°C духовці приблизно 30 хвилин. Потім готовий пиріг збризкуємо холодною водою, накриваємо рушником і залишаємо на 30 хвилин, щоб він став м'яким.