Бозбаш – рецепт

Бозбаш – рецепт
Бозбаш - наваристий кавказький суп, який має свої особливості рецептури в кожному з регіонів. Ми розглянемо найбільш популярні варіанти цього ситного страви в рецептах далі.

Азербайджанський бозбаш - рецепт


Інгредієнти:

  • картопля - 3-4 шт.;

  • баранячі ребра - 400 р;

  • ріпчаста цибуля - 1 шт.;

  • нут сухе - 1/2 ст.;

  • вершкове масло - 40 г;

  • шафран - 1 ч. ложка;

  • томатна паста - 1 ст. ложка;

  • м'ята, сумах - для подачі;

  • сіль - за смаком.


  • Приготування
    Баранячі ребра заливаємо 15 літрами води і ставимо на вогонь. Чекаємо, поки рідина закипить, і як тільки це станеться, зменшуємо вогонь до мінімального, знімаємо з поверхні бульйону піну і додаємо нут, який попередньо вымачивался протягом доби. Через годину кладемо в бульйон половину цибулини, попередньо дрібно нарізавши її, слідом закладаємо крупно нарізану картоплю і трохи шафрану. Варимо суп ще 15 хвилин. Ребра виймаємо, остуджуємо, знімаємо м'ясо з кістки і обсмажуємо його на вершковому маслі до золотистого кольору, разом з половиною цибулі, нарізаної кільцями. В останні хвилини обжарювання, на сковороду кладемо столову ложку томатної пасти і ретельно все перемішуємо. Повертаємо обсмажене м'ясо в каструлю з бульйоном, перемішуємо і розливаємо по тарілках. Перед подачею посипаємо блюдо м'ятою і сумахом.
    Бозбаш по цьому простому рецептом можна приготувати і в мультиварці. Спочатку відваріть бульйон з нутом і злийте його в окрему каструльку, потім обсмажте в чаші відварне м'ясо з цибулею, знову залийте бульйоном, додайте картоплю і варіть до готовності бульб в режимі "Суп".

    Рецепт приготування бозбаша з яловичини


    Інгредієнти:

  • нут - 4 ст. ложки;

  • яловича грудинка - 700 г;

  • вершкове масло - 70 г;

  • томати - 4 шт.;

  • ріпчаста цибуля - 2 шт.;

  • яблука - 2 шт.;

  • чорнослив - 8 шт.;

  • сіль - за смаком;

  • зелень (кінза, петрушка, базилік) - пучок;

  • червоний і чорний перець - за смаком.


  • Приготування
    Нут замочуємо на ніч до готування. З яловичої грудинки варимо бульйон, не забуваючи знімати утворюється на поверхні шум. Готовий бульйон проціджують, а яловичину нарізаємо порційними шматками і обсмажуємо на вершковому маслі до золотистого кольору.
    Проціджений бульйон перелити в чисту каструлю і доводимо до кипіння. Відварюємо в бульйоні нут протягом години. Далі закладаємо великі скибочки томатів, кільця ріпчастої цибулі, шматочки яблука і обсмажене м'ясо. Варимо суп 15-20 хвилин, до готовності овочів, а потім заправляємо прянощами, сіллю і нарізаною зеленню.
    У підсумку отримуємо традиційний вірменський суп бозбаш по простому рецептом.

    Кюфта бозбаш – рецепт


    Від усіх попередніх, рецепт кюфта бозбаша з баранини відрізняється тим, що замість цільного шматка м'яса разом з бульйоном подається велика м'ясна тефтеля.
    Інгредієнти:

  • баранячий фарш (з жирком) - 1 кг;

  • бульйон - 2-25 л;

  • картопля - 3 шт.;

  • ріпчаста цибуля - 2 шт.;

  • нут - 1 ст.;

  • алича - 1 жменя;

  • яйце - 1 шт.;

  • куркума - за смаком;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Наваристий, жирний бульйон доводимо до кипіння і опускаємо в нього великі шматки очищеної картоплі. Слідом за бульбами відправляємо дрібно нарізану цибулю і попередньо вимочений нут.
    Бозбаш – рецепт
    Поки бульйон з овочами і горохом вариться, можна зайнятися тюфтельками для бозбаша.
    Для приготування тефтелькою жирний баранячий фарш приправляємо сіллю і гострим перцем і добре відбиваємо об стіл. Змішуємо фарш з яйцем і формуем з нього тефтелі. У центр кожної тефтелі закладаємо по 2-3 сушені аличі.
    У бульйон з варящимся картоплею закладаємо наші тефтелі, додаємо трохи солі і аличі, обережно все перемішуємо і варимо все ще 35-40 хвилин. В кінці готування приправляємо суп меленої куркумою і ще раз перемішуємо.
    Подаємо бозбаш в теплих тарілках, посипавши дрібно нарізаною зеленню (кінзою, петрушкою, базиліком). Приємного апетиту!
    Додав: admin | 31-01-2016, 13:26
    Переглядів: 547