Долма - рецепт
Для любителів кавказької кухні пропонуємо рецепти приготування ароматною і дуже смачною долми. А якщо ви ще не знайомі з цим чудовим блюдом, рекомендуємо обов'язково його спробувати, тим більше, що приготувати його зовсім не складно.
Інгредієнти:
виноградні листя – 250 г;
м'ясо для фаршу – 07 кг;
рисова крупа – 75 г;
ріпчаста цибуля – 135 г;
часник – 4 зубчики;
свіжа зелень кінзи – за смаком;
свіжа зелень м'яти – за смаком;
свіжа зелень кропу – за смаком;
сіль – за смаком;
пряні трави – за смаком;
мелений чорний перець – за смаком;
Для соусу:
йогурт натуральний без добавок або сметана – 200 мл;
часник – 4 зубчики;
сіль – за смаком.
Приготування
М'ясо промиваємо, промаківающімі вологу паперовими рушниками чи серветками і подрібнюємо у фарш будь-яким зручним способом. Додаємо попередньо вимиту, обсушену і дрібненько нарізану зелень кінзи, м'яти, кропу. Закладаємо очищений і подрібнений кубиками ріпчасту цибулю і дрібно нарізаний часник. Присмачую масу сіллю, меленим чорним перцем, пряними травами і перемішуємо. За потреби, якщо фарш вийшов дуже густим, можна додати трохи води і знову перемішати.
Для приготування долми азербайджанською дуже часто використовують в якості основи для фарширування баклажани, солодкі болгарські перці і свіжі помідори. Але класичним варіантом страви все ж є долма з виноградного листя.
Виноградні листя промиваємо, позбавляє від жорстких стебел, відрізавши їх ножем або ножицями, заливаємо окропом на одну дві хвилини і зливаємо рідину. Якщо використовуються листя молоденькі і не надто жорсткі, то досить занурити їх у киплячу воду на кілька секунд.
Тепер на кожен листочок накладаємо трохи начинки і звертаємо його конвертиком. На дно казана або каструлі укладаємо кілька виноградних листків і розміщуємо сформовану долму. Зверху притискаємо долму тарілкою, трохи меншій за діаметром, ніж каструля, заливаємо блюдо водою, додаємо сіль, дрібно нарубану зелень, підігріваємо до кипіння і готуємо півтора-дві години, якщо аркуші жорсткі і годину-півтора – якщо молоденькі і ніжні. Вогонь повинен бути мінімальним і вода при приготуванні долми не повинна кипіти.
Тим часом приготуємо соус для долми за дуже простим рецептом. Натуральний йогурт або сметану змішуємо з пропущеним через прес часником і за смаком сіллю і присмачую отриманою сумішшю страву при подачі або подаємо соус окремо.
Інгредієнти:
виноградні листя – 50-60 шт.;
м'якоть свинини – 250 г;
м'якоть яловичини – 250 г;
м'якоть баранини – 150 г;
рисова крупа – 100 г;
ріпчаста цибуля – 220 г;
паста томатна – 75 г;
сметана – 50 г;
свіжа зелень петрушки – за смаком;
свіжа зелень базиліка – за смаком;
свіжа зелень кропу – за смаком;
орегано – за смаком;
тархун (естрагон) – за смаком;
сіль – за смаком;
мелений чорний перець – за смаком;
бульйон;
Для соусу:
мацун – 200 мл;
часник – 4-5 зубчиків;
сіль – за смаком.
Приготування
Свинину, баранину і яловичину, промиваємо, обсушуємо і пропускаємо через м'ясорубку разом з очищеним цибулею. Додаємо у фарш подрібнену або сушену зелень петрушки, базиліка, кропу, орегано і тархун, додаємо за смаком сіль, мелений чорний перець, попередньо промиту рисову крупу і перемішуємо.
Виноградні листя позбавляємо від жорстких стебел і прожилок і бланшируем в окропі протягом півтора хвилин, в залежності від їх жорсткості.
На кожен листочок накладаємо трохи начинки і звертаємо його конвертиком або трубочкою. Дно ємності мультиварки вистилаємо шаром виноградного листя. Зверху розподіляємо суміш сметани і томатної пасти і укладаємо долму дуже щільно один до одного. Покриваємо рулетики шаром виноградного листя, накриваємо тарілкою, заливаємо гарячим підсоленим бульйоном і готуємо в програмі «Гасіння» півтори години.
Готову долму подаємо з мацуном, змішаним з натертим часником і дрібкою солі.
Долма азербайджанською- рецепт
Інгредієнти:
Для соусу:
Приготування
М'ясо промиваємо, промаківающімі вологу паперовими рушниками чи серветками і подрібнюємо у фарш будь-яким зручним способом. Додаємо попередньо вимиту, обсушену і дрібненько нарізану зелень кінзи, м'яти, кропу. Закладаємо очищений і подрібнений кубиками ріпчасту цибулю і дрібно нарізаний часник. Присмачую масу сіллю, меленим чорним перцем, пряними травами і перемішуємо. За потреби, якщо фарш вийшов дуже густим, можна додати трохи води і знову перемішати.
Для приготування долми азербайджанською дуже часто використовують в якості основи для фарширування баклажани, солодкі болгарські перці і свіжі помідори. Але класичним варіантом страви все ж є долма з виноградного листя.
Виноградні листя промиваємо, позбавляє від жорстких стебел, відрізавши їх ножем або ножицями, заливаємо окропом на одну дві хвилини і зливаємо рідину. Якщо використовуються листя молоденькі і не надто жорсткі, то досить занурити їх у киплячу воду на кілька секунд.
Тепер на кожен листочок накладаємо трохи начинки і звертаємо його конвертиком. На дно казана або каструлі укладаємо кілька виноградних листків і розміщуємо сформовану долму. Зверху притискаємо долму тарілкою, трохи меншій за діаметром, ніж каструля, заливаємо блюдо водою, додаємо сіль, дрібно нарубану зелень, підігріваємо до кипіння і готуємо півтора-дві години, якщо аркуші жорсткі і годину-півтора – якщо молоденькі і ніжні. Вогонь повинен бути мінімальним і вода при приготуванні долми не повинна кипіти.
Тим часом приготуємо соус для долми за дуже простим рецептом. Натуральний йогурт або сметану змішуємо з пропущеним через прес часником і за смаком сіллю і присмачую отриманою сумішшю страву при подачі або подаємо соус окремо.
Вірменська долма – рецепт в мультиварці
Інгредієнти:
Для соусу:
Приготування
Свинину, баранину і яловичину, промиваємо, обсушуємо і пропускаємо через м'ясорубку разом з очищеним цибулею. Додаємо у фарш подрібнену або сушену зелень петрушки, базиліка, кропу, орегано і тархун, додаємо за смаком сіль, мелений чорний перець, попередньо промиту рисову крупу і перемішуємо.
Виноградні листя позбавляємо від жорстких стебел і прожилок і бланшируем в окропі протягом півтора хвилин, в залежності від їх жорсткості.
На кожен листочок накладаємо трохи начинки і звертаємо його конвертиком або трубочкою. Дно ємності мультиварки вистилаємо шаром виноградного листя. Зверху розподіляємо суміш сметани і томатної пасти і укладаємо долму дуже щільно один до одного. Покриваємо рулетики шаром виноградного листя, накриваємо тарілкою, заливаємо гарячим підсоленим бульйоном і готуємо в програмі «Гасіння» півтори години.
Готову долму подаємо з мацуном, змішаним з натертим часником і дрібкою солі.
Рекомендуємо добрі рецепти
Баклажани тушковані в мультиварці
Одним з основних переваг мультиварки можна назвати функцію гасіння. Томлені таким чином овочі виходять м'якими і ніжними, а головне рівномірно
Соус для долми
Долма - традиційне східне блюдо, приготоване у виноградних листах, полюбилося багатьом нашим співвітчизникам. Але особливо неповторний смак долма
Голубці у виноградному листі
Голубці у виноградному листі - це, по суті долма, блюдо з неймовірно багатою історією і географією. Долма під різними назвами присутня в кухні
Заготівля виноградного листя для долми
Долма - східне блюдо, що нагадує наші голубці, але загорнуті не в листя капусти, а у виноградне листя. Влітку проблем з приготуванням долми немає,
Як маринувати виноградні листя для долми?
Багатьом з нас довелося по душі східне блюдо - долма. Але не завжди є під рукою виноградні листя, один з головних компонентів долми. Ми пропонуємо
Долма в мультиварці
Долма - дуже смачна страва. Воно схоже з нашими голубцями, тільки загортають начинку не в капустяні листи, а виноградні. Рецепти долми дуже багато,