Для любителів кавказької кухні пропонуємо рецепти приготування ароматною і дуже смачною долми. А якщо ви ще не знайомі з цим чудовим блюдом, рекомендуємо обов'язково його спробувати, тим більше, що приготувати його зовсім не складно.
Долма азербайджанською- рецепт
Інгредієнти: виноградні листя – 250 г; м'ясо для фаршу – 07 кг; рисова крупа – 75 г; ріпчаста цибуля – 135 г; часник – 4 зубчики; свіжа зелень кінзи – за смаком; свіжа зелень м'яти – за смаком; свіжа зелень кропу – за смаком; сіль – за смаком; пряні трави – за смаком; мелений чорний перець – за смаком; Для соусу:
йогурт натуральний без добавок або сметана – 200 мл; часник – 4 зубчики; сіль – за смаком. Приготування М'ясо промиваємо, промаківающімі вологу паперовими рушниками чи серветками і подрібнюємо у фарш будь-яким зручним способом. Додаємо попередньо вимиту, обсушену і дрібненько нарізану зелень кінзи, м'яти, кропу. Закладаємо очищений і подрібнений кубиками ріпчасту цибулю і дрібно нарізаний часник. Присмачую масу сіллю, меленим чорним перцем, пряними травами і перемішуємо. За потреби, якщо фарш вийшов дуже густим, можна додати трохи води і знову перемішати.
Для приготування долми азербайджанською дуже часто використовують в якості основи для фарширування баклажани, солодкі болгарські перці і свіжі помідори. Але класичним варіантом страви все ж є долма з виноградного листя.
Виноградні листя промиваємо, позбавляє від жорстких стебел, відрізавши їх ножем або ножицями, заливаємо окропом на одну дві хвилини і зливаємо рідину. Якщо використовуються листя молоденькі і не надто жорсткі, то досить занурити їх у киплячу воду на кілька секунд.
Тепер на кожен листочок накладаємо трохи начинки і звертаємо його конвертиком. На дно казана або каструлі укладаємо кілька виноградних листків і розміщуємо сформовану долму. Зверху притискаємо долму тарілкою, трохи меншій за діаметром, ніж каструля, заливаємо блюдо водою, додаємо сіль, дрібно нарубану зелень, підігріваємо до кипіння і готуємо півтора-дві години, якщо аркуші жорсткі і годину-півтора – якщо молоденькі і ніжні. Вогонь повинен бути мінімальним і вода при приготуванні долми не повинна кипіти.
Тим часом приготуємо соус для долми за дуже простим рецептом. Натуральний йогурт або сметану змішуємо з пропущеним через прес часником і за смаком сіллю і присмачую отриманою сумішшю страву при подачі або подаємо соус окремо.
Вірменська долма – рецепт в мультиварці
Інгредієнти: виноградні листя – 50-60 шт.; м'якоть свинини – 250 г; м'якоть яловичини – 250 г; м'якоть баранини – 150 г; рисова крупа – 100 г; ріпчаста цибуля – 220 г; паста томатна – 75 г; сметана – 50 г; свіжа зелень петрушки – за смаком; свіжа зелень базиліка – за смаком; свіжа зелень кропу – за смаком; орегано – за смаком; тархун (естрагон) – за смаком; сіль – за смаком; мелений чорний перець – за смаком; бульйон; Для соусу:
мацун – 200 мл; часник – 4-5 зубчиків; сіль – за смаком. Приготування Свинину, баранину і яловичину, промиваємо, обсушуємо і пропускаємо через м'ясорубку разом з очищеним цибулею. Додаємо у фарш подрібнену або сушену зелень петрушки, базиліка, кропу, орегано і тархун, додаємо за смаком сіль, мелений чорний перець, попередньо промиту рисову крупу і перемішуємо.
Виноградні листя позбавляємо від жорстких стебел і прожилок і бланшируем в окропі протягом півтора
хвилин, в залежності від їх жорсткості.
На кожен листочок накладаємо трохи начинки і звертаємо його конвертиком або трубочкою. Дно ємності мультиварки вистилаємо шаром виноградного листя. Зверху розподіляємо суміш сметани і томатної пасти і укладаємо долму дуже щільно один до одного. Покриваємо рулетики шаром виноградного листя, накриваємо тарілкою, заливаємо гарячим підсоленим бульйоном і готуємо в програмі «Гасіння» півтори години.
Готову долму подаємо з мацуном, змішаним з натертим часником і дрібкою солі.