» » Соус для долми

Соус для долми

Соус для долми
Східна закуска у виноградних листках - долма - зазвичай подається з дуже свіжим білим соусом, який готується на основі кисломолочних продуктів. Додаткову свіжість соусу надають з допомогою лимонного соку або цедри, листя м'яти і тертого огірка. Ми поділимося з вами самими традиційними соусами для долми за простими рецептами.
Як приготувати лимонний соус для долми?
Інгредієнти:

  • вершкове масло - 200 г;

  • борошно - 6 ст. ложок;

  • курячий бульйон - 3 ст.;

  • яйця - 6 шт.;

  • лимони - 3 шт.;

  • вода - 6 ст. ложок;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Розігріваємо курячий бульйон. На сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому борошно протягом хвилини. Постійно помішуючи борошняну піджарку, вливаємо в неї бульйон тонкою цівкою. Як тільки маса стане однорідною, додаємо до неї по одному яйцю, перемішуючи так інтенсивно, як це можливо, щоб яйця не згорнулися. Суміш не слід доводити до кипіння, а лише чекати, поки вона загусне, постійно помішуючи. Останнім у соус йде лимонний сік, сіль і перець, після чого можна прибирати його з вогню.

    Соус для долми - рецепт


    Інгредієнти:

  • йогурт - 1 ст.;

  • свіжа м'ята - 1 пучок;

  • часник - 1 зубчик;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Листя м'яти відокремлюємо від стебел (їх в подальшому можна використовувати для заварювання чаю) і дрібно нарізаємо. Часник пропускаємо через прес і додаємо в йогурт разом з нарізаною зеленню. Приправляємо за смаком соус сіллю і перцем.

    Соус для долми з кефіру


    Інгредієнти:

  • кефір (25%) - 1 ст.;

  • сметана - 2 ст. ложки;

  • кріп - 1 пучок;

  • сіль, перець - за смаком;

  • часник - 1 зубчик.


  • Приготування
    Кефір змішуємо зі сметаною до однорідності, додаємо трохи нарізаного кропу, солі, перцю і подрібненого часнику.
    Такий соус ідеально підходить на той випадок, якщо під рукою не виявилося мацоні, ну а якщо мацоні все ж є, то зверніть увагу на наступний рецепт.

    Соус для долми з мацоні


    Інгредієнти:

  • мацоні - 500 мл;

  • часник - 5 зубчиків;

  • кінза, кріп, м'ята;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Часник подрібнюємо разом із зеленню в пасту, додаємо сіль і перець в отриману ароматну суміш, після чого закладаємо зелень і часник в холодний мацоні і ретельно перемішуємо.

    Яєчний соус для долми


    Заварний яєчний соус для долми з лимоном, нагадує за смаком соус, приготований за першим рецептом, однак у цьому випадку наш соус загусає без борошна.
    Інгредієнти:

  • яєчні жовтки - 3 шт.;

  • лимонний сік - 1/3 ст.;

  • курячий бульйон - 3/4 ст.


  • Приготування
    Яєчні жовтки збиваємо дочиста, додавши до них сіль і перець. Не перестаючи збивати, вливаємо до жовткової суміші лимонний сік і перемішуємо ще хвилину. Ставимо каструльку з жовтками на маленький вогонь і починаємо поступово вливати гарячий бульйон, також безперервно перемішуючи. Як тільки наш соус загусне, можна знімати з вогню, остуджувати і подавати до столу.

    Соус для долми з сметани


    Сметанний соус з огірками носить назву цацики (дзадзікі) і є традиційним у грецькій кухні. Але так як для греків долма - теж традиційне блюдо, закуску у виноградних листах, за традицією, стали подавати саме з цим соусом.
    Інгредієнти:

  • огірок - 1 шт.;

  • сметана - 200 г;
  • Соус для долми

  • сіль, перець - за смаком;

  • кінза - 1 пучок;

  • цедра 1 лимона.


  • Приготування
    Огірок дрібно натираємо на тертці, злегка солимо й залишаємо на пару хвилин. Віджимаємо сік, що виділився, і заливаємо огіркову м'якоть сметаною. Приправляємо отриману суміш сіллю, перцем, додаємо лимонну цедру і подрібнену кінзу. Любителі часнику або перцю чилі можуть доповнити сметанний соус і цими інгредієнтами. Приємного апетиту!
    Додав: admin | 25-03-2015, 09:55
    Переглядів: 1306