Кюфта-бозбаш
Кюфта-бозбаш – традиційне блюдо азербайджанської кухні, популярне і в деяких інших народів у країнах, що відчували культурну дифузію з тюркськими традиціями. По суті, кюфта-бозбаш – це дуже ситний суп заправного типу з фрикадельками (або, швидше, тюфтельками ) з баранини і горохом-нутом. Часто всередину фрикадельки закладають кислу сливу (алича), що надає їм особливий смак.
Спочатку горох-нут варять у кістковому бульйоні.
Потім готують масу для фрикадельок: нежирне бараняче м'ясо і цибулю пропускають через м'ясорубку, з'єднують з рисом, приправляють спеціями і солять. З цієї маси формують фрикадельки у вигляді невеликих кульок.
Фрикадельки і нарізану картоплю закладають в каструлю з майже готовим горохом, варять до готовності картоплі, додають зелень, часник і деякі спеції.
Інгредієнти:
баранина (непогано б з шматочком курдючного жиру) – близько 500 м;
бульйон з баранячих кісточок – 15-2 л;
рис – 5 ст. ложок;
алича свіжа (або сушена) – 15-20 шт.;
горох-нут – 1 склянка;
картопля – 3 шт.;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
мелені спеції (шафран, гвоздика, коріандр, перець мелений чорний і червоний гострий);
часник;
зелень (цибуля, петрушка, кінза, естрагон).
Приготування
Горох-нут замочуємо в окропі хоча б години на 3 а краще на ніч. Перед приготуванням ретельно промиваємо нут і варимо його в бульйоні майже до готовності.
З допомогою м'ясорубки робимо з м'яса фарш середнього помелу з додаванням цибулини і змішуємо його з промитим рисом. Приправляємо спеціями і сіллю. Формуємо фрикадельки середнього розміру, всередину кожної поміщаємо плід свіжої або сушеної кислої аличі (сливи, зрозуміло, повинні бути без кісточок).
Чистимо картоплю й нарізаємо невеликими кубиками. Закладаємо картоплю і фрикадельки в вариться в каструлі з бульйоном нут. Шум знімати не забуваємо. Варимо близько 15 хвилин, додаємо шафран і даємо настоятися під кришкою хвилин 15. Розливаємо кюфта-бозбаш в порційний посуд так, щоб у кожній було по кілька фрикадельок. Присипаємо мелкорубленным часником і зеленню, приправляємо чорним і червоним пекучим перцем. Можна покласти в кожну супову чашку по листку свіжої м'яти і часточці лимона.
Слід зауважити, що до складу кюфта-бозбаш буде нешкідливо включити червоний солодкий перець, закладаємо її в суп нарізану короткою соломкою приблизно за 8 хвилин до готовності.
Суп кюфта-бозбаш подаємо з соусами і коржиками.
Як приготувати кюфта-бозбаш?
Спочатку горох-нут варять у кістковому бульйоні.
Потім готують масу для фрикадельок: нежирне бараняче м'ясо і цибулю пропускають через м'ясорубку, з'єднують з рисом, приправляють спеціями і солять. З цієї маси формують фрикадельки у вигляді невеликих кульок.
Фрикадельки і нарізану картоплю закладають в каструлю з майже готовим горохом, варять до готовності картоплі, додають зелень, часник і деякі спеції.
Кюфта-бозбаш азербайджанською- рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Горох-нут замочуємо в окропі хоча б години на 3 а краще на ніч. Перед приготуванням ретельно промиваємо нут і варимо його в бульйоні майже до готовності.
З допомогою м'ясорубки робимо з м'яса фарш середнього помелу з додаванням цибулини і змішуємо його з промитим рисом. Приправляємо спеціями і сіллю. Формуємо фрикадельки середнього розміру, всередину кожної поміщаємо плід свіжої або сушеної кислої аличі (сливи, зрозуміло, повинні бути без кісточок).
Чистимо картоплю й нарізаємо невеликими кубиками. Закладаємо картоплю і фрикадельки в вариться в каструлі з бульйоном нут. Шум знімати не забуваємо. Варимо близько 15 хвилин, додаємо шафран і даємо настоятися під кришкою хвилин 15. Розливаємо кюфта-бозбаш в порційний посуд так, щоб у кожній було по кілька фрикадельок. Присипаємо мелкорубленным часником і зеленню, приправляємо чорним і червоним пекучим перцем. Можна покласти в кожну супову чашку по листку свіжої м'яти і часточці лимона.
Слід зауважити, що до складу кюфта-бозбаш буде нешкідливо включити червоний солодкий перець, закладаємо її в суп нарізану короткою соломкою приблизно за 8 хвилин до готовності.
Суп кюфта-бозбаш подаємо з соусами і коржиками.
Рекомендуємо добрі рецепти
Кюфта по-вірменськи - рецепт
Традиційне вірменське блюдо кюфта готують з баранини або яловичини, хоча є і варіанти з птиці. Незмінним завжди залишається процес створення цієї
Бозбаш – рецепт
Кавказька кухня завжди славилася своїми смачними м'ясними стравами. Ми розповімо вам детальніше про такому блюді як бозбаш. Традиційно базбаш
Долма - рецепт
Долма - блюдо, яке віддалено нагадує звичні нам голубці. Однак має істотні відмінності в підборі наповнення, приправ і звичайно в оформленні.
Рецепт бозбаша з яловичини
Бозбаш - оригінальний вірменський суп, який готується з баранини, з додаванням аличі. Базбаш виходить дуже ароматним, ситним і наваристим. Якщо ви з
Бозбаш з баранини
Азербайджанський густий суп бозбаш має декілька варіацій, але поєднання баранини і бобових (найчастіше це нут) залишається відмінною рисою цього
«Довга» - рецепт
Довга - це національне блюдо Азербайджану. Воно досить незвичайне для нас, однак якщо ви були на Сході і пробували страву, то напевно захочете