Вернуться назад Распечатать

Кюфта-бозбаш

Кюфта-бозбаш
Кюфта-бозбаш – традиційне блюдо азербайджанської кухні, популярне і в деяких інших народів у країнах, що відчували культурну дифузію з тюркськими традиціями. По суті, кюфта-бозбаш – це дуже ситний суп заправного типу з фрикадельками (або, швидше, тюфтельками ) з баранини і горохом-нутом. Часто всередину фрикадельки закладають кислу сливу (алича), що надає їм особливий смак.

Як приготувати кюфта-бозбаш?


Спочатку горох-нут варять у кістковому бульйоні.
Потім готують масу для фрикадельок: нежирне бараняче м'ясо і цибулю пропускають через м'ясорубку, з'єднують з рисом, приправляють спеціями і солять. З цієї маси формують фрикадельки у вигляді невеликих кульок.
Фрикадельки і нарізану картоплю закладають в каструлю з майже готовим горохом, варять до готовності картоплі, додають зелень, часник і деякі спеції.

Кюфта-бозбаш азербайджанською- рецепт


Інгредієнти:

  • баранина (непогано б з шматочком курдючного жиру) – близько 500 м;

  • бульйон з баранячих кісточок – 15-2 л;

  • рис – 5 ст. ложок;

  • алича свіжа (або сушена) – 15-20 шт.;

  • горох-нут – 1 склянка;

  • картопля – 3 шт.;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • мелені спеції (шафран, гвоздика, коріандр, перець мелений чорний і червоний гострий);

  • часник;

  • зелень (цибуля, петрушка, кінза, естрагон).


  • Приготування
    Горох-нут замочуємо в окропі хоча б години на 3 а краще на ніч. Перед приготуванням ретельно промиваємо нут і варимо його в бульйоні майже до готовності.
    З допомогою м'ясорубки робимо з м'яса фарш середнього помелу з додаванням цибулини і змішуємо його з промитим рисом. Приправляємо спеціями і сіллю. Формуємо фрикадельки середнього розміру, всередину кожної поміщаємо плід свіжої або сушеної кислої аличі (сливи, зрозуміло, повинні бути без кісточок).
    Чистимо картоплю й нарізаємо невеликими кубиками. Закладаємо картоплю і фрикадельки в вариться в каструлі з бульйоном нут. Шум знімати не забуваємо. Варимо близько 15 хвилин, додаємо шафран і даємо настоятися
    Кюфта-бозбаш
    під кришкою хвилин 15. Розливаємо кюфта-бозбаш в порційний посуд так, щоб у кожній було по кілька фрикадельок. Присипаємо мелкорубленным часником і зеленню, приправляємо чорним і червоним пекучим перцем. Можна покласти в кожну супову чашку по листку свіжої м'яти і часточці лимона.
    Слід зауважити, що до складу кюфта-бозбаш буде нешкідливо включити червоний солодкий перець, закладаємо її в суп нарізану короткою соломкою приблизно за 8 хвилин до готовності.
    Суп кюфта-бозбаш подаємо з соусами і коржиками.