Кюфта-бозбаш – традиційне блюдо азербайджанської кухні, популярне і в деяких інших народів у країнах, що відчували культурну дифузію з тюркськими традиціями. По суті, кюфта-бозбаш – це дуже ситний суп заправного типу з фрикадельками (або, швидше, тюфтельками ) з баранини і горохом-нутом. Часто всередину фрикадельки закладають кислу сливу (алича), що надає їм особливий смак.
Як приготувати кюфта-бозбаш?
Спочатку горох-нут варять у кістковому бульйоні.
Потім готують масу для фрикадельок: нежирне бараняче м'ясо і цибулю пропускають через м'ясорубку, з'єднують з рисом, приправляють спеціями і солять. З цієї маси формують фрикадельки у вигляді невеликих кульок.
Фрикадельки і нарізану картоплю закладають в каструлю з майже готовим горохом, варять до готовності картоплі, додають зелень, часник і деякі спеції.
Кюфта-бозбаш азербайджанською- рецепт
Інгредієнти: баранина (непогано б з шматочком курдючного жиру) – близько 500 м; бульйон з баранячих кісточок – 15-2 л; рис – 5 ст. ложок; алича свіжа (або сушена) – 15-20 шт.; горох-нут – 1 склянка; картопля – 3 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; мелені спеції (шафран, гвоздика, коріандр, перець мелений чорний і червоний гострий); часник; зелень (цибуля, петрушка, кінза, естрагон). Приготування Горох-нут замочуємо в окропі хоча б години на 3 а краще на ніч. Перед приготуванням ретельно промиваємо нут і варимо його в бульйоні майже до готовності.
З допомогою м'ясорубки робимо з м'яса фарш середнього помелу з додаванням цибулини і змішуємо його з промитим рисом. Приправляємо спеціями і сіллю. Формуємо фрикадельки середнього розміру, всередину кожної поміщаємо плід свіжої або сушеної кислої аличі (сливи, зрозуміло, повинні бути без кісточок).
Чистимо картоплю й нарізаємо невеликими кубиками. Закладаємо картоплю і фрикадельки в вариться в каструлі з бульйоном нут. Шум знімати не забуваємо. Варимо близько 15 хвилин, додаємо шафран і даємо настоятися
під кришкою хвилин 15. Розливаємо кюфта-бозбаш в порційний посуд так, щоб у кожній було по кілька фрикадельок. Присипаємо мелкорубленным часником і зеленню, приправляємо чорним і червоним пекучим перцем. Можна покласти в кожну супову чашку по листку свіжої м'яти і часточці лимона.
Слід зауважити, що до складу кюфта-бозбаш буде нешкідливо включити червоний солодкий перець, закладаємо її в суп нарізану короткою соломкою приблизно за 8 хвилин до готовності.
Суп кюфта-бозбаш подаємо з соусами і коржиками.