Бозбаш - наваристий кавказький суп, який має свої особливості рецептури в кожному з регіонів. Ми розглянемо найбільш популярні варіанти цього ситного страви в рецептах далі.
Азербайджанський бозбаш - рецепт
Інгредієнти: картопля - 3-4 шт.; баранячі ребра - 400 р; ріпчаста цибуля - 1 шт.; нут сухе - 1/2 ст.; вершкове масло - 40 г; шафран - 1 ч. ложка; томатна паста - 1 ст. ложка; м'ята, сумах - для подачі; сіль - за смаком. Приготування Баранячі ребра заливаємо 15 літрами води і ставимо на вогонь. Чекаємо, поки рідина закипить, і як тільки це станеться, зменшуємо вогонь до мінімального, знімаємо з поверхні бульйону піну і додаємо нут, який попередньо вымачивался протягом доби. Через годину кладемо в бульйон половину цибулини, попередньо дрібно нарізавши її, слідом закладаємо крупно нарізану картоплю і трохи шафрану. Варимо суп ще 15 хвилин. Ребра виймаємо, остуджуємо, знімаємо м'ясо з кістки і обсмажуємо його на вершковому маслі до золотистого кольору, разом з половиною цибулі, нарізаної кільцями. В останні хвилини обжарювання, на сковороду кладемо столову ложку томатної пасти і ретельно все перемішуємо. Повертаємо обсмажене м'ясо в каструлю з бульйоном, перемішуємо і розливаємо по тарілках. Перед подачею посипаємо блюдо м'ятою і сумахом.
Бозбаш по цьому простому рецептом можна приготувати і в мультиварці. Спочатку відваріть бульйон з нутом і злийте його в окрему каструльку, потім обсмажте в чаші відварне м'ясо з цибулею, знову залийте бульйоном, додайте картоплю і варіть до готовності бульб в режимі "Суп".
Рецепт приготування бозбаша з яловичини
Інгредієнти: нут - 4 ст. ложки; яловича грудинка - 700 г; вершкове масло - 70 г; томати - 4 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; яблука - 2 шт.; чорнослив - 8 шт.; сіль - за смаком; зелень (кінза, петрушка, базилік) - пучок; червоний і чорний перець - за смаком. Приготування Нут замочуємо на ніч до готування. З яловичої грудинки варимо бульйон, не забуваючи знімати утворюється на поверхні шум. Готовий бульйон проціджують, а яловичину нарізаємо порційними шматками і обсмажуємо на вершковому маслі до золотистого кольору.
Проціджений бульйон перелити в чисту каструлю і доводимо до кипіння. Відварюємо в бульйоні нут протягом години. Далі закладаємо великі скибочки томатів, кільця ріпчастої цибулі, шматочки яблука і обсмажене м'ясо. Варимо суп 15-20 хвилин, до готовності овочів, а потім заправляємо прянощами, сіллю і нарізаною зеленню.
У підсумку отримуємо традиційний вірменський суп бозбаш по простому рецептом.
Кюфта бозбаш – рецепт
Від усіх попередніх, рецепт кюфта бозбаша з баранини відрізняється тим, що замість цільного шматка м'яса разом з бульйоном подається велика м'ясна тефтеля.
Інгредієнти: баранячий фарш (з жирком) - 1 кг; бульйон - 2-25 л; картопля - 3 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; нут - 1 ст.; алича - 1 жменя; яйце - 1 шт.; куркума - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування Наваристий, жирний бульйон доводимо до кипіння і опускаємо в нього великі шматки очищеної картоплі. Слідом за бульбами відправляємо дрібно нарізану цибулю і попередньо вимочений нут.
Поки бульйон з овочами і горохом вариться, можна зайнятися тюфтельками для бозбаша.
Для приготування тефтелькою жирний баранячий фарш приправляємо сіллю і гострим перцем і добре відбиваємо об стіл. Змішуємо фарш з яйцем і формуем з нього тефтелі. У центр кожної тефтелі закладаємо по 2-3 сушені аличі.
У бульйон з варящимся картоплею закладаємо наші тефтелі, додаємо трохи солі і аличі, обережно все перемішуємо і варимо все ще 35-40 хвилин. В кінці готування приправляємо суп меленої куркумою і ще раз перемішуємо.
Подаємо бозбаш в теплих тарілках, посипавши дрібно нарізаною зеленню (кінзою, петрушкою, базиліком). Приємного апетиту!