Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Варення з моркви

Варення з моркви

5-07-2015, 16:55
3 956
Варення з моркви
Морква, безсумнівно, – дуже корисний і звичайний в нашій їжі коренеплід. З морквою готують багато перші і другі, холодні і гарячі страви, а також салати, роблять мариновані овочеві заготовки на зиму. Морква присутня в складі різних страв, але, як правило, у більшості варіантів цей інгредієнт, що називається, на других ролях.
Виявляється, з моркви ще й можна приготувати дещо десертне (здивовані?), наприклад варення(ще більше здивовані?).
Здавалося б, нормальній людині не прийде в голову, як зварити варення з моркви на зиму, адже коренеплоди чудово заготовлюються і зберігаються в свіжому вигляді.
Однак якщо ви хоч трохи розбираєтеся в десертах і їх приготуванні, ви відразу оціните незвичайність і цікавість такого підходу. Варення з моркви, а якщо ще й з додаванням інших фруктів,так взагалі здорово, можна подати в якості недільного ласощів за ранковим чаєм або використовувати для приготування складних кондитерських виробів, точно всіх здивуйте.
Розповімо, як варити варення з моркви (це можна робити різними способами). Як ви знаєте, існують різні сорти моркви, для варення найбільш підходять сорти, що володіють природною солодкістю, хоча можливі варіанти.

Варення з моркви – рецепт


Інгредієнти:

  • морква – 1 кг;

  • цукор-пісок – 1 кг;

  • лимонна кислота – 2-3 г;

  • сухі мелені спеції (ваніль, кардамон, шафран, імбир) – необов'язкові.


  • Приготування
    Свіжу моркву ретельно вимиємо холодною водою і очистимо (зручно це робити спеціальним ножем для чищення овочів). Красиво і досить дрібно наріжемо морква бажаним способом (кружечками, напівкружечками, брусочками, соломкою, можна навіть натерти на спеціальній тертці для приготування овочів по-корейськи). Помістимо моркву в робочу ємність (краще, щоб це була емальована каструля або миска) і засиплемо цукром. Залишимо на 8-12 годин, щоб морква пустила сік, можна 1-3 рази перемішати в процесі. Коли виділилося достатню кількість соку, додаємо в ємність 30-60 мл води, перемішуємо, доводимо до кипіння на мінімальному вогні (знімаємо пінку) і проварюємо протягом 5-10 хвилин.Охолоджуємо до кімнатної температури і повторюємо цикл ще 1-3 рази. Перед останнім закипанням додаємо лимонну кислоту, розчинену в 1 ст. ложці води, а також спеції. Готовність варення визначаємо наступним чином: якщо крапелька, нанесена на ніготь великого пальця, не розтікається і не капає вниз при перевороті, а морква придбала прозорість і трохи потемніла, значить, варення готове. Зберігати варення можна в невеликих скляних банках під пластмасовими кришками (ну, або в закручується бляшаними кришками ємностях).
    Приблизно таким же чином готують варення з моркви і яблук. Яблука в цьому випадку найкраще підходять – кисло-солодкі. Очищену і нарізану як вам завгодно моркву і скибочки яблук з шкіркою (красиві, бажано) засипаємо цукром. Далі дійте за способом, описаним вище.

    Більш вишукані варіанти варення з моркви з лимоном і/або апельсином.


    Інгредієнти:

  • морква – 1 кг;

  • лимон – 1 шт.;

  • апельсин-1-2 шт.;

  • цукор-пісок – 1-13 кг;

  • спеції (див. вище).


  • Приготування
    Варення з моркви

    Очищену моркву наріжемо оптимальним способом. Овочевим ножем зрізаємо цедру з лимона, намагаючись не зачіпати білу гірку прошарок. Видавимо сік. Апельсин очистимо. З кірок зріжемо білу частину, інше подрібнити, це піде в варення. Видавимо сік і змішаємо з лимонним.
    Готуємо сироп на основі апельсиново-лимонного соку з додаванням води і всього цукру. Нарізану моркву, цедру лимона і шматочки кірки апельсина заливаємо в чистій ємності цукровим сиропом. Перемішуємо і варимо варення до готовності на малому вогні в кілька прийомів з циклами (закипання-проварювання-остуживание).
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Повидло з гарбуза
    Повидло з гарбуза
    Напевно не має сенсу в черговий раз вихваляти всі корисні властивості гарбуза. І чимало страв ми знаємо з цього чудового продукту. А чи чули ви про
    Варення з чорниці
    Варення з чорниці
    На сьогоднішній день нечасто можна зустріти любителів збирати в лісі ягоди, а потім варити з них варення. Тим не менш, це не належить до
    Варення з червоної горобини
    Варення з червоної горобини
    Багато господині роблять варення з чорноплідної горобини, а про червону чомусь часто незаслужено забувають. Між тим, ця ягода дуже корисна і зимові
    Варення з журавлини з апельсином
    Варення з журавлини з апельсином
    Осінь - це час смачних і корисних заготовок на зиму: соків, джемів, варення. І не тільки з традиційних яблук або вишні. Сьогодні ми пропонуємо кілька