Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Повидло з гарбуза

Повидло з гарбуза

5-07-2015, 16:55
3 476
Повидло з гарбуза
Гарбуз – чудово-корисний плід, що перевершує багато інших за змістом корисних речовин. Відомо безліч рецептів страв з гарбуза і з гарбузом, цілком подаються. А ще, виявляється, з гарбуза можна приготувати смачне і кориснеповидло (що,здивовані?).
Заготовимо повидло з гарбуза на зиму; його можна зварити, як тільки з гарбуза, так і з додаванням інших фруктів, які додадуть цього смачного десерту додаткові смакові і ароматні тони.

Рецепт повидла з гарбуза з лимоном


Інгредієнти:

  • гарбуз (смачніше всього мускатні сорти) -1 шт. вагою близько 2 кг;

  • цукор-пісок вітчизняного виробництва – близько 05 кг;

  • лимон – 1 шт. (або 1/4 частина ч. ложки лимонної кислоти);

  • горілка з нейтральним смаком – 100 г;

  • вершкове масло натуральне.


  • Приготування
    Підготовка продуктів
    Разделаем гарбуз на часточки, очистимо їх від шкірки і наріжемо невеликими прямокутними шматочками, помістимо в миску або каструлю, засиплемо цукром і залишимо години на 4 щоб гарбуз пустила сік. Перемішуємо іноді дерев'яною ложкою або лопаткою.
    Якщо соку виділилося недостатньо, додамо трохи води (не більше 100 мл) і перемішаємо, намагаючись максимально розчинити цукор. Поставимо каструлю на найменший вогонь і помішуємо, щоб не пригоріло, чекаємо закипання. Після цього варимо, продовжуючи безперервно помішувати, протягом 5-ти хвилин, після чого знімаємо ємність з вогню і охолодити до кімнатної температури.
    Повторюємо цикли (варимо-остуджуємо) кілька разів, поки повидло не стане однорідної в'язкої і тягучою масою. При останньому закипання додаємо горілку і сік 1 лимона або розчинену в горілці лимонну кислоту. Проварюємо протягом 5-ти хвилин і закладаємо в стерилізовані скляні банки під горло, розрівнюємо ложкою. Щоб уникнути плісняви заливаємо розтопленим вершковим маслом. Можна банки закатати стерилізованими бляшаними кришками або надіти пластикові. Зберігаємо в прохолодному приміщенні при плюсовій температурі.
    Таким же чином можна зварити повидло з гарбуза з апельсином. До речі, має сенс додати в це дивовижне повидло потроху сухих мелених спецій, а саме: кориці, кардамону, гвоздики, імбиру, тертого мускатного горіха.

    Повидло з гарбуза і яблук


    Інгредієнти:

  • гарбуз – 1 шт. вагою близько 2 кг;

  • яблука кисло-солодкі або солодкі – близько 2 кг;

  • цукор-пісок вітчизняного виробництва – близько 1 кг;

  • лимон – 1 шт. (або 1/4 частина ч. ложки лимонної кислоти);

  • горілка з нейтральним смаком – 100 г;

  • можна мелені спеції (див. перший рецепт);

  • вершкове масло натуральне.


  • Приготування
    Можна готувати за способом, описаним в першому рецепті (див. вище), просто перед засипанням цукру разом з м'якоттю гарбуза відразу закладаємо скибочки яблук.
    Є більш сучасний, технологічний спосіб, який краще – вирішуйте самі, результати будуть, деяким чином, відрізнятися.
    Отже, нам потрібно отримати гарбузово-яблучне пюре.
    Гарбуз разрежем на скибки і зрізаємо шкірку, потім наріжемо невеликими довгастими шматочками.
    Разрежем яблука на четвертинки, видалити насіннєві коробочки з насінням, плодоніжки і хвостики (зрізати шкіру не треба, там багато корисних речовин, пектин, наприклад, бурштинова кислота та ін). Наріжемо четвертинки яблук більш дрібними шматочками і відразу збризніть соком лимона, щоб не темніли.
    Скибочки яблук і шматочки гарбуза поміщаємо в каструлю або миску, заливаємо мінімальною кількістю води, доводимо до кипіння на малому вогні. Варимо, прикривши кришкою, тобто, припускаємо протягом близько 20 хвилин,постійно помішуємо. Відвар зливаємо в окремий чисту ємність. Проварені шматочки гарбуза і яблук пюрируем з допомогою блендера, кухонного комбайна або м'ясорубки. Якщо пюре занадто густе, можна додати трохи відвару.
    Повидло з гарбуза

    Повертаємо пюре у чистий емальований каструлю, засипаємо цукор, додаємо спеції, горілку. Ретельно перемішуємо і проварюємо протягом близько 20 хвилин.
    Закладаємо повидло в стерилізовані скляні банки, розрівнюємо ложкою, зверху заливаємо розтоплене вершкове масло. Закатуємо бляшаними кришками або надягаємо пластикові.
    Можна замість яблук або разом з ними використовувати айву, груші і навіть сливи.
    На всяк випадок нагадуємо: будь-які страви, в яких присутня гарбуз, дуже корисні, особливо дітям і чоловікам.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Варення з моркви
    Варення з моркви
    Якщо вам набридли звичайні заготовки на зиму і хочеться спробувати чогось нового і оригінального, ми пропонуємо вам приготувати варення з моркви! Ось
    Компот з гарбуза на зиму
    Компот з гарбуза на зиму
    Багато господині в осінню пору займаються заготовками на зиму. Готують варення, соління, соки, компоти. Сьогодні ми хочемо вам розповісти про рецепти
    Сік з гарбуза
    Сік з гарбуза
    Любителям овочевих соків, пропонуємо зробити сік з гарбуза - дуже корисного вітамінного плода. Ми для вас підібрали кілька цікавих, але в теж час
    Повидло із слив на зиму
    Повидло із слив на зиму
    Повидло - це густа пюреобразная маса, яка виходить шляхом уварювання ягідного або фруктового пюре з додаванням цукру і прянощів (гвоздики, кориці). І
    Мармелад з гарбуза
    Мармелад з гарбуза
    Натуральний домашній мармелад - це будь ласощі дітей, та й дорослих теж. Його можна зробити з різних ягід і фруктів. Але ми з вами підемо далі і