Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Повидло із слив на зиму

Повидло із слив на зиму

16-03-2015, 11:20
6 365
Повидло із слив на зиму
Повидло - дуже корисний харчовий продукт, одержуваний уварювання фруктового або ягідного пюре, іноді з додаванням невеликої кількості цукру, спецій (гвоздика, кориця та ін). Являє собою густу пюреобразную масу з практично однорідною текстурою без твердих вкраплень кисло-солодкого смаку.
У разі якщо вихідне фруктове пюре має низьку кислотність, допустимо додавання в повидло соку лимона або харчової лимонної кислоти. Приготування повидла - один з кращих способів переробки і заготівлі фруктових продуктів, вигідно відрізняється від варення тим, що готується зі значно меншою кількістю цукру або взагалі без цього інгредієнта. Готове повидло містить понад 34% вологи, приблизна калорійність десерту близько 250-260 ккал на 100 р. Найбільш часто готують повидло з яблук, груш, абрикосів, вишні, журавлини і слив. Сливове повидло особливо смачне і корисне.
Розповімо, як варити повидло зі слив без цукру. Звичайно, можна приготувати повидло зі сливи з цукром, однак без цукру вийде корисніше, адже плоди сливи містять природні полісахариди, такий продукт необхідний для повноцінного харчування дітей, яких не слід «підсаджувати» на солодке, для дорослих, втім, він теж вельми корисний, підходять полісахариди навіть діабетикам. Крім того, повидло без цукру смачніше - воно не приторне.
Для приготування повидла годяться будь-які культурні сорти сливи, але, звичайно ж, краще всього крупні плоди, у яких кісточка легко відділяється. Варити повидло найзручніше в невисокому тазу (добре вичищенном мідному, алюмінієвому або емальованому без сколів покриття), можна використовувати низькі великі каструлі, сотейники і казани.

Повидло із слив на зиму


Інгредієнти:

  • стигла слива і переспелая (можна різних сортів);

  • масло вершкове натуральне високої жирності, можна топлене.


  • Приготування
    Переберемо плоди. Якщо трапляються плоди з вадами, порченую частина видаляємо ножем. Ретельно промиваємо плоди в холодній воді, поділяємо кожен плід на дві частини. Зрозуміло, повидло зі слив будемо варити без кісточок, тому видаляємо їх. Половинки слив поміщаємо в посудину, накриваємо кришкою і ставимо на самий малий вогонь. Періодично перемішуємо дерев'яною лопаткою або ложкою. Коли з'явиться сік, знімаємо кришку і уварюємо повидло, помішуючи, протягом 30-40 хвилин, після чого посуд знімаємо з вогню, накриваємо кришкою і залишаємо на 5-8 годин.
    Цикл «уварювання з помішуванням - охолодження» повторюємо кілька разів. Готовність повидла визначаємо наступним чином: крапля, поміщена на блюдце, не розтікається, повидло легко відділяється від стінок робочої ємності. Коли готовність повидла досягнута, перекладаємо його в стерилізовані пором скляні банки. Закладаємо під горло, зверху заливаємо розтопленим вершковим маслом - так ми предохраним повидло від можливого плісняви. Тепер ми можемо або закатати повидло стерилізованими бляшаними кришками - в цьому варіанті банки не перевертаємо. Або запечатуємо отвір чистої пергаментним папером (поверх паперу можна обв'язати банку навколо горла шматком шпагату, надіти гумку або пластикову кришку).
    Зберігати заготовлене в банках повидло краще всього за невисокою, але плюсовій температурі (засклена нехолодна веранда, лоджія, підвал, суха комора). Якщо ви через кілька місяців, розкривши банку, виявляєте на джемі в районі горлечка банки ознаки або окраєць цвілі, не засмучуйтеся, акуратно знімайте верхній (і ще один шар ложкою, інше можна спокійно їсти.
    Приблизно таким же чином можна приготувати змішаний повидло зі слив і яблук.

    Повидло зі слив і яблук


    Приготування
    У цьому випадку переберіть і підготуйте сливи окремо (див. вище). Видаліть серцевину яблук і наріжте їх дрібними скибочками - тепер їх можна уварювати разом зі сливами. Ще краще попередньо пюрировать яблука за допомогою комбайна, блендера або сучасної потужної електром'ясорубки. Можна і трохи по-іншому: проварити скибочки яблук на пару до м'якості, а потім пюрировать.
    Повидло із слив на зиму

    Додавайте яблучне пюре у вже проварені 1 раз сливи і варіть повидло до готовності (див. вище).
    При наявності в господарстві місткою мультиварки можна приготувати повидло зі сливи в ній. У якомусь сенсі, це навіть зручніше, оскільки можна поставити більш точний режим і температуру. Читайте уважно інструкцію до конкретного приладу, і все у вас вийде.
    У холодну пору року смачне сливове повидло чудово подавати до чаю. На сніданок можна товстим шаром намазати на шматок білого хліба (або навіть хліба з маслом) - чудовий корисний бутерброд.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Варення зі сливи - рецепти
    Варення зі сливи - рецепти
    Слива - смачний і популярний фрукт, з якого варять компоти, киселі, варення, додають у випічку. І сьогодні мова піде про чудовому джемі з слив.
    Яблучне повидло в мультиварці
    Яблучне повидло в мультиварці
    Яблучне повидло - це смачне і ароматне ласощі, яке можна подати до чаю, як самостійний десерт або використовувати як начинку для пирогів. І сьогодні
    Мармелад з злив
    Мармелад з злив
    Мармелад - дуже корисне природне ласощі, яке готується шляхом уварювання фруктів до загустіння, щоб його вільно можна було різати ножем. І сьогодні
    Десерт із слив
    Десерт із слив
    Слива - смачний фрукт, з якого готують повидло, варення, компоти, соки. А сьогодні ми поговоримо про чудові десерти з злив, які можна подати як до
    Печиво з повидлом
    Печиво з повидлом
    Якщо ви любите повидло, тоді пропонуємо вам зробити дивовижні печеньки з цієї солодкістю. Випічка вийде надзвичайно смачною і розсипчастою і чудово