Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Волнушки – рецепти

Волнушки – рецепти

5-07-2015, 16:39
455
Волнушки – рецепти
Волнушка рожева, а також волнушка біла, молочні судини білий – гриби роду молочні судини сімейства Сыроежковые з щільною м'якоттю і характерним гострим смаком (деяким чином, нагадують грузді). В плоті вовнянки містяться білки, цінні мінеральні сполуки, жири, органічні кислоти (молочна, оцтова, олеїнова), вуглеводи (в основному, у формі клітковини).
Вовнянки ростуть групами, переважно – в північній частині лісової зони, в березових і змішаних з березою лісах, утворюючи мікоризу з деревом. Масове плодоношення вовнянки відбувається звичайно з кінця червня до жовтня. Волнушка відноситься до умовно-їстівних грибів, тому перед приготуванням в будь-якому варіанті вимагає обов'язкового і ретельного вимочування та/або бланшування. Вовнянки солять або маринують, заготовляючи на зиму, іноді вживають в смаженому або тушкованому вигляді.
Розглянемо кілька рецептів приготування вовнянок. Важливий момент: для будь-якого варіанту приготування вовнянок краще вибирати гриби міцні, молоді, без червоточини.

Рецепт маринованих вовнянок на зиму


Інгредієнти:

  • вовнянки;

  • цукор-пісок (вітчизняного виробництва) – 1-2 ч. ложки;

  • сіль – 1 ст. ложка;

  • гвоздика – 3-5 цілих суцвіть;

  • лавровий лист – 3-5 шт.;

  • сухі насіння кмину, коріандру, фенхелю (цілі) – по 05 ч. ложки;

  • перець горошком запашний і/або чорний – 5-8 шт.;

  • запашні листя чорної смородини – по 3-5 шт.;

  • вода – 1 л;

  • оцтова есенція – 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Вовнянки промиємо і замочимо в холодній воді мінімум на 12 годин (за цей час тричі міняємо воду). Очищаємо вимочені вовнянки від «бахроми» та (якщо великі) ріжемо на 2-4 частини. Ще раз промиваємо, заливаємо водою і відварюємо протягом 20 хвилин, після чого відкидаємо на друшляк, а потім розкладаємо в банки, стерилізовані пором. Разом з грибами закладаємо всі сухі спеції. Можна також закласти в банки потроху часнику (цілими зубчиками) і цибулі, нарізаного кільцями.
    Варимо маринад з води, цукру і солі з додаванням листя смородини (можна також додати листя вишні, малини і парасольку кропу). Заливаємо киплячим маринадом вовнянки в банках, накриваємо кришками і чекаємо 20 хвилин. Зливаємо маринад назад в каструлю і ще раз доводимо до кипіння, після чого знову заливаємо вовнянки в банках киплячим маринадом. Додаємо оцтову есенцію окремо в кожну банку. Закатуємо стерилізованими кришками. Банки ставимо догори дном і накриваємо старою ковдрою до повного охолодження. Бажано, щоб до відкривання банки і вживання маринованих вовнянок в їжу пройшло не менше 2-3 тижнів (а краще більше).

    Рецепт солоних вовнянок


    Інгредієнти:

  • волнушки – 1 кг;

  • сіль крупна, не йодована – 40 г;

  • свіже листя чорної смородини, вишні, малини та хрону;

  • парасольки кропу;

  • насіння кмину фенхелю і коріандру (необов'язкові компоненти).


  • Приготування
    Промиті гриби замочуємо в холодній воді мінімум на 12 годин (за цей час 2-4 рази міняємо воду).
    Гриби промиваємо, закладаємо в каструлю і заливаємо крутим окропом. Чекаємо 10 хвилин і зливаємо воду. Повторюємо цикл, можна навіть 2-жды, потім відкидаємо гриби на друшляк.
    Волнушки – рецепти
    Викладаємо гриби в банку шарами, пересипаючи сіллю, спеціями і перестилаючи листям і парасольками кропу. Заповнюємо банку не до самого горлечка, залишаючи вільний простір. Прикриваємо зверху листям хрону (можна, і капусти) і притискаємо чистими дерев'яними паличками так, щоб розсіл покрив гриби. Обв'язуємо горлечка банок подвійним шаром марлі і кладемо в прохолодне місце (оптимальна температура від 0 до +3 градусів за С). Гриби - вовнянки засолюються не менше 6-ти тижнів.
    Вовнянки мариновані або солоні добре подавати з відварною картоплею , рисом, будь кашею, рибними і м'ясними стравами. Чудова закуска під горілку, ягідні і гіркі міцні настоянки.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Білі гриби на зиму
    Білі гриби на зиму
    Всі ми любимо грибочки. З них можна зробити безліч смачних і цікавих страв. І сьогодні мова піде про те, як заготовити на зиму білі гриби. Давайте
    Маслюки - рецепти
    Маслюки - рецепти
    Маслюки - смачні грибочки, з яких можна зробити безліч цікавих страв. Давайте з вами розглянемо докладно, як приготувати ікру з них, замаринувати,
    Смажені вовнянки
    Смажені вовнянки
    Якщо вам набридли гливи та печериці, пропонуємо вам різноманітити грибний стіл, приготувавши чудові смажені вовнянки. Їх можна просто посмажити на
    Як солити вовнянки?
    Як солити вовнянки?
    Волнушки - смачні грибочки, які можна використовувати у створенні різних страв. І сьогодні ми детально розберемо, як їх посолити на зиму кількома
    Огірки з кетчупом чилі
    Огірки з кетчупом чилі
    У пошуках смачних рецептів маринадів для огірків ми підібрали кілька з використанням кетчупу чилі. Те, що треба для любителів хрустких огірочків
    Мариновані корнішони
    Мариновані корнішони
    Корнішони відрізняються особливою щільністю і хрускотом, домогтися і того і іншого не складно, особливо враховуючи те, що ці маленькі огірочки