Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як варити томат?

Як варити томат?

23-09-2016, 09:08
4 004
Як варити томат?
Придбаний в магазині томат не завжди гарантує отримання бажаного результату, так як останнім часом все частіше можна зустріти сурогати, в складі яких від справжніх помідор залишається мізер. У кращому випадку магазинний томат доповнено яблучним пюре або іншими овочами, а в гіршому просто виготовлений з хімічних сполук, смакових добавок та інших шкідливостей.
Рекомендуємо заготовляти томат самостійно в домашніх умовах, а як це правильно зробити ми докладно розповімо в запропонованих нижче рецептах.

Як правильно варити домашній томат з помідорів на зиму?


Найпростіший рецепт припускає використання тільки помідор і на виході дає класичний томат, який необхідно приправити тільки сіллю і цукром для отримання бажаних смакових якостей.
Інгредієнти:

  • стиглі помідори – скільки є в наявності;

  • цукровий пісок – за смаком;

  • сіль кам'яна не йодована – за смаком.


  • Приготування
    Для томата необов'язково брати добірні помідори. Згодяться прим'яті, і навіть зіпсовані місцями екземпляри. Головне, щоб вони були стиглими, насиченого червоного кольору. Промиваємо плоди, обрізаємо при необхідності зіпсовані місця, розрізаємо м'якоть на кілька частин і пропускаємо їх після цього через м'ясорубку. Переливаємо томатну масу в емальований посуд і прогріваємо до кипіння. Проварюємо масу хвилин двадцять, після чого залишаємо остигати.
    Подальші дії будуть залежати від того, який густоти заготівлю нам необхідно отримати. Якщо потрібна консистенція соку, то після охолодження відразу ж перетираємо масу через ситечко. Для більш густою текстурою залишаємо додатково посудину на добу в холодильнику. За цей час томатна маса відстоїться і зверху утворюється рожева прозора рідина. Її необхідно акуратно злити за допомогою трубочки, а решту томатну основу вже пропустити через сито, відокремлюючи непотрібні зернятка і шкурки.

    Скільки часу варити томат на зиму?


    Відповідь на це питання залежить від того, наскільки густий продукт вам потрібен. Час варіння визначаємо самостійно, але враховуємо, що необхідний мінімум варіння томату – двадцять хвилин.
    Наприкінці варіння приправляємо томат за смаком сіллю кам'яної, обов'язково не йодованої, цукром, даємо всім кристалам розчинитися і тут же розливаємо заготовку по стерильним і сухим заздалегідь простерилизованным баночках. Укупориваем їх провареними кришками, перевертаємо догори дном, закутуємо ковдрою і даємо повільно охолонути.

    Як правильно варити домашній томат на зиму для борщу?


    Для борщу , розсольнику, рагу або інших подібних страв зручно заготовити томат з пряними добавками і овочами. Отриманий продукт можна буде використовувати в якості соусу до пасти або для приготування піци.
    Інгредієнти:

  • стиглі помідори – 25 кг;

  • солодкий болгарський перець – 180 г;

  • морква – 180 г;

  • петрушка (зелень) – 1 невеликий пучок;

  • цукровий пісок;

  • сіль кам'яна;

  • запашний перець (горошини);

  • лаврові листи – 3 шт. або за смаком.


  • Приготування
    Спочатку готуємо помідори, скориставшись рекомендаціями з рецепту вище, проварюємо томатну масу протягом півгодини і перетираємо через ситечко. Якщо вас не бентежать зернятка і шкірочки, то останній етап можна пропустити. Поки уварюється томат, готуємо моркву. Її необхідно очистити і перетерти на середній або великій тертці. Болгарський перець позбавляємо від плодоніжок разом з насіннєвими коробками і нарізаємо дрібно. Подрібнюємо також свіжу зелень петрушки.
    Після уварювання і перетирання додаємо в томат моркву, болгарський перець і петрушку, підсолюємо масу за смаком додаємо при бажанні цукор, кидаємо лаврушки і горошини духмяного перцю, проварюємо заготівлю хвилин п'ятнадцять, після чого тут же розливаємо по заздалегідь підготовленим сухим баночках. Укупориваем заготівлю простерилизованными кришечками і даємо їй повільно охолонути під теплим пледом або ковдрою.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Перець в томаті на зиму
    Перець в томаті на зиму
    Чудові заготовки можна робити з різного перцю: солодкого або горького. Прекрасні варіанти такої консервації запропоновані у цьому матеріалі.
    Томат на зиму - простий рецепт
    Томат на зиму - простий рецепт
    Навіть якщо на дворі лютує мороз, домашні заготовки дозволять вам згадати смаки і аромати літа. Консервований за простими рецептами томат, можна
    Як закрити томат на зиму?
    Як закрити томат на зиму?
    Знайти застосування звичайного томату дуже просто, особливо якщо він приготовлений правильно і, звичайно, смачно. Спробуйте заготовити сік з
    Квасоля в томаті
    Квасоля в томаті
    По-справжньому смачна квасоля в томаті та, що приготовлена на домашній кухні. Пропонуємо кілька цікавих варіацій заготовки з різних сортів бобових.
    Виноградний сік на зиму в домашніх умовах
    Виноградний сік на зиму в домашніх умовах
    Якщо ви можете похвалитися багатим виноградним урожаєм, неодмінно заготовте з нього чудово смачний сік! Далі підкажемо декілька цікавих варіантів
    Борщ в банках на зиму - рецепти
    Борщ в банках на зиму - рецепти
    Запасливі господині знають, що приготування різного роду консервації взимку значно економить бюджет і час на приготування різних страв. Пропонуємо