Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Диня на зиму

Диня на зиму

23-09-2016, 08:58
799
Диня на зиму
Ніжна м'якоть, чудовий аромат, соковитість і солодкість – це все про неї, про королеву баштану. Диню іноді критикують за «тяжкість» і «агресивність», однак критика безпідставна. Якщо обмежитися парою скибочок соковитої дині, буде тільки користь. Розповімо, що можна приготувати з дині на зиму.
Дешево і нескладно
Якщо витрачатися на заготовки не хочеться, простіше і дешевше всього заготовити сушену, в'ялену або морожену диню. Щоб підсушити її, розрізаємо плід навпіл, виймаємо насіння, нарізаємо скибочками і розподіляємо їх на деку. Деко краще застелити пергаментом. Сушимо диню в духовій шафі за стандартною схемою: 20 хвилин при 180 градусах, потім чекаємо, коли духовка охолоне, потім при відкритих дверцятах ще півгодини сушимо на малому вогні. Підсушені скибочки накриваємо марлею і залишаємо підсихати на столі в кухні або на веранді ще на пару днів.
Простіше заморозити диню. Очищені скибочки ріжемо маленькими кубиками, розкладаємо тонким шаром на поліетилен і покласти в морозильну камеру. Замерзлі шматочки пересипаємо в контейнери з пластику або маленькі пакетики, щільно упаковуємо і зберігати в морозилці. Як бачите, заморозити диню на зиму так само просто, як, наприклад, персик або вишню.
Варення з дині
Розповімо, як зварити варення з дині на зиму за базовим рецептом. Його можна доповнити інгредієнтами на ваш смак, наприклад, лимоном, ваніллю, мигдалем.
Інгредієнти:

  • диня довгаста, середнього розміру з трохи нерівною шкіркою – 4-5 кг;

  • фільтрована або дистильована вода – 15 л;

  • пісок цукровий вітчизняний кремового кольору – 2 кг;

  • кислота лимонна – 5 р.


  • Приготування
    Розбираємо диню – ріжемо тонкими скибочками, видаляємо насіння, зрізаємо шкірку, намагаючись, щоб м'якоть залишалася без помітних волокон, які трапляються у шкурки, шаткуємо тонкими скибочками або кубиками. Кип'ятимо невелику кількість води в каструлі з товстими стінками і бланшируем нашу диню протягом 4-5 хвилин, помістивши в друшляк. Перекладаємо в казан або таз. Варимо сироп і заливаємо їм наші шматочки. Витримуємо всі разом до повного остигання, а краще – 8-10 годин. Тепер можна проварити диню в сиропі, додавши кислоту або сік лимона. Вариться динне варення швидко. Через чверть години перекладаємо його в стерилізовані банки і закатуємо.
    Якщо дині мало, ваш варіант – диня в сиропі, на зиму це ласощі готується таким же способом, але на 2 кг дині беремо 3 кг цукру і 3 л води. Виходить чудове ласощі, за кольором та консистенцією нагадує мед.
    Якщо диня переспела
    Консервація дині на зиму – процес, що дозволяє включити фантазію на повну котушку. Якщо дині на городі переспели, не біда – варимо варення на зиму, рецепти можна використовувати різні, наведемо базовий.
    Інгредієнти:

  • круглі дрібні дині вагою до 800 г – 4-5 шт.;

  • цукровий пісок вітчизняний білий очищений – 2 кг;

  • ванілін – 1 пакетик;

  • кориця – на кінчику ножа.


  • Приготування
    Моєму дині, ріжемо на половинки, виймаємо серцевину і чистимо шкірку. Стигла диня м'яка, її легко пюрировать з допомогою блендера або кухонного комбайна. Всипаємо в пюре цукор і починаємо варити. Звичайно, помішуємо, щоб джем не пристав до дна. Через півгодини додаємо ваніль і корицю. Якщо ви не хочете перебивати аромат дині, можна обійтися без добавок. Джем готовий, коли перестає розтікатися по блюдця. Якщо хочете отримати світле ласощі, в самому початку додайте сік невеликого лимона.
    Для тих, хто не любить солодке
    Звичайно, диня на зиму заготовлюється не тільки перерахованими способами. Можна приготувати і незвичайний варіант закуски – маринована диня на зиму консервується теж нескладно, а ось подиву викличе явно більше, ніж навіть варення.
    Інгредієнти:

  • стигла диня велика з тонкою блідою сіруватою шкірою – близько 6 кг;

  • вода очищена (фільтрована, наприклад) – 3 л;

  • набір спецій (перець чорний, білий, запашний горошком, гвоздика, кориця, лавровий лист, сушені трави) – за смаком;

  • сіль – 1 ст. ложка з гіркою;

  • цукровий білий пісок – 2-3 ст. ложки;

  • оцет 9% світлий, наприклад, яблучний – 100 мл.


  • Приготування
    Ріжемо диню скибочками так, щоб було зручно розкладати в баночки, але не дрібно. Чистимо шкірку. Варимо маринад з води, солі, спецій, цукру та оцту. Шматочки дині кладемо в киплячий маринад на 2 хвилини, розкладаємо в банки і заливаємо киплячим маринадом. Обов'язково стерилізуємо і закатуємо.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як заморозити диню на зиму?
    Як заморозити диню на зиму?
    Зберегти надовго чудовий смак і всі цінні речовини дині допоможе її заморожування. Однак щоб все зробити ідеально, потрібно дотримуватися певних
    Компот з дині на зиму – рецепти
    Компот з дині на зиму – рецепти
    По-справжньому незвичайну заготівлю пропонуємо створити за рецептами, які описані далі. Розповімо, як зварити дивовижно ароматний, насичений компот з
    Варення з дині на зиму — рецепти
    Варення з дині на зиму — рецепти
    Абсолютно незвичайну заготівлю рекомендуємо зробити з нашим простим рецептами. Далі опишемо кілька способів виготовлення шалено ароматного, ніжного і
    Заготовки з дині на зиму
    Заготовки з дині на зиму
    Диня - смачний і ароматний плід, у якому міститься безліч корисних вітамінів і мікроелементів. І щоб зберегти її користь, багато хто хоче навчитися
    Компот з дині
    Компот з дині
    У сезон баштанних культур ми звичайно вважаємо за краще їсти і ароматні солодкі дині в свіжому вигляді. Але так як ці плоди довго не зберігаються, то
    Варення з дині
    Варення з дині
    Диня - запашний і смачний плід, який ми любимо з дитинства. В кулінарії вона використовується досить широко. З неї роблять варення, компоти, соки,