Кичари

Кичари - одне з основних страв в аюрведичній традиції харчування. Який практикує аюрведичне харчування вважають кичари ідеально збалансованим стравою по поєднанню білків, жирів, вуглеводів та інших поживних речовин. Така їжа добре засвоюється організмом людини, легко перетравлюється, сприяє очищенню й омолодженню організму, живить всі тканини тіла, дає силу і витривалість. Кичари - основне блюдо для практикуючих йогічний очищення. Додаються овочі підбираються індивідуально для кожного в залежності від додавання і психофізичної конституції. Слід зауважити, що монодієта з кичари протягом тривалого часу підходить далеко не всім, оскільки може вести до деяких ускладнень травлення.
Страви, подібні кичари, відомі і популярні не тільки в Індії, але також і в інших азіатських країнах (Пакистан, Афганістан, Туркменістан, Таджикистан, Узбекистан, Китай).
Ті народи, яким релігія дозволяє їсти м'ясо, іноді готують це блюдо з м'ясом (страва маш-кичари-афганська, таджицька, узбецька кухні).
Як ви вже зрозуміли, користь регулярного включення в меню такої страви як кичари безсумнівна, вона чудово для схуднення і очищення.
Розповімо, як приготувати кичари. Основною проблемою буде знайти боби мунг, не турбуйтеся, якщо у вас це не вийшло, їх можна замінити нутом, звичайним горохом, сочевицею, а також молодими зеленими стручками їстівних бобових.
Рецепт індійського кичари
Інгредієнти:
Приготування
Сухий маш замочуємо години хоча б на 4 а краще - на ніч у холодній воді. Коли боби набубнявіли, промиваємо. Молоді стручки можна не замочувати - просто промийте (можна розрізати кожен на 2-3 частини). Рис ретельно промиваємо в холодній воді.
Налаштовуємося на позитивний творчий лад і звільняємося від негативних думок (можна включити індійську музику Раві Шанкара, наприклад, або Субраманіама).
Готуємо масло дхі. Нагріваємо масло в казані або сотейнику і спеції обсмажуємо. Якщо немає асфетиди, то спочатку обсмажуємо крупно нарізаний часник (2-3) зубчики і швидко вчасно видаляємо його, щоб не згорів. Спеції обсмажуємо уважно і недовго, вони не повинні почорніти і пригоріти. Тепер додаємо маш рис, заливаємо воду і один раз перемішуємо. Доводимо до кипіння, зменшуємо подачу вогню і варимо 5 хвилин без кришки, потім прикриваємо кришкою і доводимо до готовності. Готовність визначаємо, пробуючи рис і маш. В іншому варіанті, сухий маш або інші бобові можна зварити окремо у воді, а потім додати до рису, смаженій і звареному з маслом і спеціями.
Подаємо із зеленню і окремо тушкованими овочами (цибуля, цукіні, баклажан, солодкий перець, брокколі), бажано подати чатні (індійські соуси) та/або натуральний несолодкий йогурт.

Якщо хочете приготувати маш-кичари з м'ясом - зваріть м'ясо окремо або стушите м'ясо з цибулею, або м'ясо з цибулею та іншими овочами. Ставте на стіл в окремій посуді або змішайте в казані.
Рекомендуємо добрі рецепти

Суп з маша
Корисне бобове маш дуже широко використовується в азіатській кухні. З маша варять ситні і густі супи, які відмінно підходять для вегетаріанського і

Гороховий суп з качкою
Гороховий суп з качкою - ситне, але в теж час важке блюдо, не для регулярного вживання. Добре підходить при підвищеній фізичній активності і для

Коричневий рис - рецепти
Коричневий рис - улюблений продукт прихильників здорового харчування. Цінність нешліфованого рису складно переоцінити, а страви з них виходять ні чим

Нут з м'ясом
Страви з нуту (баранячого гороху) дуже поживні і корисні. Дуже добре нут поєднується з м'ясом, в цьому ви можете переконатися самі, приготувавши

Дивовижний індійський плов біріані
Варіантів приготування плову існує досить багато, і всі вони мають певну специфіку. І сьогодні ми пропонуємо вам кілька незвичайних рецептів

Кунжутне бурфи
Бурфи - це індійська солодкість, яка готується з сухого молока, кунжуту і цукру. Давайте розберемо кілька рецептів смачного кунжутного бурфи. Читаємо