Кичари (інші назви кичади, кичри) - традиційне індійське пряне вегетаріанське блюдо, являє собою суміш рису з махаємо (боби мунг, інші назви, дав, дхал) з додаванням обсмаженого в топленому вершковому маслі спецій, іноді - тушкованих овочів, фруктів.
Кичари - одне з основних страв в аюрведичній традиції харчування. Який практикує аюрведичне харчування вважають кичари ідеально збалансованим стравою по поєднанню білків, жирів, вуглеводів та інших поживних речовин. Така їжа добре засвоюється організмом людини, легко перетравлюється, сприяє очищенню й омолодженню організму, живить всі тканини тіла, дає силу і витривалість. Кичари - основне блюдо для практикуючих йогічний очищення. Додаються овочі підбираються індивідуально для кожного в залежності від додавання і психофізичної конституції. Слід зауважити, що монодієта з кичари протягом тривалого часу підходить далеко не всім, оскільки може вести до деяких ускладнень травлення.
Страви, подібні кичари, відомі і популярні не тільки в Індії, але також і в інших азіатських країнах (Пакистан, Афганістан, Туркменістан, Таджикистан, Узбекистан, Китай).
Ті народи, яким релігія дозволяє їсти м'ясо, іноді готують це блюдо з м'ясом (страва маш-кичари-афганська, таджицька, узбецька кухні).
Як ви вже зрозуміли, користь регулярного включення в меню такої страви як кичари безсумнівна, вона чудово для схуднення і очищення.
Розповімо, як приготувати кичари. Основною проблемою буде знайти боби мунг, не турбуйтеся, якщо у вас це не вийшло, їх можна замінити нутом, звичайним горохом, сочевицею, а також молодими зеленими стручками їстівних бобових.
Рецепт індійського кичари
Інгредієнти: рис (краще сорт «Басматі») - 1 склянка; маш лущений - 05-1 склянку (можна замінити стручками молодих бобових або молодим зеленим горошком лущеним); масло топлене вершкове - 3-4 ст. ложки; насіння гірчиці чорною або жовтою, насіння коріандру, куміна (зіра), фенхелю, кропу. порошок каррі - 05-1 ч. ложки; асфетида - 2 щіпки (через брак можна замінити часником); сіль або ламінарія товчена; вода - 4 склянки; свіжа зелень для подачі. Приготування Сухий маш замочуємо години хоча б на 4 а краще - на ніч у холодній воді. Коли боби набубнявіли, промиваємо. Молоді стручки можна не замочувати - просто промийте (можна розрізати кожен на 2-3 частини). Рис ретельно промиваємо в холодній воді.
Налаштовуємося на позитивний творчий лад і звільняємося від негативних думок (можна включити індійську музику Раві Шанкара, наприклад, або Субраманіама).
Готуємо масло дхі. Нагріваємо масло в казані або сотейнику і спеції обсмажуємо. Якщо немає асфетиди, то спочатку обсмажуємо крупно нарізаний часник (2-3) зубчики і швидко вчасно видаляємо його, щоб не згорів. Спеції обсмажуємо уважно і недовго, вони не повинні почорніти і пригоріти. Тепер додаємо маш рис, заливаємо воду і один раз перемішуємо. Доводимо до кипіння, зменшуємо подачу вогню і варимо 5 хвилин без кришки, потім прикриваємо кришкою і доводимо до готовності. Готовність визначаємо, пробуючи рис і маш. В іншому варіанті, сухий маш або інші бобові можна зварити окремо у воді, а потім додати до рису, смаженій і звареному з маслом і спеціями.
Подаємо із зеленню і окремо тушкованими овочами (цибуля, цукіні, баклажан, солодкий перець, брокколі), бажано подати чатні (індійські соуси) та/або натуральний несолодкий йогурт.
Перед трапезою подумки бажаємо, щоб сповнилися всі істоти у всіх світах. Кичари у багатьох країнах прийнято їсти руками, але це необов'язкове правило для нас, тому візьміть десертні ложки або виделки (залежно від консистенції). Не подавайте хліб - краще лаваш або грубі прісні коржі. В кінці трапези можна подати чай масала або кава зі спеціями (шафран, кардамон, імбир, червоний гострий перець, кориця).
Якщо хочете приготувати маш-кичари з м'ясом - зваріть м'ясо окремо або стушите м'ясо з цибулею, або м'ясо з цибулею та іншими овочами. Ставте на стіл в окремій посуді або змішайте в казані.