Хумус: рецепт
Блюдо хумус - вельми популярна (і не тільки Середземномор'я) закуска. Згадка про цю страву можна знайти у відомому античному творі Гомера «Іліада». Класичний хумус являє собою пасту, приготовану з звареного і пюрированного нуту. До складу також можуть входити оливкова і кунжутну олії, кунжутна (сезамовая) паста або насіння кунжуту, часник, паприка, сік лимона, іноді й інші продукти і приправи. В івриті та арабською язиком слово «хумус» означає просто «горох-нут» (нагут), так і саме готову страву. Хумус вельми популярний у всіх країнах Близького Сходу, Індії, Туреччини, США. У багатьох країнах його продають в готовому вигляді.
Пропонуємо вам класичний рецепт хумумса.
Інгредієнти:
грам 500 нуту;
5-8 столових ложок оливкової (і/або кунжутного, соняшникової олії);
2 столові ложки насіння кунжуту (мелених, а можна і цільних);
2-4 зубчики часнику;
сік 1 лимона;
по 05 столової ложки насіння коріандру і кмину (краще мелених);
інші сухі спеції на ваш розсуд.
Приготування:
Нут заллємо окропом і залишимо на ніч. Вранці воду зіллємо і промиємо горох. Знову заллємо його чистою холодною водою, вже в казані. Поставимо казан на вогонь, доведемо до кипіння і проваримо хвилин 10. Зіллємо воду і ще раз промиємо - ці маніпуляції потрібні, щоб зменшити неприємні «музичні» наслідки. Знову заллємо чистою водою і проваримо до готовності. Воду зіллємо. Остудимо зварений нут і взобьем блендером до однорідності або розтолочимо вручну (можна використовувати м'ясорубку). Додамо масло і подрібнений часник. Базовий хумус готовий. Можна додавати різні наповнювачі, які визначають смак, в нашому випадку це сік лимона і спеції. Можна додати подрібнені ароматні трави. Готовий хумус в закритій тарі поставимо на годинку в холодильник і можна намазувати коржі, лаваш або скибочки хліба.
Американський варіант
Америка, як відомо - строкате ковдру національностей, тут живуть вихідці зі всього світу. Тому і хумус - дуже популярне в США блюдо, однак готують його тут по своєму. Американці люблять різні добавки до хумусу - какао, помідори, гарбузове пюре, часник. Ми ж спробуємо приготувати хумус з кедровими горішками.
Інгредієнти:
сік одного лимона;
05 кг нуту;
25 ложки насіння кунжуту;
6 ст. ложок оливкової олії;
1 не дуже велика цибулина;
2-3 зубчики часнику;
по половині ст. ложки кмину і паприки;
200 г кедрових горішків.
Приготування:
Готується хумус з кедровими горішками практично так само, як класичний варіант. Однак після того як традиційний варіант готовий, обсмажте в олії (краще всього вершковому) кедрові горішки і всипте в загальну масу. Горішки зроблять смак ще більш незвичайним і цікавим.
Традиційно хумус подається з пітою (хлібний виріб, коржик), лавашем, з кукурудзяними чіпсами. Оскільки хумус - паста, його дуже зручно намазувати на коржі, лаваш або скибочки хліба. Також хумусом можна фарширувати помідори, солодкий перець, баклажани, кабачки та інші овочі.
Хумус містить велику кількість цінного рослинного білка та інші корисні речовини, зокрема, харчову клітковину, вітаміни, ненасичені жири, фолієву кислоту, сполуки калію, цинку і заліза. Це блюдо - просто знахідка для вегетаріанців, веганів і людей, яким протипоказані глютен і глютеносодержащие продукти. Хумус може вживатися в дієтичному харчуванні, під час посту.
Це блюдо можна використовувати не тільки як закуску або бутербродную масу, воно може бути інгредієнтом для приготування інших страв. Можна, наприклад, приготувати яйця, фаршировані хумусом - дуже просто і святково. Можна використовувати його і в якості заправки для салатів - наприклад, з відвареного м'яса, зелені, помідорів, червоного болгарського перцю і яєць. Всім цим стравам хумус додасть пікантний східний відтінок.
Рецепт хумуса
Пропонуємо вам класичний рецепт хумумса.
Інгредієнти:
Приготування:
Нут заллємо окропом і залишимо на ніч. Вранці воду зіллємо і промиємо горох. Знову заллємо його чистою холодною водою, вже в казані. Поставимо казан на вогонь, доведемо до кипіння і проваримо хвилин 10. Зіллємо воду і ще раз промиємо - ці маніпуляції потрібні, щоб зменшити неприємні «музичні» наслідки. Знову заллємо чистою водою і проваримо до готовності. Воду зіллємо. Остудимо зварений нут і взобьем блендером до однорідності або розтолочимо вручну (можна використовувати м'ясорубку). Додамо масло і подрібнений часник. Базовий хумус готовий. Можна додавати різні наповнювачі, які визначають смак, в нашому випадку це сік лимона і спеції. Можна додати подрібнені ароматні трави. Готовий хумус в закритій тарі поставимо на годинку в холодильник і можна намазувати коржі, лаваш або скибочки хліба.
Американський варіант
Америка, як відомо - строкате ковдру національностей, тут живуть вихідці зі всього світу. Тому і хумус - дуже популярне в США блюдо, однак готують його тут по своєму. Американці люблять різні добавки до хумусу - какао, помідори, гарбузове пюре, часник. Ми ж спробуємо приготувати хумус з кедровими горішками.
Інгредієнти:
Приготування:
Готується хумус з кедровими горішками практично так само, як класичний варіант. Однак після того як традиційний варіант готовий, обсмажте в олії (краще всього вершковому) кедрові горішки і всипте в загальну масу. Горішки зроблять смак ще більш незвичайним і цікавим.
З чим їдять хумус?
Традиційно хумус подається з пітою (хлібний виріб, коржик), лавашем, з кукурудзяними чіпсами. Оскільки хумус - паста, його дуже зручно намазувати на коржі, лаваш або скибочки хліба. Також хумусом можна фарширувати помідори, солодкий перець, баклажани, кабачки та інші овочі.
Чим корисний хумус?
Хумус містить велику кількість цінного рослинного білка та інші корисні речовини, зокрема, харчову клітковину, вітаміни, ненасичені жири, фолієву кислоту, сполуки калію, цинку і заліза. Це блюдо - просто знахідка для вегетаріанців, веганів і людей, яким протипоказані глютен і глютеносодержащие продукти. Хумус може вживатися в дієтичному харчуванні, під час посту.
Страви з хумусом
Це блюдо можна використовувати не тільки як закуску або бутербродную масу, воно може бути інгредієнтом для приготування інших страв. Можна, наприклад, приготувати яйця, фаршировані хумусом - дуже просто і святково. Можна використовувати його і в якості заправки для салатів - наприклад, з відвареного м'яса, зелені, помідорів, червоного болгарського перцю і яєць. Всім цим стравам хумус додасть пікантний східний відтінок.
Рекомендуємо добрі рецепти
Горох нут - рецепти
Нут - це турецький горох, який використовують у створенні дієтичних страв, так як в ньому міститься велика кількість білка. Давайте з вами розглянемо
Нут з м'ясом
Страви з нуту (баранячого гороху) дуже поживні і корисні. Дуже добре нут поєднується з м'ясом, в цьому ви можете переконатися самі, приготувавши
Тапенад
Тапенад - це страви прованської кухні, що представляє із себе пряну суміш оливки, каперси, анчоуси і часнику. Зазвичай пастоподібний тапенад
Фарш для люля-кебаб
Люля-кебаб - страва азіатської кухні, повністю складається з м'ясного фаршу. В даному випадку саме приготування фаршу вимагає особливих навичок і
Хумус в домашніх умовах
Хумус - це популярний середземноморське блюдо, приготоване з нутового пюре, з додаванням різних спецій. І сьогодні ми розповімо як його приготувати
Тхина - рецепт
Східна паста тхина годиться для приготування соусів, основних страв, традиційних солодощів або маринадів. Рецепти цього популярного страви ми