Онігірі

Трохи історії
Онігірі - традиційне блюдо з дуже давньою історією. За однією з версій вперше рисові колобки з'явилися в епоху Хейан як похідної їжі для солдатів - і, справді, онігірі можна їсти на ходу. Дане страву готують зі звичайного рису - це проста селянська і солдатська їжа, яку брали з собою в поле або в похід. Оскільки доіндустріальна Японія була аграрною країною, страва онігірі було надзвичайно поширене. Воно, всупереч загальній думці, зовсім не є видом суші (правильніше говорити сусі). Навіть історично походження сусі і онігірі по-різному. Сусі, як страву, сформувалося способу зберігання і консервації риби. Для приготування сусі використовується рис з оцтом, цукром і сіллю.
Про технології страви
Рецепт онігірі досить нескладний, він формувався природним чином протягом дуже довгого часу і відшліфований японськими кухарями до високого мистецтва. Як робити онігірі? Традиційно це відбувається наступним чином: в долоню накладають зварений, ще теплий клейкий рис, на середину кладуть грудочку начинки і починають обережно стискати, як би обертаючи шар рису навколо грудочки начинки. В даний час найчастіше рис викладають в круглу або трикутну форму. Іноді онігірі обсмажують і/або загортають у лист норі (один з видів сушених водоростей, широко використовується в приготуванні різних японських страв). Останнім часом в якості обгортки замість норі використовують листя салату, омлет і навіть тонкі скибочки шинки.
Начинка для онігірі
Начинка для онігірі, розташована всередині рисового колобка, може бути рівномірно замішана в рис, або ж перебувати всередині рисового циліндра, викладатися на нього або на трикутник зверху. Начинку для онігірі роблять з риби (тунець, лосось, морський вугор), з кацуобуси (пластівці сушеної макрелі), з креветок з водоростей комбу, з умэбоси (солоний або маринований зливу), з маринованого огірка, соєвих бобів натто і навіть зі смаженого м'яса. У Японії ця страва дуже поширене, існують навіть спеціалізовані магазинчики, в яких продають тільки його.
Деякі тонкощі
Як зробити онігірі правильно? Головне - вибрати рис: він повинен добре склеюватися після відварювання і відціджування зайвої рідини (відвару). Для цього найкраще підійдуть сорти з круглими зернами. Начинка може бути у вигляді цілих шматочків (одного або декількох) і у вигляді фаршу (у цьому випадку її слід подрібнити ножем у фарш, оскільки в автентичному варіанті приготування блендери і м'ясорубки, природно, не використовують). Листи норі можна придбати в спеціалізованих крамницях, відділах супермаркетів, на азіатських ринках. Там же можна придбати і рис. При приготуванні онігірі дуже важливо не «перетиснути», тобто рис не слід пресувати занадто сильно, оскільки вважається, що надмірно спресований рис серйозно погіршує смакові якості страви і естетичну насолоду.
Готуємо онігірі
Рецепт приготування онігірі не надто складний.
Інгредієнти:
Як варити рис для онігірі? Добре промиємо рис, заллємо водою в

Як готувати онігірі?
Ліпимо колобки з начинкою руками або, використовуючи спеціальні форми. Загортаємо сьомгу в колобки, а їх - смужки норі і викладаємо на блюдо. Краще, щоб страва не мало малюнка. До онігірі можна подати саке, сливове вино, добру прохолодну горілку чи навіть пиво.
Рекомендуємо добрі рецепти

Як готувати роли?
Багато сучасні господині люблять дивувати своїх гостей, готуючи до їх приходу такі незвичайні страви, як суші або ролли. Але навіть якщо ви досі не

Суші-торт
Якщо ви без розуму від суші, то спробуйте здивувати гостей і друзів суші-тортом, приготованим своїми руками. Це ласощі не тільки дуже смачна, але і

Суші макі
Якщо ви і ваші друзі без розуму від японської кухні, влаштуйте вечірку в японському стилі. На ній можна не тільки вбратися відповідно, але і

Спрінг роли - рецепт
Спрінг роли дуже популярні не тільки в Японії, але і в нашій країні. Чому? Вони смачні, ніжні, дуже незвичайні. З цієї причини ми вирішили вибрати

Начинки для ролів
Роли - це популярне блюдо японської кухні, яке вже давно перетнула кордони цієї країни. Варіацій їх приготування дуже багато. І сьогодні ми з вами

Суші з лососем
Суші з лососем - це грудочку рису з краплею васабі зверху покритий скибочкою сирої риби. Зазвичай вони подаються з соєвим соусом. Давайте розглянемо