Онігірі - одне з найпопулярніших страв сучасної японської кухні. Страва являє собою невеликі рисові колобки, іноді з начинкою. Назва онігірі походить від слова «нигиру», що означає «стискати» - це слово в точності відображає процес приготування рисових колобків.
Трохи історії Онігірі - традиційне блюдо з дуже давньою історією. За однією з версій вперше рисові колобки з'явилися в епоху Хейан як похідної їжі для солдатів - і, справді, онігірі можна їсти на ходу. Дане страву готують зі звичайного рису - це проста селянська і солдатська їжа, яку брали з собою в поле або в похід. Оскільки доіндустріальна Японія була аграрною країною, страва онігірі було надзвичайно поширене. Воно, всупереч загальній думці, зовсім не є видом суші (правильніше говорити сусі). Навіть історично походження сусі і онігірі по-різному. Сусі, як страву, сформувалося способу зберігання і консервації риби. Для приготування сусі використовується рис з оцтом, цукром і сіллю.
Про технології страви Рецепт онігірі досить нескладний, він формувався природним чином протягом дуже довгого часу і відшліфований японськими кухарями до високого мистецтва. Як робити онігірі? Традиційно це відбувається наступним чином: в долоню накладають зварений, ще теплий клейкий рис, на середину кладуть грудочку начинки і починають обережно стискати, як би обертаючи шар рису навколо грудочки начинки. В даний час найчастіше рис викладають в круглу або трикутну форму. Іноді онігірі обсмажують і/або загортають у лист норі (один з видів сушених водоростей, широко використовується в приготуванні різних японських страв). Останнім часом в якості обгортки замість норі використовують листя салату, омлет і навіть тонкі скибочки шинки.
Начинка для онігірі Начинка для онігірі, розташована всередині рисового колобка, може бути рівномірно замішана в рис, або ж перебувати всередині рисового циліндра, викладатися на нього або на трикутник зверху. Начинку для онігірі роблять з риби (тунець, лосось, морський вугор), з кацуобуси (пластівці сушеної макрелі), з креветок з водоростей комбу, з умэбоси (солоний або маринований зливу), з маринованого огірка, соєвих бобів натто і навіть зі смаженого м'яса. У Японії ця страва дуже поширене, існують навіть спеціалізовані магазинчики, в яких продають тільки його.
Деякі тонкощі Як зробити онігірі правильно? Головне - вибрати рис: він повинен добре склеюватися після відварювання і відціджування зайвої рідини (відвару). Для цього найкраще підійдуть сорти з круглими зернами. Начинка може бути у вигляді цілих шматочків (одного або декількох) і у вигляді фаршу (у цьому випадку її слід подрібнити ножем у фарш, оскільки в автентичному варіанті приготування блендери і м'ясорубки, природно, не використовують). Листи норі можна придбати в спеціалізованих крамницях, відділах супермаркетів, на азіатських ринках. Там же можна придбати і рис. При приготуванні онігірі дуже важливо не «перетиснути», тобто рис не слід пресувати занадто сильно, оскільки вважається, що надмірно спресований рис серйозно погіршує смакові якості страви і естетичну насолоду.
Готуємо онігірі Рецепт приготування онігірі не надто складний.
Інгредієнти: 1 склянку рису; 8 смужок норі; 8 невеликих шматочків малосольною або копченої сьомги, горбуші. Як варити рис для онігірі? Добре промиємо рис, заллємо водою в
товстостінному сотейнику, розмішуєм один раз і поставимо на сильний вогонь. Після закипання зменшуємо вогонь і варимо без кришки, не розмішуючи, протягом 15 хвилин. Знімаємо рис з вогню і накриваємо чистою полотняною серветкою в 2 шари. Нехай постоїть хвилин 15-20. Коли рис достатньою мірою охолов можна приступати.
Як готувати онігірі? Ліпимо колобки з начинкою руками або, використовуючи спеціальні форми. Загортаємо сьомгу в колобки, а їх - смужки норі і викладаємо на блюдо. Краще, щоб страва не мало малюнка. До онігірі можна подати саке, сливове вино, добру прохолодну горілку чи навіть пиво.