Локшина соба

Незважаючи на цілком певні стандарти виробництва, слово «соба» в Японії має досить широке тлумачення, їм можуть називати будь-яку тонку неприготовленную локшину (не тільки гречану, але і з інших видів борошна). Якщо ж словом «соба» називають готову страву, мається на увазі тільки гречана локшина.
Гречана локшина соба (в сенсі, готова, зварена), дуже популярна в Японії – це один з варіантів і компонентів національного фастфуду. Локшина соба і різні страви з неї готують як в дорогих ресторанах, так і в домашніх умовах.
Розповімо, як приготувати власне гречану локшину.
Локшина соба – рецепт
Приготування
Змішуємо просіяне гречане борошно з пшеничним у пропорції 1:2 або 1:3. Замішуємо щодо круте тісто на воді, ретельно, але недовго вимішуємо його і розгортаємо в тонкі пласти, гострим ножем ріжемо на довгі тоненькі смужки і висушуємо їх, розклавши на папері або на дошках. Після підсушування можна готувати. Можна використовувати спеціальні лапшерізки.
Запам'ятаємо добре: гречана локшина соба зварюється до готовності в киплячій воді протягом 5-8 хвилин, після чого її слід відкинути на друшляк.
Найбільш популярні рецепти і форми подачі готової локшини соба
Зазвичай готову локшину соба подають злегка охолодженою з соусами (в окремому посуді), або як суп-локшину. Такі супи звичайно складають з локшини і гарячих бульйонів різних видів, додають імбир, зелений лук та іншу зелень, приправляють солодким рисовим вином (мірін), соєвим соусом, васабі.
Також готову локшину соба можна подавати з темпура (особлива категорія страв японської кухні).
Приготування
Локшину варять і відкидають на друшляк (див. вище).
Темпуру готують з риби, інших морепродуктів і овочів (рідше – м'яса або фруктів). З допомогою палички (хасі) спочатку занурюють шматочки будь-якого вихідного продукту в кляр з борошна, води і яйця, потім швидко обсмажують у фритюрі (кунжутне масло, іноді в суміші з іншими рослинними оліями). До локшини соба з темпура прийнято подавати різні національні соуси.
Соба з куркою і овочами – рецепт
Інгредієнти:
Для соусу:
Приготування
Наливаємо в сковороду кунжутне масло і добре розігріваємо. Обсмажуємо нарізану чверть кільцями ріпчасту цибулю і м'ясо, нарізане невеликими шматочками, (разом) на середньо-сильному вогні протягом 5-8 хвилин, помішуючи лопаткою і струшуючи сковороду. Додаємо нарізаний соломкою солодкий перець, брокколі, розібрану на дрібні качанчики. Злегка зменшуємо вогонь, обсмажуємо протягом 3-5 хвилин все разом, помішуючи, потім підливаємо трохи води, зменшуємо вогонь

Готуємо соус: змішуємо рисовий оцет з мирином і соєвим соусом, додаємо продавлений часник, приправляємо гострим червоним перцем.
Варимо локшину соба до готовності і відкидаємо на друшляк.
Подаємо готову локшину соба з куркою і овочами, соус – в окремій чашці. До цієї страви добре подати сливове вино, саке, мірін або японський віскі.
Ще готову локшину соба можна подати з креветками або з іншими морепродуктами.
Креветки варять або смажать на сковороді до придбання рожевого кольору. Кальмари варять протягом 3 хвилин в киплячій воді і нарізають смужками або спіральками. В цьому випадку добре подати салати з морської капусти і, зрозуміло, соуси.
Рекомендуємо добрі рецепти

Запечені роли
Зовсім недавно ми з острахом дивилися на заморське страва - роли. Тепер складно знайти співвітчизника, не попробовавшего цей продукт японської кухні.

Тісто для локшини по-домашньому
Локшина використовується для приготування багатьох страв в якості гарніру або заправку в суп. І, звичайно ж, сама смачна локшина - приготована в

Грибний суп з вермішеллю
Легкий і ситний суп з грибами і вермішеллю - ідеальне блюдо для весни, коли організм вимагає розвантаження від важкої зимової їжі. Рекомендуємо

Локшина з морепродуктами
Існує кілька різновидів локшини. Це не тільки макаронні вироби, вона також буває рисова, гречана, яєчна. І сьогодні ми розберемося, як її смачно

Локшина удон - рецепт
Удон - це японська товста локшина, яку готують з трьох компонентів: пшеничного борошна, води і солі. Її можна зробити самостійно, або придбати в

Рисова локшина з овочами
Рисова локшина - продукт, поширений в Японії, Китаї, Таїланді, В'єтнамі. З неї готують багато незвичайних страв, але сьогодні ми поговоримо про більш