Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Локшина соба

15-07-2015, 22:05
999
Локшина соба
Соба – назва японського національного продукту – довгою тонкої локшини, приготовленої з суміші гречаного борошна з додаванням пшеничного (також називають і страви з цього продукту). Згідно японським сільськогосподарським продуктовим стандартам, локшини соба повинно міститися як мінімум 30% гречаної муки. Така локшина має характерний сіро-коричневий відтінок.
Незважаючи на цілком певні стандарти виробництва, слово «соба» в Японії має досить широке тлумачення, їм можуть називати будь-яку тонку неприготовленную локшину (не тільки гречану, але і з інших видів борошна). Якщо ж словом «соба» називають готову страву, мається на увазі тільки гречана локшина.
Гречана локшина соба (в сенсі, готова, зварена), дуже популярна в Японії – це один з варіантів і компонентів національного фастфуду. Локшина соба і різні страви з неї готують як в дорогих ресторанах, так і в домашніх умовах.
Розповімо, як приготувати власне гречану локшину.

Локшина соба – рецепт


Приготування
Змішуємо просіяне гречане борошно з пшеничним у пропорції 1:2 або 1:3. Замішуємо щодо круте тісто на воді, ретельно, але недовго вимішуємо його і розгортаємо в тонкі пласти, гострим ножем ріжемо на довгі тоненькі смужки і висушуємо їх, розклавши на папері або на дошках. Після підсушування можна готувати. Можна використовувати спеціальні лапшерізки.
Запам'ятаємо добре: гречана локшина соба зварюється до готовності в киплячій воді протягом 5-8 хвилин, після чого її слід відкинути на друшляк.

Найбільш популярні рецепти і форми подачі готової локшини соба


Зазвичай готову локшину соба подають злегка охолодженою з соусами (в окремому посуді), або як суп-локшину. Такі супи звичайно складають з локшини і гарячих бульйонів різних видів, додають імбир, зелений лук та іншу зелень, приправляють солодким рисовим вином (мірін), соєвим соусом, васабі.
Також готову локшину соба можна подавати з темпура (особлива категорія страв японської кухні).
Приготування
Локшину варять і відкидають на друшляк (див. вище).
Темпуру готують з риби, інших морепродуктів і овочів (рідше – м'яса або фруктів). З допомогою палички (хасі) спочатку занурюють шматочки будь-якого вихідного продукту в кляр з борошна, води і яйця, потім швидко обсмажують у фритюрі (кунжутне масло, іноді в суміші з іншими рослинними оліями). До локшини соба з темпура прийнято подавати різні національні соуси.

Соба з куркою і овочами – рецепт


Інгредієнти:

  • локшина соба – на 2-3 порції;

  • куряче філе (м'ясо з грудки або стегон) – близько 400 м;

  • брокколі – 200 г;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • солодкий перець – 2 шт.;

  • зелень (цибуля, черешки селери, петрушка, базилік, кріп);

  • олія кунжутна для обсмажування;


  • Для соусу:

  • рисовий або сливовий фруктовий оцет (сік лимона) – 1 частина;

  • мірін – 1 частина;

  • соєвий соус – 1 частина;

  • часник;

  • червоний перець.


  • Приготування
    Наливаємо в сковороду кунжутне масло і добре розігріваємо. Обсмажуємо нарізану чверть кільцями ріпчасту цибулю і м'ясо, нарізане невеликими шматочками, (разом) на середньо-сильному вогні протягом 5-8 хвилин, помішуючи лопаткою і струшуючи сковороду. Додаємо нарізаний соломкою солодкий перець, брокколі, розібрану на дрібні качанчики. Злегка зменшуємо вогонь, обсмажуємо протягом 3-5 хвилин все разом, помішуючи, потім підливаємо трохи води, зменшуємо вогонь
    Локшина соба
    до мінімального і протушиваем під кришкою протягом 15-20 хвилин.
    Готуємо соус: змішуємо рисовий оцет з мирином і соєвим соусом, додаємо продавлений часник, приправляємо гострим червоним перцем.
    Варимо локшину соба до готовності і відкидаємо на друшляк.
    Подаємо готову локшину соба з куркою і овочами, соус – в окремій чашці. До цієї страви добре подати сливове вино, саке, мірін або японський віскі.
    Ще готову локшину соба можна подати з креветками або з іншими морепродуктами.
    Креветки варять або смажать на сковороді до придбання рожевого кольору. Кальмари варять протягом 3 хвилин в киплячій воді і нарізають смужками або спіральками. В цьому випадку добре подати салати з морської капусти і, зрозуміло, соуси.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Запечені роли
    Запечені роли
    Зовсім недавно ми з острахом дивилися на заморське страва - роли. Тепер складно знайти співвітчизника, не попробовавшего цей продукт японської кухні.
    Тісто для локшини по-домашньому
    Тісто для локшини по-домашньому
    Локшина використовується для приготування багатьох страв в якості гарніру або заправку в суп. І, звичайно ж, сама смачна локшина - приготована в
    Грибний суп з вермішеллю
    Грибний суп з вермішеллю
    Легкий і ситний суп з грибами і вермішеллю - ідеальне блюдо для весни, коли організм вимагає розвантаження від важкої зимової їжі. Рекомендуємо
    Локшина з морепродуктами
    Локшина з морепродуктами
    Існує кілька різновидів локшини. Це не тільки макаронні вироби, вона також буває рисова, гречана, яєчна. І сьогодні ми розберемося, як її смачно
    Локшина удон - рецепт
    Локшина удон - рецепт
    Удон - це японська товста локшина, яку готують з трьох компонентів: пшеничного борошна, води і солі. Її можна зробити самостійно, або придбати в
    Рисова локшина з овочами
    Рисова локшина з овочами
    Рисова локшина - продукт, поширений в Японії, Китаї, Таїланді, В'єтнамі. З неї готують багато незвичайних страв, але сьогодні ми поговоримо про більш