Соба – назва японського національного продукту – довгою тонкої локшини, приготовленої з суміші гречаного борошна з додаванням пшеничного (також називають і страви з цього продукту). Згідно японським сільськогосподарським продуктовим стандартам, локшини соба повинно міститися як мінімум 30% гречаної муки. Така локшина має характерний сіро-коричневий відтінок.
Незважаючи на цілком певні стандарти виробництва, слово «соба» в Японії має досить широке тлумачення, їм можуть називати будь-яку тонку неприготовленную локшину (не тільки гречану, але і з інших видів борошна). Якщо ж словом «соба» називають готову страву, мається на увазі тільки гречана локшина.
Гречана локшина соба (в сенсі, готова, зварена), дуже популярна в Японії – це один з варіантів і компонентів національного фастфуду. Локшина соба і різні страви з неї готують як в дорогих ресторанах, так і в домашніх умовах.
Розповімо, як приготувати власне гречану локшину.
Локшина соба – рецепт
Приготування Змішуємо просіяне гречане борошно з пшеничним у пропорції 1:2 або 1:3. Замішуємо щодо круте тісто на воді, ретельно, але недовго вимішуємо його і розгортаємо в тонкі пласти, гострим ножем ріжемо на довгі тоненькі смужки і висушуємо їх, розклавши на папері або на дошках. Після підсушування можна готувати. Можна використовувати спеціальні лапшерізки.
Запам'ятаємо добре: гречана локшина соба зварюється до готовності в киплячій воді протягом 5-8 хвилин, після чого її слід відкинути на друшляк.
Найбільш популярні рецепти і форми подачі готової локшини соба
Зазвичай готову локшину соба подають злегка охолодженою з соусами (в окремому посуді), або як суп-локшину. Такі супи звичайно складають з локшини і гарячих бульйонів різних видів, додають імбир, зелений лук та іншу зелень, приправляють солодким рисовим вином (мірін), соєвим соусом, васабі.
Також готову локшину соба можна подавати з темпура (особлива категорія страв японської кухні).
Приготування Локшину варять і відкидають на друшляк (див. вище).
Темпуру готують з риби, інших морепродуктів і овочів (рідше – м'яса або фруктів). З допомогою палички (хасі) спочатку занурюють шматочки будь-якого вихідного продукту в кляр з борошна, води і яйця, потім швидко обсмажують у фритюрі (кунжутне масло, іноді в суміші з іншими рослинними оліями). До локшини соба з темпура прийнято подавати різні національні соуси.
Соба з куркою і овочами – рецепт
Інгредієнти: локшина соба – на 2-3 порції; куряче філе (м'ясо з грудки або стегон) – близько 400 м; брокколі – 200 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; солодкий перець – 2 шт.; зелень (цибуля, черешки селери, петрушка, базилік, кріп); олія кунжутна для обсмажування; Для соусу:
рисовий або сливовий фруктовий оцет (сік лимона) – 1 частина; мірін – 1 частина; соєвий соус – 1 частина; часник; червоний перець. Приготування Наливаємо в сковороду кунжутне масло і добре розігріваємо. Обсмажуємо нарізану чверть кільцями ріпчасту цибулю і м'ясо, нарізане невеликими шматочками, (разом) на середньо-сильному вогні протягом 5-8 хвилин, помішуючи лопаткою і струшуючи сковороду. Додаємо нарізаний соломкою солодкий перець, брокколі, розібрану на дрібні качанчики. Злегка зменшуємо вогонь, обсмажуємо протягом 3-5 хвилин все разом, помішуючи, потім підливаємо трохи води, зменшуємо вогонь
до мінімального і протушиваем під кришкою протягом 15-20 хвилин.
Готуємо соус: змішуємо рисовий оцет з мирином і соєвим соусом, додаємо продавлений часник, приправляємо гострим червоним перцем.
Варимо локшину соба до готовності і відкидаємо на друшляк.
Подаємо готову локшину соба з куркою і овочами, соус – в окремій чашці. До цієї страви добре подати сливове вино, саке, мірін або японський віскі.
Ще готову локшину соба можна подати з креветками або з іншими морепродуктами.
Креветки варять або смажать на сковороді до придбання рожевого кольору. Кальмари варять протягом 3 хвилин в киплячій воді і нарізають смужками або спіральками. В цьому випадку добре подати салати з морської капусти і, зрозуміло, соуси.