Ішлі кюфта по-вірменськи - рецепт
Ішлі кюфта є неймовірно смачним традиційним блюдом вірменської кухні, без якого не обходиться на його батьківщині жодне торжество. Немає такої господині у Вірменії, яка б не вміла готувати цю страву. І якщо ви ще не пробували ішлі кюфту, спеціально для вас ми розповімо, як його зробити, і розкриємо секрети приготування автентичного вірменського страви.
Інгредієнти:
Для оболонки:
м'ясний фарш (свинина і яловичина) – 650 г;
булгур – 1 склянка;
яйце велике – 1 шт.;
рослинна рафінована олія – 30 мл;
мелена солодка паприка – 1 ч. ложка;
мелений чорний перець – 1 ч. ложка;
сіль – 1 ч. ложка.
Для начинки:
яловичий фарш – 500 г;
горіхи волоські – 1 склянка;
ріпчаста цибуля – 350 г;
олія рафінована рослинна – 70 мл;
мелений чорний перець – за смаком;
свіжа зелень;
лимон.
Приготування
Булгур промиваємо, заливаємо окропом і залишаємо на сім-десять хвилин. Після цього воду зливаємо, а напівготову крупу перемелюємо в блендері або пропускаємо через м'ясорубку. До перемеленої маси додаємо рослинне масло, фарш, яйця, мелену паприку, чорний перець і сіль і гарненько вимішуємо до отримання липкою консистенції. При необхідності, можна додати трохи борошна для в'язкості. Прибираємо суміш для оболонки на деякий час в холодильник, і поки вона охолоджується, приготуємо начинку.
Для цього спочатку обсмажуємо на сухій сковороді, а потім подрібнюємо за допомогою качалки або в блендері волоські горіхи. Ріпчасту цибулю чистимо, шаткуємо дуже дрібними кубиками і пасеруємо на сковороді з рафінованим рослинним маслом до напівпрозорості. Потім додаємо яловичий фарш (він повинен бути досить жирний), і обсмажуємо його разом з підготовленим цибулею, гарненько розминаючи грудки. У готовий фарш закладаємо горіхи, додаємо дрібно посічену свіжу зелень, приправляємо всі меленим чорним перцем (не солимо), перемішуємо, знімаємо з вогню і даємо повністю охолонути.
Тепер формуємо ішлі кюфту. Змочивши руки водою з лимонним соком, відбираємо приблизно столову ложку суміші для оболонки з булгуром, формуємо коржик, товщиною приблизно п'ять міліметрів, в центр викладаємо неповну столову ложку начинки з горіхами і, стуляючи краю, ліпимо виріб за своєю формою нагадує лимон. Таким чином робимо інші «котлетки» і поміщаємо їх приблизно на тридцять хвилин у холодильник.
За цей час наливаємо в каструлю приблизно один літр очищеної води, прогріваємо її до кипіння і закладаємо в неї по одній охолоджену ішлі кюфту. Проварюємо страву на повільному вогні протягом десяти хвилин, а потім витягуємо на сито і даємо стекти.
Існує також варіант приготування ішлі кюфта з наступним обсмажуванням. У цьому разі вироби відварюємо в киплячій підсоленій воді всього три хвилини, а потім обсмажуємо в прогрітій сковороді з достатньою кількістю рафінованої олії.
Подаємо страву з часточками лимона, свіжими овочами і зеленню, попередньо полив додатково лимонним соком.
Дуже часто у вірменській кухні подають до ішлі кюфтой соус з фейхоа. Для його приготування необхідно помістити вимиті плоди в чашу блендера, додати за смаком очищені зубці часнику, трохи свіжої зелені, солі і рослинної олії і пробити протягом декількох секунд для отримання пряної кислуватою субстанції, яка і є тим самим соусом.
Як приготувати ішлі кюфту по-вірменськи - рецепт?
Інгредієнти:
Для оболонки:
Для начинки:
Приготування
Булгур промиваємо, заливаємо окропом і залишаємо на сім-десять хвилин. Після цього воду зливаємо, а напівготову крупу перемелюємо в блендері або пропускаємо через м'ясорубку. До перемеленої маси додаємо рослинне масло, фарш, яйця, мелену паприку, чорний перець і сіль і гарненько вимішуємо до отримання липкою консистенції. При необхідності, можна додати трохи борошна для в'язкості. Прибираємо суміш для оболонки на деякий час в холодильник, і поки вона охолоджується, приготуємо начинку.
Для цього спочатку обсмажуємо на сухій сковороді, а потім подрібнюємо за допомогою качалки або в блендері волоські горіхи. Ріпчасту цибулю чистимо, шаткуємо дуже дрібними кубиками і пасеруємо на сковороді з рафінованим рослинним маслом до напівпрозорості. Потім додаємо яловичий фарш (він повинен бути досить жирний), і обсмажуємо його разом з підготовленим цибулею, гарненько розминаючи грудки. У готовий фарш закладаємо горіхи, додаємо дрібно посічену свіжу зелень, приправляємо всі меленим чорним перцем (не солимо), перемішуємо, знімаємо з вогню і даємо повністю охолонути.
Тепер формуємо ішлі кюфту. Змочивши руки водою з лимонним соком, відбираємо приблизно столову ложку суміші для оболонки з булгуром, формуємо коржик, товщиною приблизно п'ять міліметрів, в центр викладаємо неповну столову ложку начинки з горіхами і, стуляючи краю, ліпимо виріб за своєю формою нагадує лимон. Таким чином робимо інші «котлетки» і поміщаємо їх приблизно на тридцять хвилин у холодильник.
За цей час наливаємо в каструлю приблизно один літр очищеної води, прогріваємо її до кипіння і закладаємо в неї по одній охолоджену ішлі кюфту. Проварюємо страву на повільному вогні протягом десяти хвилин, а потім витягуємо на сито і даємо стекти.
Існує також варіант приготування ішлі кюфта з наступним обсмажуванням. У цьому разі вироби відварюємо в киплячій підсоленій воді всього три хвилини, а потім обсмажуємо в прогрітій сковороді з достатньою кількістю рафінованої олії.
Подаємо страву з часточками лимона, свіжими овочами і зеленню, попередньо полив додатково лимонним соком.
Дуже часто у вірменській кухні подають до ішлі кюфтой соус з фейхоа. Для його приготування необхідно помістити вимиті плоди в чашу блендера, додати за смаком очищені зубці часнику, трохи свіжої зелені, солі і рослинної олії і пробити протягом декількох секунд для отримання пряної кислуватою субстанції, яка і є тим самим соусом.
Рекомендуємо добрі рецепти
Вірменський торт «Мікадо»
У даній статті представлений рецепт цікавого кондитерського творіння з не менш оригінальною назвою «Мікадо». Пропонуємо спекти цей торт з
Кюфта по-вірменськи - рецепт
Традиційне вірменське блюдо кюфта готують з баранини або яловичини, хоча є і варіанти з птиці. Незмінним завжди залишається процес створення цієї
Кюфта-бозбаш
Кюфта-бозбаш – це ситний суп з великими фрикадельками з баранини і нутом. Всередину м'ясного кульки зазвичай закладають кислу аличу, що надає страві
Пиріжки з картопляного пюре
Із залишків картопляного пюре можна зробити безліч різноманітних оригінальних страв, наприклад, пиріжки з смачним ситним наповненням. Далі розповімо,
Ішлі кюфта
Дуже смачне традиційне блюдо вірменської та турецької кухні - ішлі кюфта, приготувати самостійно не складно. Досить вивчити рекомендації, описані
Ковбаса в домашніх умовах
Останнім часом ми все частіше замислюємося про якості покупних продуктів, і висновки невтішні. Але так іноді хочеться побалувати себе і близьких