Ішлі кюфта є неймовірно смачним традиційним блюдом вірменської кухні, без якого не обходиться на його батьківщині жодне торжество. Немає такої господині у Вірменії, яка б не вміла готувати цю страву. І якщо ви ще не пробували ішлі кюфту, спеціально для вас ми розповімо, як його зробити, і розкриємо секрети приготування автентичного вірменського страви.
Як приготувати ішлі кюфту по-вірменськи - рецепт?
Інгредієнти: Для оболонки:
м'ясний фарш (свинина і яловичина) – 650 г; булгур – 1 склянка; яйце велике – 1 шт.; рослинна рафінована олія – 30 мл; мелена солодка паприка – 1 ч. ложка; мелений чорний перець – 1 ч. ложка; сіль – 1 ч. ложка. Для начинки:
яловичий фарш – 500 г; горіхи волоські – 1 склянка; ріпчаста цибуля – 350 г; олія рафінована рослинна – 70 мл; мелений чорний перець – за смаком; свіжа зелень; лимон. Приготування Булгур промиваємо, заливаємо окропом і залишаємо на сім-десять хвилин. Після цього воду зливаємо, а напівготову крупу перемелюємо в блендері або пропускаємо через м'ясорубку. До перемеленої маси додаємо рослинне масло, фарш, яйця, мелену паприку, чорний перець і сіль і гарненько вимішуємо до отримання липкою консистенції. При необхідності, можна додати трохи борошна для в'язкості. Прибираємо суміш для оболонки на деякий час в холодильник, і поки вона охолоджується, приготуємо начинку.
Для цього спочатку обсмажуємо на сухій сковороді, а потім подрібнюємо за допомогою качалки або в блендері волоські горіхи. Ріпчасту цибулю чистимо, шаткуємо дуже дрібними кубиками і пасеруємо на сковороді з рафінованим рослинним маслом до напівпрозорості. Потім додаємо яловичий фарш (він повинен бути досить жирний), і обсмажуємо його разом з підготовленим цибулею, гарненько розминаючи грудки. У готовий фарш закладаємо горіхи, додаємо дрібно посічену свіжу зелень, приправляємо всі меленим чорним перцем (не солимо), перемішуємо, знімаємо з вогню і даємо повністю охолонути.
Тепер формуємо ішлі кюфту. Змочивши руки водою з лимонним соком, відбираємо приблизно столову ложку суміші для оболонки з булгуром, формуємо коржик, товщиною приблизно п'ять міліметрів, в центр викладаємо неповну столову ложку начинки з горіхами і, стуляючи краю, ліпимо виріб за своєю формою нагадує лимон. Таким чином робимо інші «котлетки» і поміщаємо їх приблизно на тридцять хвилин у холодильник.
За цей час наливаємо в каструлю приблизно один літр очищеної води, прогріваємо її до кипіння і закладаємо в неї по одній охолоджену ішлі кюфту. Проварюємо страву на повільному вогні протягом десяти хвилин, а потім витягуємо на сито і даємо стекти.
Існує також варіант приготування ішлі кюфта з наступним обсмажуванням. У цьому разі вироби відварюємо в киплячій підсоленій воді всього три хвилини, а потім обсмажуємо в прогрітій сковороді з
достатньою кількістю рафінованої олії.
Подаємо страву з часточками лимона, свіжими овочами і зеленню, попередньо полив додатково лимонним соком.
Дуже часто у вірменській кухні подають до ішлі кюфтой соус з фейхоа. Для його приготування необхідно помістити вимиті плоди в чашу блендера, додати за смаком очищені зубці часнику, трохи свіжої зелені, солі і рослинної олії і пробити протягом декількох секунд для отримання пряної кислуватою субстанції, яка і є тим самим соусом.