Гата - рецепт

Гата - рецепт
Такі ласощі як гата, напевно, кожен пробував хоча б раз. Але от не всі чули назву, а крім іншого готується таке печиво разюче просто і для нього потрібні найпростіші продукти. Давайте спробуємо приготувати і оцінити національні рецепти різних регіонів.

Гата - карабахський рецепт


Інгредієнти:
Тісто:

  • борошно 550 г;

  • масло вершкове – 80 г;

  • цукор – 150 г;

  • ванільний цукор – 5 г;

  • яйце – 1 шт.;

  • яєчний біло – 1 шт.;

  • вода – 80 г;

  • молоко – 100 мл;

  • дріжджі сухі – 15 ч. ложки;

  • сіль – щіпка.


  • Начинка:

  • масло вершкове – 160 г;

  • борошно – 400 г;

  • цукор – 140 р.


  • Для змазування поверхні:

  • масло вершкове – 60 г;

  • яєчний жовток – 1 шт.


  • Приготування
    Приготування починається з опари, для цього змішайте злегка теплу воду з сухими дріжджами, додайте молоко і 50 г цукру. Додавати борошно треба обережно, опара по консистенції повинна бути схожа на рідке тісто для оладок. Зрозуміти, що вона готова можна за появи великої кількості бульбашок. Після цього можна додати ванільний цукор, що залишився цукор, яйця, розм'якшене масло і борошно.
    Вимісіть тісто і залиште його підходити, так ви повинні зробити два рази. Після другого підйому, ще раз вимісіть його і розділіть на чотири рівних частини, накрийте рушником і знову чекайте підйому.
    А поки займіться приготуванням начинки для гати, її рецепт дуже простий. Муку обсмажте на сухій сковорідці, дочекайтеся поки вона охолоне, додайте вершкове масло і рубайте його разом з борошном за допомогою ножа. Отриману крихту перекладіть на стіл, всипте до неї цукор і перетирайте двома долонями в більш дрібну крихту.
    Тепер розкочуйте товщиною не менше 05 сантиметра залишені вами для підйому чотири частини тесту, середину кожного отриманого гуртка змастіть маслом і викладайте в кожен по черзі начинку. Начинки повинно бути за вагою рівно половина від ваги самого гуртка. Краї гати збираються також, як і у біляша, защипывая по черзі по 15-2 сантиметри, поступово закриваючи верх. Після переверніть її і обережно качалкою розгладьте від центру до країв, не натискаючи на неї. Перекладіть вироби на деко, змастіть маслом і прикрийте рушником, очікуючи підйому. Після змастіть яєчним жовтком і розгладьте з допомогою вилки до товщини не менше 15 см, цієї ж виделкою зробіть з десяток проколів верхній частині кожної гати. Випікається при температурі 180 градусів, до стану рум'яності.

    Рецепт гати вірменської з горіхами з листкового тіста


    Є кілька рецептів вірменської гати, відрізняє її від крабахской те, що вона не кругла. За вірменським рецептом гата більше схожа на печиво.
    Інгредієнти:

  • тісто листкове – 1 кг;

  • борошно – 150 г;

  • цукор – 180 г;

  • горіхи волоські – 100 г;

  • вершкове масло – 150 г;

  • яйце – 1 шт.;

  • ваніль.
  • Гата - рецепт


    Приготування
    Борошно (130 г) злегка обсмажте на сухій сковороді, змішайте з цукром, ваніллю і товченими горіхами. Масло повинне бути добре розм'якшене, додайте його в суху суміш і все перетріть в крихту. Тісто розкачайте в пласт товщиною 5 мм, подпыляя стіл борошном, змастіть збитим яйцем, розкладіть начинку і скрутіть в рулет, защипывая краю при скручуванні. Тепер вирівняйте його і надайте форму прямокутника, спочатку руками, а потім і качалкою. Товщина повинна бути близько 2 див. Розріжте фігурним ножем на квадратики і випікайте при 180 градусах.
    Додав: admin | 23-09-2016, 11:25
    Переглядів: 167