Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Виноградні листя для долми на зиму

Виноградні листя для долми на зиму

31-01-2016, 17:09
842
Виноградні листя для долми на зиму
Долма є одним з найпопулярніших страв народів Середньої Азії та Закавказзя. Проте завдяки своєму чудовому оригінальному смаку і разом з тим досить простому приготування вона займає гідне місце і в нашій кухні. Принцип цієї страви схожий з нашими голубцями , але за основу замість капусти взяті виноградні листя, а також є деякі відмінності в підборі спецій, самому приготуванні і подачі.
Ідеальним варіантом для долми, звичайно ж, є свіжі молоді виноградні листя, розміром з долоню. Але період їх молодості обмежений і тому листя зривають і заготовляють про запас на початку літа, щоб цілий рік використовувати їх для приготування улюбленої страви.
Існує безліч способів такої заготовки. Про них ми сьогодні детально розповімо нижче в нашій статті.

Заготівля виноградного листя на зиму для долми


Листя для долми можна замаринувати, так і зберегти в свіжому вигляді. Для цього свіжо зірване листи ретельно промиваємо, розкладаємо на чистому рушнику і даємо гарненько просохнути. На них не повинно залишитися ні краплі вологи, це дуже важливо для ідеального збереження. Потім укладаємо листочки стопкою один на одного до десяти штук і звертаємо їх в тугий рулет. Далі загорнути рулет харчовою плівкою і визначаємо в морозильну камеру на зберігання.
Якщо ж обсяги вашої морозилки не дозволяють робити масштабні заготовки, то згорнуті листя можна укласти в скляні банки дуже щільно, закатати кришками і простерилізувати в духовій шафі протягом двадцяти хвилин.
Деякі досвідчені господині застосовують ще один простий і дуже ефективний спосіб зберігання виноградних листків. Підготовлені щільні рулети укладають у півлітрові пластикові пляшки. У кожну увійде приблизно за п'ять пакунків за десть аркушів. Потім стискають ємність для максимального видалення повітря і закручують пробкою. Таким чином, листя довго залишаються свіжими. Це можливо, природно, за умови, що їх поверхня досить добре просушена від залишків вологи, в іншому випадку вони можуть запліснявіти.

Як маринувати виноградні листя для долми?


Виноградні листя для долми також можна замаринувати. Для цього свіжі молоденькі листи гарненько промиваємо, кладемо в глибоку миску, заливаємо гарячою водою і відразу ж її зливаємо. Трохи пом'якшені бланшуванням листя компонуємо по кілька штук і звертаємо рулетиками або конвертами. Потім укладаємо згортки щільно у підготовлену чисту стерильну баночку і заливаємо гарячим маринадом. Для його приготування підігріваємо до кипіння воду, додаємо три-чотири горошини запашного перцю, пів чайної ложки гірчичного порошку і чайну ложку солі. Це розрахунок на одну літрову баночку виноградного листя. Обов'язково слідкуємо за тим, щоб розсіл заповнив всі порожнечі між листям в банку. Потім закручуємо ємності прокип'яченими стерильними кришками і визначаємо на зберігання в комору до інших заготовок.

Як солити й зберігати виноградні листя для долми?


Чудово зберігаються виноградні листя в простому сольовому розчині. Для такої заготовки зрізаємо разом з живцями молоді виноградні листя, промиваємо їх добряче, складаємо разом за десять штучок і
Виноградні листя для долми на зиму
перев'язуємо чистої ниткою. Укладаємо згортки в чисту баночку і заливаємо їх простим сольовим розчином. Для його приготування розчиняємо в холодній воді така кількість не йодованої солі, щоб сире яйце плавало на поверхні. Листя повинні бути повністю покриті солоної рідиною, тому в процесі зберігання необхідно підливати її в міру вбирання листям і зниження рівня розсолу. Баночки з такою заготівлею прикриваємо капроновими кришками і визначаємо на зберігання в прохолодне місце.
Правильно засолені виноградні листя можуть зберігатися кілька років, а перед приготуванням їх потрібно вимочити в чистій воді.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як приготувати долму з виноградного листя?
Як приготувати долму з виноградного листя?
Долма - це традиційне блюдо узбецької кухні, і зовні дуже нагадують звичні для нас голубці. Однак ті відмінності, які є між цими двома стравами
Долма у виноградних листках - рецепт
Долма у виноградних листках - рецепт
Чудове і дуже оригінальне блюдо - долма у виноградних листках. Зробити його не важко, при наявності всіх необхідних основних інгредієнтів. Пропонуємо
Долма - рецепт
Долма - рецепт
Долма - блюдо, яке віддалено нагадує звичні нам голубці. Однак має істотні відмінності в підборі наповнення, приправ і звичайно в оформленні.
Заготівля виноградного листя для долми
Заготівля виноградного листя для долми
Долма - східне блюдо, що нагадує наші голубці, але загорнуті не в листя капусти, а у виноградне листя. Влітку проблем з приготуванням долми немає,
Як маринувати виноградні листя для долми?
Як маринувати виноградні листя для долми?
Багатьом з нас довелося по душі східне блюдо - долма. Але не завжди є під рукою виноградні листя, один з головних компонентів долми. Ми пропонуємо
Долма в мультиварці
Долма в мультиварці
Долма - дуже смачна страва. Воно схоже з нашими голубцями, тільки загортають начинку не в капустяні листи, а виноградні. Рецепти долми дуже багато,