Пиріг «Жербу»

Пиріг «Жербу»
Пиріг «Жербу» – традиційна угорська солодкість з усіх, що можна придумати. Уявіть собі класичність яблучного пирога для американців або пудингу для англійців, ось настільки ж класичним є і «Жербу». Так як цей торт вийшов і народився в домашніх умовах, то і інгредієнти, що входять до його складу, цілком зрозумілі і доступні будь-якої, навіть не угорської домогосподарці.

Класичний угорський пиріг «Жербу» – рецепт


Інгредієнти:

  • борошно - 320 г;

  • цукор - 50 г;

  • вершкове масло - 110 г;

  • молоко - 60 мл;

  • сметана - 60 мл;

  • сода - 3 г;

  • дріжджі - 1 ч. ложка;

  • волоський горіх - 2 жмені;

  • абрикосове варення ;

  • чорний шоколад - 360 р.


  • Приготування
    Молоко підігріваємо до температури трохи вище кімнатної і розвести в ньому дріжджі. Чекаємо, поки активізуються дріжджі, а тим часом з'єднуємо просіяне борошно з содою, пучкою солі і розтираємо з маслом і цукром. Додаємо сметану, молоко з дріжджами і вимішуємо тісто до однорідності. Поділяємо тісто на 3 рівних шматка і розкачуємо кожен з них. Змащуємо тісто половиною джему, посипаємо горішками і повторюємо шари заново. Після того, як пиріг зібраний, його необхідно накрити рушником і залишити підходити в теплі близько години.
    «Жербу» спочатку випікається при 160°С, а через 10 хвилин температуру підвищують до 180°С і продовжують готування ще 10 хвилин. Остиглий пиріг заливаємо розтопленим шоколадом і залишаємо його в холодильнику до повного застигання.

    Рецепт яблучного пирога «Жербу»


    Інгредієнти:

  • борошно - 500 г;

  • вершкове масло - 200 г;

  • молоко - 250 мл;

  • свіжі дріжджі - 25 г;

  • яйця курячі - 2 шт.;

  • цукор - 60 г;

  • яблучний джем;

  • жменя волоських горіхів;

  • чорний шоколад.


  • Приготування
    Розчиняємо дріжджі в теплому молоці з додаванням пари ложок цукру. Коли вони активізуються, додаємо 2 яйця (білок
    Пиріг «Жербу»
    одного залишаємо), додаємо розтерту в крихту з маслом борошно, цукор, що залишився і замішуємо круте тісто. Залишаємо тісто підійти в теплі протягом години, після чого ділимо його на 3 рівних порції і розкачуємо кожну в пласт рівний за розмірами вашому листу. Промазуємо кожен пласт збитим яйцем, щоб він не став мокрим від джему, потім розподіляємо джем, подрібнені горіхи і повторюємо шари. Ставимо «Жербу» в розігріту духовку (180°С) на 30-40 хвилин. Остигле ласощі заливаємо розтопленим шоколадом, ставимо пиріг в холодильник і чекаємо, поки шоколад схопиться. Після цього десерт можна нарізати і подавати.
    Додав: admin | 8-07-2015, 21:58
    Переглядів: 613