Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Вак біляш - рецепт

Вак біляш - рецепт

4-01-2015, 21:49
734
Вак біляш - рецепт
Вак біляш (чи бак белиш, бялеш, белеш) - великий круглий (іноді квадратний) печений пиріг з прісного тесту, популярний вид випічки в татарської та башкирської кулінарних традиціях. Татарський вак біляш готують з великою кількістю начинки, яка найчастіше робиться з м'яса (зрозуміло, не свинячого), нарізаного дрібними шматочками і змішаного з подрібненим картоплею (іноді, звареним майже до готовності рисом або пшоном). Однак можливо спекти біляші також з рибою. Єдина умова - риба повинна бути досить жирної, тоді випічка вийде соковитою. Є кілька способів, як приготувати вак біляш, щоб пиріг вийшов особливо смачним.

Справжній татарський вак біляш - рецепт


Інгредієнти:
Для тіста:

  • борошно пшеничне високосортна - 2 склянки;

  • яйце куряче - 1 шт.;

  • кефір - 150 мл


  • Для начинки:

  • м'ясо (яловичина і/або баранина, та/або конина) - 500 г;

  • масло вершкове - 60-80 г;

  • яйце куряче - 1 шт.;

  • картопля середнього розміру - 4-5 шт.;

  • цибуля ріпчаста - 2 шт.;

  • сухі спеції - за смаком;

  • перець чорний мелений;

  • сіль.


  • Приготування
    Із просіяного (обов'язково) пшеничного борошна, яйця і кефіру (краще всього середньої жирності) замішуємо тісто для бак біляшів. Трохи додаємо сіль його в процесі замісу. Тісто повинне вийти еластичним і м'яким. Рецепт тіста для вак біляшів може включати і такі інгредієнти як натуральна сметана і вершкове масло.
    Формуємо з тіста колобки, розміром приблизно з кульку для пінг-понгу.
    М'ясо нарізаємо ножем на невеликі шматочки або пропускаємо через м'ясорубку з великою насадкою. Цибулю і картоплю очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками. Можна цибулю пропустити через м'ясорубку, а картоплю натерти на крупній тертці.
    З'єднуємо м'ясний фарш і подрібнену картоплю, злегка підсолюємо, додаємо цибулю, яйце, за смаком - перець та інші сухі спеції. Ретельно перемішуємо.
    Кожен колобок розгортаємо в тонкий коржик. Викладаємо на середину коржі начинку, рівне її розподіляємо, а зверху кладемо невеликий шматочок вершкового масла.
    Збираємо краю вак біляша і защипуємо так, щоб вийшов мішечок з невеликим отвором у центрі (бак біляш повинен бути деяким чином схожий на невисоку юрту). Приблизний діаметр - 15-25 див.
    Викладаємо біляші на деко, змащене жиром або маслом (ще краще простелити деко пекарської папером). Змащуємо бак біляші яєчним білком і ставимо деко в заздалегідь розігріту до температури 200? за духова шафа. В процесі приготування в залишені зверху отвори 2-4 рази підливаємо потроху води (1-2 ст. ложки)для соковитості. Випікаємо бак біляші приблизно хвилин 40-50.
    Бак бялеш з рибою
    Інгредієнти:

  • готове тісто (наприклад, звичайне дріжджове) - 1 кг;

  • риба (філе) - 08-1 кг;

  • відварений рис - 300-400 г;

  • зелена цибуля - 1 пучок;

  • кріп - кілька гілочок;

  • вершкове масло - 100 г;

  • сіль;

  • сухі спеції.


  • Приготування
    Для виготовлення рибної начинки використовують різні види риб, зазвичай це судак, щука, осетрові, лососеві. Можна використовувати і морську рибу. Рибу обробляють на філе, видаляють кістки, а м'якоть нарізають
    Вак біляш - рецепт
    невеликими шматочками. Риба добре поєднується з рисом і зеленню.
    Ділимо тісто на рівні частини, розкачуємо коржі. Викладаємо спочатку рис, на нього зверху - шматочки риби, дрібно нарізаний зелена цибуля і кріп. Рис просочиться соками, що випливають з риби в процесі запікання.
    Поливаємо начинку невеликою кількістю розтопленого масла. Збираємо краю і защипуємо. Викладаємо на простеленний пекарської папером деко і запікаємо в духовій шафі при середній температурі.
    Можна подати до бак беляшам кумис, катик, гарячий м'ясний бульйон або свіжий чай з ромашки .
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Біляші в мультиварці - рецепт
    Біляші в мультиварці - рецепт
    Якщо вам пощастило мати вдома таку універсальну кухонну помічницю, як мультиварка, значить, вам стануть під силу практично будь-які рецепти. Один з
    Як приготувати біляші з м'ясом?
    Як приготувати біляші з м'ясом?
    Біляші з м'ясом - улюблений багатьма фаст-фуд. Але купувати цю страву на вулиці не варто, а тому вчіться готувати його самостійно. А ми вам у цьому
    Біляші в духовці
    Біляші в духовці
    Біляші - м'ясне блюдо татарської кухні, яке широко відоме у всьому світі. Сьогодні мова піде про беляшах в духовці. Вони виходять ароматними,
    Рецепт біляшів на сковороді
    Рецепт біляшів на сковороді
    Біляші - смачне м'ясне блюдо, яке обожнюють і дорослі, і діти. Звичайно ж, можна купити готові в будь-якому магазині, але чи вони будуть корисними?
    Татарські біляші
    Татарські біляші
    Біляші - це простий круглий пиріжок з м'ясом. І сьогодні мова піде про чудових татарських беляшах, приготованих на кефірі. Знайомимося з нашими
    Як приготувати хичини?
    Як приготувати хичини?
    Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили