Вак біляш (чи бак белиш, бялеш, белеш) - великий круглий (іноді квадратний) печений пиріг з прісного тесту, популярний вид випічки в татарської та башкирської кулінарних традиціях. Татарський вак біляш готують з великою кількістю начинки, яка найчастіше робиться з м'яса (зрозуміло, не свинячого), нарізаного дрібними шматочками і змішаного з подрібненим картоплею (іноді, звареним майже до готовності рисом або пшоном). Однак можливо спекти біляші також з рибою. Єдина умова - риба повинна бути досить жирної, тоді випічка вийде соковитою. Є кілька способів, як приготувати вак біляш, щоб пиріг вийшов особливо смачним.
Справжній татарський вак біляш - рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
борошно пшеничне високосортна - 2 склянки; яйце куряче - 1 шт.; кефір - 150 мл Для начинки:
м'ясо (яловичина і/або баранина, та/або конина) - 500 г; масло вершкове - 60-80 г; яйце куряче - 1 шт.; картопля середнього розміру - 4-5 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; сухі спеції - за смаком; перець чорний мелений; сіль. Приготування Із просіяного (обов'язково) пшеничного борошна, яйця і кефіру (краще всього середньої жирності) замішуємо тісто для бак біляшів. Трохи додаємо сіль його в процесі замісу. Тісто повинне вийти еластичним і м'яким. Рецепт тіста для вак біляшів може включати і такі інгредієнти як натуральна сметана і вершкове масло.
Формуємо з тіста колобки, розміром приблизно з кульку для пінг-понгу.
М'ясо нарізаємо ножем на невеликі шматочки або пропускаємо через м'ясорубку з великою насадкою. Цибулю і картоплю очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками. Можна цибулю пропустити через м'ясорубку, а картоплю натерти на крупній тертці.
З'єднуємо м'ясний фарш і подрібнену картоплю, злегка підсолюємо, додаємо цибулю, яйце, за смаком - перець та інші сухі спеції. Ретельно перемішуємо.
Кожен колобок розгортаємо в тонкий коржик. Викладаємо на середину коржі начинку, рівне її розподіляємо, а зверху кладемо невеликий шматочок вершкового масла.
Збираємо краю вак біляша і защипуємо так, щоб вийшов мішечок з невеликим отвором у центрі (бак біляш повинен бути деяким чином схожий на невисоку юрту). Приблизний діаметр - 15-25 див.
Викладаємо біляші на деко, змащене жиром або маслом (ще краще простелити деко пекарської папером). Змащуємо бак біляші яєчним білком і ставимо деко в заздалегідь розігріту до температури 200? за духова шафа. В процесі приготування в залишені зверху отвори 2-4 рази підливаємо потроху води (1-2 ст. ложки)для соковитості. Випікаємо бак біляші приблизно хвилин 40-50.
Бак бялеш з рибою Інгредієнти: готове тісто (наприклад, звичайне дріжджове) - 1 кг; риба (філе) - 08-1 кг; відварений рис - 300-400 г; зелена цибуля - 1 пучок; кріп - кілька гілочок; вершкове масло - 100 г; сіль; сухі спеції. Приготування Для виготовлення рибної начинки використовують різні види риб, зазвичай це судак, щука, осетрові, лососеві. Можна використовувати і морську рибу. Рибу обробляють на філе, видаляють кістки, а м'якоть нарізають
невеликими шматочками. Риба добре поєднується з рисом і зеленню.
Ділимо тісто на рівні частини, розкачуємо коржі. Викладаємо спочатку рис, на нього зверху - шматочки риби, дрібно нарізаний зелена цибуля і кріп. Рис просочиться соками, що випливають з риби в процесі запікання.
Поливаємо начинку невеликою кількістю розтопленого масла. Збираємо краю і защипуємо. Викладаємо на простеленний пекарської папером деко і запікаємо в духовій шафі при середній температурі.
Можна подати до бак беляшам кумис, катик, гарячий м'ясний бульйон або свіжий чай з ромашки .