» » Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою

Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою

Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою
Дивовижне блюдо - азу з свинини, вже завоювало визнання в багатьох країнах і полюбилося кулінарам. Йому приписують татарське походження, нібито воно пішло від спотвореного «аздык», що означає «їжа». В оригіналі готується з конини, але сучасні господині вже винайшли безліч рецептів, з яких найсмачніший – зі свининою.

Як приготувати азу з свинини з огірками?


Найсмачніше азу - зі свинини, це визнають всі досвідчені кухарі. Татари більше беруть баранину або яловичину, але так виходить менш насичено і ситно. Блюдо схоже на звичайну м'ясну підливу, тільки – з незвичайною «родзинкою» - солоні огірки! Вони надають незвичайний смак і легку пікантність.

  • Традиційно готують азу з свинини з картоплею, бульби - такий же невід'ємний компонент страви, як солоні огірки.

  • М'ясо і овочі обсмажують на топленому маслі.

  • Солоні огірки очищають від великих насіння.

  • Краще використовувати шийну, бічну частина окосту - воно соковитіше.

  • Можна замінити свинину корейкою з невеликою жировим прошарком.


  • Рецепт азу по-татарськи з свинини

    Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою

    Деякі дослідники вважають, що назва страви має перське походження, і перекладається, як «гостра суміш з соусу і м'яса». З спецій найкраще доповнять азу по-татарськи з свинини хмелі-сунелі, чорний, мелений перець і паприка, роздавлений барбарис, а картопля подається до частування, як гарнір.
    Інгредієнти :

  • цибуля – 2шт.;

  • м'ясо – 500 г;

  • морква – 1 шт.;

  • вода – 2 ст.;

  • цукор – 1 ч. л.;

  • огірки – 2 шт.;

  • томат-паста – 2 ст. л.;

  • борошно – 2 ст. л.;

  • часник – 2 зубчики;

  • кріп – 1 пучок.


  • Приготування

  • М'ясо нарізати, обсмажити.

  • Залити водою з лавровим листом, тушкувати 10 хвилин.

  • Цибулю і моркву порізати, обсмажити з томатом, цукром і сіллю.

  • Огірки подрібнити, покласти в підливу, перемішати, обсмажити 5хвилин зі спеціями.

  • Обсмажити борошно, додати.

  • Перекласти борошно і огірки до м'яса, тушкувати 20 хвилин.

  • Додати часник, зелень, перемішати.

  • Азу з свинини має настоятися 15 хвилин.


  • Азу з свинини без огірків


    Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою

    М'ясне азу з свинини можна приготувати і без огірків, але смак потрібно буде компенсувати спеціями. Ніжності підливі додасть суміш томатної пасти, сметани, часник потрібно розтовкти. Під таке блюдо підійде не картопля, а рис, його відварюють окремо, хоча деякі господині намагалися гасити крупу відразу в підливі.
    Інгредієнти :

  • м'ясо – 1 кг;

  • цибуля – 1 шт.;

  • борошно – 3 ст. л.;

  • томат-паста – 2 ст. л.;

  • сметана – 2 ст. л.;

  • зелень – 1 пучок.


  • Приготування

  • М'ясо порізати, обсмажити.

  • Цибулю подрібнити, додати до м'яса, згасити до м'якості.

  • Всипати борошно, розмішати.

  • Залити водою, покласти сметану, томат, тушкувати годину.

  • Азу з свинини посипати зеленню.


  • Азу з свинини без картоплі

    Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою

    Рецепт азу з свинини включає різні варіанти, м'ясо можна гасити, як з картоплею або крупою, так і окремо від них. Стандартно всі інгредієнти обсмажують, а потім готують разом, багато господинь компенсують відсутність картоплі борошняний підливою або кладуть в зажарку борошно або трохи крохмалю.
    Інгредієнти :

  • м'ясо – 700 г;

  • огірки – 6 шт.;

  • цибуля – 1 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • зелень – 1 пучок;

  • цукор – 1 ч. л.;

  • борошно – 2 ст. л.;

  • томат-паста – 2 ст. л.;

  • часник – 2 зубчики;

  • вода – 2 ст.


  • Приготування

  • Моркву, цибулю й огірки нарізати, обсмажити зі спеціями.

  • Додати томат, цукор, тушкувати 5 хвилин.

  • М'ясо нарізати, пасерувати з овочами 15 хвилин.

  • Розвести борошно з водою, влити.

  • Додати лавровий лист і спеції, тушкувати 10 хвилин.


  • Азу з реберцями і солоними огірками

    Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою

    Ще один оригінальний рецепт азу з свинини з солоними огірками – з реберцями і картоплею. Досвідчені кухарі вважають, що таке м'ясо має солодкуватий, соковитий смак, головне – вибрати в міру жирні шматки, і протушкувати подовше, щоб м'якоть добре відходила від кістки. За смаком страва нагадує густу солянку.
    Інгредієнти :

  • реберця – 500 г;

  • картопля – 1 кг;

  • огірки – 250 г;

  • цибуля – 1 шт.;

  • томат-паста – 2 ст. л.;

  • олія – 100 мл


  • Приготування



  • Реберця порубати, обсмажити.

  • Цибулю порізати, згасити з огірками і томатом.

  • Додати зажарку і приправи, і картоплю до м'яса.

  • Азу з реберцями з свинини тушкують до м'якості м'яса.


  • Азу зі свинини з рисом

    Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою

    Дуже просто готується страва, за рецептом описаного далі. Спочатку його їли без добавок, вже багато пізніше стали доповнювати гарніром з картоплі або крупи. Дуже смачне азу по-домашньому із свинини виходить з помідорами і рисом, який вбирає жир без надлишку. Готувати краще в казанку або глибокій сковорідці.
    Інгредієнти :

  • рис – 450 г;

  • цибуля – 2 шт.;

  • помідори – 6 шт.;

  • м'ясо – 450 г;

  • часник – 2 зубчики;

  • масло – 3 ст. л.;

  • огірки – 3 шт.;

  • зелень – 1 пучок.


  • Приготування

  • Рис відварити, остудити.

  • М'ясо, помідори, огірки і цибулю нарізати.

  • М'ясо обсмажити з цибулею до скоринки, додати овочі, тушкувати до соку.

  • Залити водою, посолити, поперчити, готувати 25 хвилин.

  • Додати рис, посипати зеленню.

  • Настояти азу з рисом зі свинини 15 хвилин.


  • Азу з свинячої вирізки

    Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою

    Ніжний, що тане в роті частування вийде з вирізки, таке азу з свинини з підливою не соромно подати гостям, до нього підійде будь-який гарнір. Замість солоних огірків можна класти і мариновані або засолені, з великою кількістю спецій і прянощів. Свинячу м'якоть краще купувати з лопаткової частини.
    Інгредієнти :

  • м'ясо – 700 г;

  • огірки – 2 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • цибуля – 1 шт.;

  • томат-паста – 1 ст. л.;

  • картопля – 6 шт.;

  • часник – 4 зубчики.


  • Приготування

  • М'ясо порізати, обсмажити.

  • Огірки порізати, додати до свинини.

  • Долити води і томат, закип'ятити.

  • Цибулю і моркву подрібнити, доповісти в зажарку зі спеціями і часником.

  • Тушкувати 20 хвилин, потім покласти порізану картоплю.

  • Потримати на вогні ще 20 хвилин, настояти.


  • Як приготувати азу зі свинячого окосту?

    Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою

    Непогане азу з свинини з солоними огірками виходить і з свинячого окосту. М'ясо повинно бути рожевого кольору, без переливів. Краще, якщо жир розподіляється рівномірно, купувати варто шматки зі шкірою, таке м'ясо при готуванні залишається більш соковитим і ніжним. У окороке жиру не повинно бути більше, ніж м'якоті.
    Інгредієнти :

  • свинина – 500 г;

  • картопля – 700 г;

  • цибуля – 2 шт.;

  • огірки – 3 шт.;

  • томат-паста – 1 ст. л.;

  • помідор – 1 шт.;

  • часник – 3-4 зубчики;

  • зелень – 1 пучок.


  • Приготування

  • Цибулю, помідори і огірки порізати.

  • Свинину обсмажити.

  • Пасерувати цибулю з помідором, томат-пастою і огірками.

  • Перекласти до м'яса, влити води, протушкувати 20 хвилин.

  • Картоплю порізати, обсмажити.

  • Доповісти зі спеціями і сіллю, тушкувати 5-7 хвилин.

  • Заправити часником і зеленню.


  • Як приготувати азу з свинини в горщиках?

    Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою

    Класичним називають азу з свинини в духовці, при такому приготуванні продукти тушкують у м'ясному соусі і максимально просочуються ароматом спецій. Краще класти перець горошком, кінзу, паприку. Пряний соус роблять з томат-пасти з майонезом. Зручніше приготувати азу з свинини в горщиках в духовці.
    Інгредієнти :

  • свинина – 05 кг;

  • морква – 2 шт.;

  • кетчуп – 2 ст. л.;

  • огірки – 6 шт.;

  • майонез – 2 ст. л.;

  • цибуля – 2 шт.;

  • зелень – 2 пучок.


  • Приготування

  • Огірки і м'ясо порізати, обсмажити з сіллю і перцем.

  • Цибулю і моркву подрібнити, згасити.

  • Картоплю порізати, обсмажити.

  • Змішати кетчуп з майонезом.

  • На дно горщиків викласти огірки, м'ясо, половину соусу, овочі, «вкрити» соусом.

  • Тушкувати 30 хвилин, посипати зеленню.


  • Азу з свинини в мультиварці

    Азу з свинини з солоними огірками, рисом або картоплею - татарські рецепти страви з підливою

    Найпростіший рецепт приготування азу з свинини - в мультиварці. Деякі господині навіть додають трохи розсолу в підливу, але тоді солити страву потрібно набагато менше. Томат-пасту можна замінити кетчупом або соусом, але досвідчені кухарі вважають, що така заміна змінює смак не в кращу сторону.
    Інгредієнти :

  • свинина – 500 г;

  • цибуля – 2 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • цукор – 1 ч. л.;

  • картопля – 700 г;

  • молоко – 2 ст.;

  • огірки – 2 шт.;

  • томат-паста – 2 ст. л.;

  • борошно – 2 ст. л.;

  • часник – 2 зубчики;

  • зелень – 1 пучок.


  • Приготування

  • М'ясо порізати, обсмажити.

  • Цибулю і моркву подрібнити, додати до свинини, посипати борошном, перемішати.

  • Покласти томат-пасту і спеції.

  • Поставити на «Гасіння» на 20 хвилин.

  • Доповісти терті огірки та картоплю.

  • Перемішати, готувати ще 20 хвилин.

  • Посипати тиском часником і зеленню, настояти 15 хвилин.
    Додав: admin | 16-04-2018, 17:58
    Переглядів: 41