Дивовижне блюдо - азу з свинини, вже завоювало визнання в багатьох країнах і полюбилося кулінарам. Йому приписують татарське походження, нібито воно пішло від спотвореного «аздык», що означає «їжа». В оригіналі готується з конини, але сучасні господині вже винайшли безліч рецептів, з яких найсмачніший – зі свининою.
Як приготувати азу з свинини з огірками?
Найсмачніше азу - зі свинини, це визнають всі досвідчені кухарі. Татари більше беруть баранину або яловичину, але так виходить менш насичено і ситно. Блюдо схоже на звичайну м'ясну підливу, тільки – з незвичайною «родзинкою» - солоні огірки! Вони надають незвичайний смак і легку пікантність.
Традиційно готують азу з свинини з картоплею, бульби - такий же невід'ємний компонент страви, як солоні огірки. М'ясо і овочі обсмажують на топленому маслі. Солоні огірки очищають від великих насіння. Краще використовувати шийну, бічну частина окосту - воно соковитіше. Можна замінити свинину корейкою з невеликою жировим прошарком. Рецепт азу по-татарськи з свинини
Деякі дослідники вважають, що назва страви має перське походження, і перекладається, як «гостра суміш з соусу і м'яса». З спецій найкраще доповнять азу по-татарськи з свинини хмелі-сунелі, чорний, мелений перець і паприка, роздавлений барбарис, а картопля подається до частування, як гарнір.
Інгредієнти :
цибуля – 2шт.; м'ясо – 500 г; морква – 1 шт.; вода – 2 ст.; цукор – 1 ч. л.; огірки – 2 шт.; томат-паста – 2 ст. л.; борошно – 2 ст. л.; часник – 2 зубчики; кріп – 1 пучок. Приготування М'ясо нарізати, обсмажити. Залити водою з лавровим листом, тушкувати 10 хвилин. Цибулю і моркву порізати, обсмажити з томатом, цукром і сіллю. Огірки подрібнити, покласти в підливу, перемішати, обсмажити 5хвилин зі спеціями. Обсмажити борошно, додати. Перекласти борошно і огірки до м'яса, тушкувати 20 хвилин. Додати часник, зелень, перемішати. Азу з свинини має настоятися 15 хвилин. Азу з свинини без огірків
М'ясне азу з свинини можна приготувати і без огірків, але смак потрібно буде компенсувати спеціями. Ніжності підливі додасть суміш томатної пасти, сметани, часник потрібно розтовкти. Під таке блюдо підійде не картопля, а рис, його відварюють окремо, хоча деякі господині намагалися гасити крупу відразу в підливі.
Інгредієнти :
м'ясо – 1 кг; цибуля – 1 шт.; борошно – 3 ст. л.; томат-паста – 2 ст. л.; сметана – 2 ст. л.; зелень – 1 пучок. Приготування М'ясо порізати, обсмажити. Цибулю подрібнити, додати до м'яса, згасити до м'якості. Всипати борошно, розмішати. Залити водою, покласти сметану, томат, тушкувати годину. Азу з свинини посипати зеленню. Азу з свинини без картоплі
Рецепт азу з свинини включає різні варіанти, м'ясо можна гасити, як з картоплею або крупою, так і окремо від них. Стандартно всі інгредієнти обсмажують, а потім готують разом, багато господинь компенсують відсутність картоплі борошняний підливою або кладуть в зажарку борошно або трохи крохмалю.
Інгредієнти :
м'ясо – 700 г; огірки – 6 шт.; цибуля – 1 шт.; морква – 1 шт.; зелень – 1 пучок; цукор – 1 ч. л.; борошно – 2 ст. л.; томат-паста – 2 ст. л.; часник – 2 зубчики; вода – 2 ст. Приготування Моркву, цибулю й огірки нарізати, обсмажити зі спеціями. Додати томат, цукор, тушкувати 5 хвилин. М'ясо нарізати, пасерувати з овочами 15 хвилин. Розвести борошно з водою, влити. Додати лавровий лист і спеції, тушкувати 10 хвилин. Азу з реберцями і солоними огірками
Ще один оригінальний рецепт азу з свинини з солоними огірками – з реберцями і картоплею. Досвідчені кухарі вважають, що таке м'ясо має солодкуватий, соковитий смак, головне – вибрати в міру жирні шматки, і протушкувати подовше, щоб м'якоть добре відходила від кістки. За смаком страва нагадує густу солянку.
Інгредієнти :
реберця – 500 г; картопля – 1 кг; огірки – 250 г; цибуля – 1 шт.; томат-паста – 2 ст. л.; олія – 100 мл Приготування Реберця порубати, обсмажити. Цибулю порізати, згасити з огірками і томатом. Додати зажарку і приправи, і картоплю до м'яса. Азу з реберцями з свинини тушкують до м'якості м'яса. Азу зі свинини з рисом
Дуже просто готується страва, за рецептом описаного далі. Спочатку його їли без добавок, вже багато пізніше стали доповнювати гарніром з картоплі або крупи. Дуже смачне азу по-домашньому із свинини виходить з помідорами і рисом, який вбирає жир без надлишку. Готувати краще в казанку або глибокій сковорідці.
Інгредієнти :
рис – 450 г; цибуля – 2 шт.; помідори – 6 шт.; м'ясо – 450 г; часник – 2 зубчики; масло – 3 ст. л.; огірки – 3 шт.; зелень – 1 пучок. Приготування Рис відварити, остудити. М'ясо, помідори, огірки і цибулю нарізати. М'ясо обсмажити з цибулею до скоринки, додати овочі, тушкувати до соку. Залити водою, посолити, поперчити, готувати 25 хвилин. Додати рис, посипати зеленню. Настояти азу з рисом зі свинини 15 хвилин. Азу з свинячої вирізки
Ніжний, що тане в роті частування вийде з вирізки, таке азу з свинини з підливою не соромно подати гостям, до нього підійде будь-який гарнір. Замість солоних огірків можна класти і мариновані або засолені, з великою кількістю спецій і прянощів. Свинячу м'якоть краще купувати з лопаткової частини.
Інгредієнти :
м'ясо – 700 г; огірки – 2 шт.; морква – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; томат-паста – 1 ст. л.; картопля – 6 шт.; часник – 4 зубчики. Приготування М'ясо порізати, обсмажити. Огірки порізати, додати до свинини. Долити води і томат, закип'ятити. Цибулю і моркву подрібнити, доповісти в зажарку зі спеціями і часником. Тушкувати 20 хвилин, потім покласти порізану картоплю. Потримати на вогні ще 20 хвилин, настояти. Як приготувати азу зі свинячого окосту?
Непогане азу з свинини з солоними огірками виходить і з свинячого окосту. М'ясо повинно бути рожевого кольору, без переливів. Краще, якщо жир розподіляється рівномірно, купувати варто шматки зі шкірою, таке м'ясо при готуванні залишається більш соковитим і ніжним. У окороке жиру не повинно бути більше, ніж м'якоті.
Інгредієнти :
свинина – 500 г; картопля – 700 г; цибуля – 2 шт.; огірки – 3 шт.; томат-паста – 1 ст. л.; помідор – 1 шт.; часник – 3-4 зубчики; зелень – 1 пучок. Приготування Цибулю, помідори і огірки порізати. Свинину обсмажити. Пасерувати цибулю з помідором, томат-пастою і огірками. Перекласти до м'яса, влити води, протушкувати 20 хвилин. Картоплю порізати, обсмажити. Доповісти зі спеціями і сіллю, тушкувати 5-7 хвилин. Заправити часником і зеленню. Як приготувати азу з свинини в горщиках?
Класичним називають азу з свинини в духовці, при такому приготуванні продукти тушкують у м'ясному соусі і максимально просочуються ароматом спецій. Краще класти перець горошком, кінзу, паприку. Пряний соус роблять з томат-пасти з майонезом. Зручніше приготувати азу з свинини в горщиках в духовці.
Інгредієнти :
свинина – 05 кг; морква – 2 шт.; кетчуп – 2 ст. л.; огірки – 6 шт.; майонез – 2 ст. л.; цибуля – 2 шт.; зелень – 2 пучок. Приготування Огірки і м'ясо порізати, обсмажити з сіллю і перцем. Цибулю і моркву подрібнити, згасити. Картоплю порізати, обсмажити. Змішати кетчуп з майонезом. На дно горщиків викласти огірки, м'ясо, половину соусу, овочі, «вкрити» соусом. Тушкувати 30 хвилин, посипати зеленню. Азу з свинини в мультиварці
Найпростіший рецепт приготування азу з свинини - в мультиварці. Деякі господині навіть додають трохи розсолу в підливу, але тоді солити страву потрібно набагато менше. Томат-пасту можна замінити кетчупом або соусом, але досвідчені кухарі вважають, що така заміна змінює смак не в кращу сторону.
Інгредієнти :
свинина – 500 г; цибуля – 2 шт.; морква – 1 шт.; цукор – 1 ч. л.; картопля – 700 г; молоко – 2 ст.; огірки – 2 шт.; томат-паста – 2 ст. л.; борошно – 2 ст. л.; часник – 2 зубчики; зелень – 1 пучок. Приготування М'ясо порізати, обсмажити. Цибулю і моркву подрібнити, додати до свинини, посипати борошном, перемішати. Покласти томат-пасту і спеції. Поставити на «Гасіння» на 20 хвилин. Доповісти терті огірки та картоплю. Перемішати, готувати ще 20 хвилин. Посипати тиском часником і зеленню, настояти 15 хвилин.