Рис для різотто
Різотто (risotto, італ., буквально «маленький рис») - поширена в Північній Італії блюдо, основу якого становить рис.
Давайте розберемося, який рис потрібен для приготування різотто.
Зрозуміло, при обмеженому виборі можна використовувати будь-який сорт рису, однак, оскільки італійське блюдо, то краще все ж вибирати з італійських сортів рису, які підходять для приготування різотто більше інших.
Щоб приготувати різотто, зазвичай використовують круглозерние сорти рису з підвищеним вмістом крохмалю. Такі сорти як Марателли, Карнаролі і Віалоне Нано вважаються найкращими, однак вони досить дорогі. Також підходять сорти Арборіо, Падано, Бальдо і Рома.
Варіантів приготування різотто безліч, тут все залежить від регіональних та індивідуальних переваг. Можна сказати, це блюдо з нефіксованим складом інгредієнтів. Однак слід прагнути до максимальної кремовості консистенції. Іноді для цього в майже готове різотто додають суміш збитого віночком вершкового масла з тертим сиром (зазвичай це «Пармезаном» або «Пекоріно»).
Рис попередньо обсмажують на оливковій або вершковому маслі (або навіть на курячому жирі), потім в кілька прийомів рис доливають гарячий бульйон (з м'яса, птиці, риби або овочів), а для різотто з морепродуктами - звичайну воду з приблизного розрахунку 3-4 склянки на 1 склянку рису. Різотто тушкують при постійному помішуванні. Кожну наступну порцію рідини доливають після того, як зерна рису вберуть попередню. У фіналі додають бажаний наповнювач (це може бути окремо приготовлене м'ясо або овочі, гриби або риба, морепродукти, сухофрукти).
Інгредієнти:
рис круглозерний чистий білий - 300 г;
куряче філе - 300 г;
перець солодкий червоний - 2 шт.;
цибуля ріпчаста - 2 шт.;
спеції для бульйону;
зелень різна (базилік, розмарин, петрушка, але не кріп);
часник - 2 зубчики;
курячий жир - 30-50 г;
трохи рослинного масла для обсмажування овочів;
вино біле, сухий Вермут - 30 мл;
масло вершкове - 50 г;
сир «Пармезан» - 50 р.
Приготування
Наріжемо куряче філе невеликими шматочками і зваримо бульйон (нарізане м'ясо звариться хвилин за 20). М'ясо виймемо шумівкою, а бульйон процідимо.
Розтопити в сотейнику курячий жир і обсмажимо рис, помішуючи лопаткою, на середньому вогні. Потроху, багаторазово підливаючи бульйон, періодично помішуючи, протушкуйте рис до готовності під кришкою.
У невеликій сковороді нагріємо рослинне масло і обсмажимо дрібно нашатковану цибулю. Додамо нарізаний короткою соломкою солодкий перець.
Приготуємо соус: розтопити вершкове масло і додамо в нього дрібно натертий сир, потім - вермут і в кінці - продавлений часник. Можна приправити меленим сухими спеціями.
Змішаємо готовий рис з м'ясом і овочами. Розкладемо по тарілках, заправити соусом і присиплем подрібненою зеленню.
До різотто можна подати келих Вермуту в якості аперитиву.
Деякі запитають, ніж різотто принципово відрізняється від плову? Спробуйте та відчуйте різницю.
Давайте розберемося, який рис потрібен для приготування різотто.
Зрозуміло, при обмеженому виборі можна використовувати будь-який сорт рису, однак, оскільки італійське блюдо, то краще все ж вибирати з італійських сортів рису, які підходять для приготування різотто більше інших.
Як вибрати рис для різотто?
Щоб приготувати різотто, зазвичай використовують круглозерние сорти рису з підвищеним вмістом крохмалю. Такі сорти як Марателли, Карнаролі і Віалоне Нано вважаються найкращими, однак вони досить дорогі. Також підходять сорти Арборіо, Падано, Бальдо і Рома.
Як приготувати рис різотто?
Варіантів приготування різотто безліч, тут все залежить від регіональних та індивідуальних переваг. Можна сказати, це блюдо з нефіксованим складом інгредієнтів. Однак слід прагнути до максимальної кремовості консистенції. Іноді для цього в майже готове різотто додають суміш збитого віночком вершкового масла з тертим сиром (зазвичай це «Пармезаном» або «Пекоріно»).
Рис попередньо обсмажують на оливковій або вершковому маслі (або навіть на курячому жирі), потім в кілька прийомів рис доливають гарячий бульйон (з м'яса, птиці, риби або овочів), а для різотто з морепродуктами - звичайну воду з приблизного розрахунку 3-4 склянки на 1 склянку рису. Різотто тушкують при постійному помішуванні. Кожну наступну порцію рідини доливають після того, як зерна рису вберуть попередню. У фіналі додають бажаний наповнювач (це може бути окремо приготовлене м'ясо або овочі, гриби або риба, морепродукти, сухофрукти).
Рецепт рису різотто
Інгредієнти:
Приготування
Наріжемо куряче філе невеликими шматочками і зваримо бульйон (нарізане м'ясо звариться хвилин за 20). М'ясо виймемо шумівкою, а бульйон процідимо.
Розтопити в сотейнику курячий жир і обсмажимо рис, помішуючи лопаткою, на середньому вогні. Потроху, багаторазово підливаючи бульйон, періодично помішуючи, протушкуйте рис до готовності під кришкою.
У невеликій сковороді нагріємо рослинне масло і обсмажимо дрібно нашатковану цибулю. Додамо нарізаний короткою соломкою солодкий перець.
Приготуємо соус: розтопити вершкове масло і додамо в нього дрібно натертий сир, потім - вермут і в кінці - продавлений часник. Можна приправити меленим сухими спеціями.
Змішаємо готовий рис з м'ясом і овочами. Розкладемо по тарілках, заправити соусом і присиплем подрібненою зеленню.
До різотто можна подати келих Вермуту в якості аперитиву.
Деякі запитають, ніж різотто принципово відрізняється від плову? Спробуйте та відчуйте різницю.
Рекомендуємо добрі рецепти
Різотто з морепродуктами в мультиварці
Різотто - популярне італійське блюдо, яке готується з спеціальних сортів рису при постійному помішуванні і порційному додавання бульйону. І сьогодні
Рецепт приготування різотто
Різотто - це дивовижно смачну страву з особливим чином приготованого рису і начинки, яка може являти собою, як овочі і морепродукти, так і куряче
Різотто з овочами
Різотто - італійське блюдо, яке славиться своїм смаком і легкістю, особливо, якщо це різотто з овочами. Таке блюдо можуть вживати люди, які стежать
Різотто з шинкою
Різотто - популярне італійське блюдо, яке готується з рису з додаванням різноманітних овочів або м'яса. І сьогодні мова піде про дивовижному різотто
Різотто з кольоровою капустою
Різотто - страва італійського походження, яке відоме у всьому світі. Основним його компонентом є рис, а додатковим наповнювачем можуть виступати
Різотто зі шпинатом
Різотто - смачне італійське блюдо зі спеціальних сортів рису. Його можна готувати з додаванням м'яса або овочів, а також буває солодке різотто. Але