» » Грибний суп з підберезників – рецепт

Грибний суп з підберезників – рецепт

Грибний суп з підберезників – рецепт
Грибний суп з свіжих підберезників, красноголовців, білих або маслюків – чудовий варіант першого страви в осінній період, коли в лісі особливо багато грибів і збирати їх – величезне задоволення. Тут головне – щоб гриби були правильними.
Про грибах
По-перше, уважно оглядаємо знайдені гриби: вони повинні бути міцними, не дуже великими, щільними, не червивими. Природно, збирати гриби можна тільки в безпечних місцях – далеко від підприємств, доріг з жвавим рухом, звалищ, тому що ті, отруйні речовини, які накопичуються в грибах, можуть призвести до важкого отруєння, навіть якщо вони самі не отруйні. І пам'ятайте золоте правило грибників: якщо є найменші сумніви в грибах, викидайте їх, не замислюючись. Зрештою, здоров'я дорожче.
Другий важливий момент – підготовка грибів. Зібране з лісу пишність замочуємо на кілька годин у холодній воді, яку періодично змінюємо, потім гриби чистимо: обрізаємо ніжки, знімаємо шкірку з капелюшків, якщо є пошкоджені ділянки, видаляємо їх. На грибах не повинно залишитися ні хвої, ні листочків, ні іншого сміття. Вимиті і очищені гриби кладемо в каструлю, заливаємо водою (так, щоб вона покрила гриби на півтора пальця), додаємо очищену цибулину і варимо 5-7 хвилин. Дивимося на цибулю. Якщо він не змінив колір, використовуємо гриби в їжу, якщо є зміна – викидаємо.
Простий суп
Грибний суп з підберезників – просте блюдо, його рецепт нескладний, інгредієнтів мінімум, зате смак цього ароматного, насиченого супчика пробудить апетит у кожному.
Інгредієнти:

  • підберезники – 1 кг;

  • «Фермерське» масло – 3 ст. ложки;

  • цибуля ріпчаста – 2 шт. (великі) + 1 шт. (дрібна);

  • картопля – 4-5 шт.;

  • петрушка – 12-15 гілочок;

  • домашня густа сметана – 200 р.


  • Приготування
    Підготуємо гриби: замочуємо у воді і спокійно займаємося своїми справами близько 3 годин, тільки іноді змінюючи воду. Чистимо і нарізаємо підберезники невеликими шматочками, кладемо в каструлю з невеликою цибулиною, заливаємо водою і варимо хвилин після закипання 7. Цибуля виймаємо, відкидаємо гриби на друшляк, промиваємо і даємо стекти воді. Залишився цибулю чистимо і дрібно шаткуємо. Кладемо В сотейник масло, розпускаємо його і злегка обсмажуємо цибулю, потім додаємо гриби і готуємо їх, помішуючи, поки волога не випарується. У каструлі нагріваємо воду, кладемо в неї очищений і нарізаний шматочками картоплю, проварюємо 4 хвилини, додаємо підготовлені підберезники і тушкуємо під кришкою ще хвилин 5. Заправляємо сметаною наш супчик, посипаємо дрібно січеною петрушкою. Сіль і свіжозмелену чорний перець кожен додасть в свою тарілку за смаком.
    Суп-асорті
    Можна зварити грибний суп з підберезників, білих грибів, печериць і красноголовців. Оскільки всі гриби варяться приблизно однакову кількість часу, сортувати їх не будемо.
    Інгредієнти:

  • підберезники – 200 г;

  • цибуля ріпчаста – 3 шт. (великий);

  • підосичники – 200 г;

  • печериці – 300 г;

  • білі гриби – 300 г;

  • «Селянське» масло – 100 г;

  • морква – 2 шт.;

  • картопля рожевий – 5-6 шт.;

  • петрушка – 1 невеликий пучок;

  • рис – 1/3 склянки.


  • Приготування
    Є кілька способів, як варити грибний суп-асорті з підберезників і інших грибів. Можна обсмажити їх з цибулею, як в першому рецепті, а можна готувати інакше. Гриби вимочуємо, щоб видалити весь бруд, ретельно чистимо та миємо, нарізаємо однаковими шматочками. Опускаємо їх у киплячу воду, туди ж кладемо 1 очищену цибулину і варимо чверть години. Тим часом на розтопленому маслі пасеруємо дрібно нашатковану цибулю і терту моркву. Видаляємо цибулину з грибного бульйону, кладемо в нього нарізану скибочками картоплю і промитий рис. Варимо близько 7 хвилин, після чого додаємо пасерування і петрушку. Подати такий супчик можна зі сметаною або соусами, часником і грінками .
    Суп-пюре
    Не менш смачне і досить вишукане блюдо – грибний суп пюре з підберезників, рецепт цієї страви теж досить простий.
    Інгредієнти:
    Грибний суп з підберезників – рецепт


  • підберезники – 400 г;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • картопля білий разваристый – 4 шт.;

  • «Фермерське» масло – 40 г;

  • сметана домашня – 150-180 г;

  • зелень – 1 маленький пучок.


  • Приготування
    Моєму і гриби чистимо, нарізаємо дрібно, варимо близько чверті години з цибулиною, потім цибулю викидаємо, додаємо різану картоплю і готуємо до готовності картоплі – близько 10 хвилин. Поміщаємо суп в блендер з маслом і пюрируем. При сервіровці додаємо сметану і подрібнену зелень.
    Додав: admin | 2-11-2015, 20:14
    Переглядів: 484