Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Аджика з аличі

Аджика з аличі

2-11-2015, 19:53
5 640
Аджика з аличі
Справжньої кулінарної знахідкою став рецепт аджики з аличею, цей варіант сполучає приємну фруктову кислоту сливи з гостротою пекучого перцю і пряністю спецій. Виходить щось середнє між класичної аджикою і ткемалі. Розповімо, як приготувати аджику з аличі.
Простий варіант
Найпростіший варіант цього соусу готується досить легко, однак далеко відходити від плити не варто, так як він легко підгорає.
Інгредієнти:

  • жовта слива (алича) – 2 кг;

  • сіль – 1 ст. ложка;

  • гострий перець – 1-2 шт.;

  • кінза, петрушка, зелена цибуля – 1 середній пучок;

  • часник – 1 головка (6-7 зубчиків);

  • коріандр (насіння) – 1 ст. ложка;

  • м'ята або меліса – 4-5 гілочок;

  • цукор – 50 г;

  • куркума – 1 ч. ложка з гіркою.


  • Приготування
    Перебираємо аличу – видаляємо пошкоджені і м'яті плоди, листочки і гілочки, моєму сливу, даємо стекти, перекладаємо в каструлю, наливаємо трохи води, щоб слива була нею покрита повністю і ставимо на вогонь. Вариться наша зливу не дуже довго – хвилин 10. Виловлюємо її і відкидаємо на сито або друшляк. Протираємо, залишаючи кісточки і шкірку. Поміщаємо В блендер протерту м'якоть, сіль, цукор, часник, спеції. У перцю видаляємо насіння, ріжемо дрібно і теж кладемо в чашу. Туди ж кладемо листочки зелені (гілочки викидаємо – вони занадто грубі). Подрібнюємо все разом – виходить однорідна кашка. Розбавляємо її відваром аличі і переливаємо в каструлю або казан. Аджика з аличі вариться недовго – наше завдання зберегти максимально корисні властивості всіх інгредієнтів. Кип'ятимо 10 хвилин, не забуваючи помішувати, щоб не пригоріла, а тим часом моєму і стерилізуємо банки і кришки. Наливаємо аджику в банки, закатуємо і даємо охолонути в теплі. Аджика з аличі на зиму – чудова приправа, яка допоможе впоратися з авітамінозом у холодну пору.
    М'яка аджика
    Не всі люблять гостре, та й чи можна такий соус не кожному. Є інший варіант – дуже ніжна аджика з аличі з болгарським перцем. Готувати її теж не складно.
    Інгредієнти:

  • солодкий червоний перець – 1 кг;

  • алича (кругла зливу) – 2 кг;

  • сіль – 2 ст. ложки;

  • перець гострий – 1/2 шт.;

  • цукор білий вітчизняного виробництва– 2 ст. ложки;

  • часник – 3-4 зубчики;

  • перець чорний і запашний – по 12 горошин;

  • коріандр (насіння) – 1 ст. ложка;

  • петрушка, кінза – по 12-15 гілочок;

  • меліса або м'ята – 3-4 гілочки.


  • Приготування
    Аличу перебираємо, щоб виключити потрапляння порченных плодів в аджику, ретельно миємо, складаємо в казан, заливаємо водою і проварюємо після закипання чверть години. Знімаємо шкірку від м'якоті і кісточки сливи, для чого протираємо через сито. Чистимо перець солодкий і гострий, пропускаємо через м'ясорубку разом із зеленню. В ступці ретельно розтираємо залишилися інгредієнти: часник з сіллю, цукром, перцем і коріандром. Повинна вийти однорідна суміш. У казан поміщаємо протерту сливу і відвар, перець і часникову кашку. Добре перемішуємо і варимо на повільному вогні близько 20 хвилин. Вийде смачна негостра аджика з аличі, рецепт її можна доповнити, наприклад, уцхо-сунелі, насіння кропу, іншими інгредієнтами за смаком.

    Аджика з аличею і помідорами


    Інгредієнти:

  • алича – 1 кг;

  • жовті помідори – 1 кг;

  • солодкий перець, жовтого або зеленого кольору – 1 кг;

  • часник – 7-8 зубчиків;

  • сіль – 1 ст. ложки;
  • Аджика з аличі

  • зелень – 1 великий пучок;

  • цукор білий вітчизняного виробництва – 2-3 ст. ложки;

  • насіння коріандру і кмину – 1 ч. ложці;

  • гострий перець чилі – 1 шт.


  • Приготування
    Моєму сливу, помідори, перець. Сливу відварюємо і протираємо через сито, поміщаємо в блендер з іншими інгредієнтами і як слід подрібнюємо. Додаємо сливовий відвар і варимо наш соус трохи більше чверті години, помішуючи. Можна закатати, а можна розлити по стерилізованим банкам і зберігати в холодильнику.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Зелена аджика на зиму - рецепт
    Зелена аджика на зиму - рецепт
    Смачна, ароматна, неймовірно аджика пекуча у вас вийде, якщо скористаєтеся деякими нашими порадами. Зробити такий соус самостійно зовсім не складно,
    Аджика з аличі – приготування на зиму
    Аджика з аличі – приготування на зиму
    Алича - дуже кислий фрукт, завдяки чому з неї роблять абсолютно різні заготовки. І коли всі компоти та варення закатані, можна спробувати закрити
    Гостра аджика на зиму
    Гостра аджика на зиму
    Будь якісний соус здатний вигідно доповнити смак м'ясної страви. І, звичайно краще, якщо пікантний соус буде домашнім. Витративши трохи часу в сезон
    Як приготувати ткемалі з аличі?
    Як приготувати ткемалі з аличі?
    Ідеальне доповнення для будь-яких м'ясних страв - ткемалі з аличі. Цей незвичайний грузинський соус має приємний кисло-солодкий, трохи гострий і
    Ткемалі з червоної аличі – рецепт
    Ткемалі з червоної аличі – рецепт
    Якщо традиційні соуси до м'яса вам набридли і хочеться спробувати що-небудь нове і цікаве, приготуйте ткемалі з червоної аличі. Рецепт цього
    Ткемалі з аличі - рецепт
    Ткемалі з аличі - рецепт
    Знаменитий грузинський соус ткемалі, приготований з аличі за класичним рецептом, доповнить будь-яку трапезу і відтінятиме смак супроводжуючих страв.