Справжньої кулінарної знахідкою став рецепт аджики з аличею, цей варіант сполучає приємну фруктову кислоту сливи з гостротою пекучого перцю і пряністю спецій. Виходить щось середнє між класичної аджикою і ткемалі. Розповімо, як приготувати аджику з аличі.
Простий варіант Найпростіший варіант цього соусу готується досить легко, однак далеко відходити від плити не варто, так як він легко підгорає.
Інгредієнти: жовта слива (алича) – 2 кг; сіль – 1 ст. ложка; гострий перець – 1-2 шт.; кінза, петрушка, зелена цибуля – 1 середній пучок; часник – 1 головка (6-7 зубчиків); коріандр (насіння) – 1 ст. ложка; м'ята або меліса – 4-5 гілочок; цукор – 50 г; куркума – 1 ч. ложка з гіркою. Приготування Перебираємо аличу – видаляємо пошкоджені і м'яті плоди, листочки і гілочки, моєму сливу, даємо стекти, перекладаємо в каструлю, наливаємо трохи води, щоб слива була нею покрита повністю і ставимо на вогонь. Вариться наша зливу не дуже довго – хвилин 10. Виловлюємо її і відкидаємо на сито або друшляк. Протираємо, залишаючи кісточки і шкірку. Поміщаємо В блендер протерту м'якоть, сіль, цукор, часник, спеції. У перцю видаляємо насіння, ріжемо дрібно і теж кладемо в чашу. Туди ж кладемо листочки зелені (гілочки викидаємо – вони занадто грубі). Подрібнюємо все разом – виходить однорідна кашка. Розбавляємо її відваром аличі і переливаємо в каструлю або казан. Аджика з аличі вариться недовго – наше завдання зберегти максимально корисні властивості всіх інгредієнтів. Кип'ятимо 10 хвилин, не забуваючи помішувати, щоб не пригоріла, а тим часом моєму і стерилізуємо банки і кришки. Наливаємо аджику в банки, закатуємо і даємо охолонути в теплі. Аджика з аличі на зиму – чудова приправа, яка допоможе впоратися з авітамінозом у холодну пору.
М'яка аджика Не всі люблять гостре, та й чи можна такий соус не кожному. Є інший варіант – дуже ніжна аджика з аличі з болгарським перцем. Готувати її теж не складно.
Інгредієнти: солодкий червоний перець – 1 кг; алича (кругла зливу) – 2 кг; сіль – 2 ст. ложки; перець гострий – 1/2 шт.; цукор білий вітчизняного виробництва– 2 ст. ложки; часник – 3-4 зубчики; перець чорний і запашний – по 12 горошин; коріандр (насіння) – 1 ст. ложка; петрушка, кінза – по 12-15 гілочок; меліса або м'ята – 3-4 гілочки. Приготування Аличу перебираємо, щоб виключити потрапляння порченных плодів в аджику, ретельно миємо, складаємо в казан, заливаємо водою і проварюємо після закипання чверть години. Знімаємо шкірку від м'якоті і кісточки сливи, для чого протираємо через сито. Чистимо перець солодкий і гострий, пропускаємо через м'ясорубку разом із зеленню. В ступці ретельно розтираємо залишилися інгредієнти: часник з сіллю, цукром, перцем і коріандром. Повинна вийти однорідна суміш. У казан поміщаємо протерту сливу і відвар, перець і часникову кашку. Добре перемішуємо і варимо на повільному вогні близько 20 хвилин. Вийде смачна негостра аджика з аличі, рецепт її можна доповнити, наприклад, уцхо-сунелі, насіння кропу, іншими інгредієнтами за смаком.
Аджика з аличею і помідорами
Інгредієнти: алича – 1 кг; жовті помідори – 1 кг; солодкий перець, жовтого або зеленого кольору – 1 кг; часник – 7-8 зубчиків; сіль – 1 ст. ложки; зелень – 1 великий пучок; цукор білий вітчизняного виробництва – 2-3 ст. ложки; насіння коріандру і кмину – 1 ч. ложці; гострий перець чилі – 1 шт. Приготування Моєму сливу, помідори, перець. Сливу відварюємо і протираємо через сито, поміщаємо в блендер з іншими інгредієнтами і як слід подрібнюємо. Додаємо сливовий відвар і варимо наш соус трохи більше чверті години, помішуючи. Можна закатати, а можна розлити по стерилізованим банкам і зберігати в холодильнику.